Çeçenya’da siyasi baskı kurbanlarına tazminat ödemeleri yeniden başlıyor.
Çeçenya’da bu hafta içinde 2011’de durdurulan siyasi baskı kurbanlarına tazminat ödemeleri yeniden başlayacak ve Mart sonuna kadar devam edecek.
Çeçenya çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığından açıklandığına göre, tazminat alacaklar listesinde 95 binden fazla kişi yer alıyor.
1944 Stalin sürgünü kurbanlarına tazminat ödemeleri ‘Siyasi baskı kurbanlarının rehabilitasyonu’ RF kanununun hayata geçirilmesi çerçevesinde 2005’de başlamıştı ve 2011’de tazminat başvuru sahipleri listesinin yeniden incelenmesi gerekliliğine bağlı olarak durdurulmuştu.
1943-1944 tarihinde Çeçen-İnguş ASSR’den Kazakistan ve Orta Asya’ya 485 bin kişi sürgün edilmişti.
İçinde bulunduğumuz hafta içinde tazminat ödemelerinin yapılacağı ve bunun için federal merkezden gereken kaynağın ayrıldığı ifade edildi.
Çeçenya çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı temsilcisi “ Mart sonuna kadar ödeme konusunun tamamıyla kapatılması planlanıyor. Siyasi baskı kurbanlarından tazminat alacaklar listesine dahil olan kişilere 10’ar bin ruble verilecek. Bu ödemeler 1944’de sürgün edilenlere veya aile üyelerine verilecek. Parayı aile üyelerinden tek bir kişi de alabilir” açıklamasında bulundu.
Bakanlık temsilcisi, 2005-2011’de 78 binden fazla kişinin tazminat aldığını da kaydetti ve “ Siyasi baskı kurbanlarının haklarının rehabilitasyonu için Çeçenya başkanının kararı ile ülkenin tüm il ve ilçelerinde özel komisyonlar oluşturuldu. Bu komisyonların görevi, siyasi baskı kurbanlarının listelerini oluşturmak ve zararlarının giderilmesi . Toplam olarak 12 protokol oluşturuldu ve listede 95 binden fazla kişi yer alıyor.
Bu vatandaşların yaklaşık yüzde 90’ı tazminatlarını aldı” ifadesinde bulundu.
Çeçenya’daki vatandaşların birçoğu, verilen 10’ar bin ruble tazminatın sürgün esnasında yitirilen konut ve mallar için yetersiz olduğunu düşünüyor.
Çeçenya’lı Şahran S. isimli vatandaş “ Geride bırakılan ev, yitirilen mallar ve hayvanlar, yabancı bir toprakta geçirilen 13 yıllık sürgün için devlet bugün yaklaşık 250 dolar ödüyor. Sürgünden önce dedemin evi, küçük ve büyükbaş hayvanları, eşyaları ve daha başka şeyleri vardı. Onları sürgün ettiler, sadece kıyafetlerini ve yiyeceklerini almalarına müsaade ettiler” dedi.
Şahran S.’nin ifadesine göre, dedesinin yedi erkek kardeşi ve üç kız kardeşinden geriye sadece dedesi ve küçük kız kardeşi geri döndü. Şahran “ Diğerlerinin tümü yolda veya sürgünün ilk yıllarında açlık ve hastalıktan öldü. Ve tüm bunlar için ona on bin ruble tazminat teklif edildi. Bu parayla bugün koyun ve inek alınabilir mi. Dedem, bu sadakayı alarak yakınlarının hatırasını rezil etmeyeceğini söyledi ve bizim de parayı almamızı yasakladı” dedi.
Caharkale’li İndira T. De verilen tazminat miktarını yetersiz görüyor. İndira isimli kadın “ 1990’lı yılların başında bu rakam belli bir derecede normal idi, ancak şimdi bu rakam kabul edilemez bir rakam. Yönetimimiz bir ara tazminat rakamının yükseltilmesi konusunu aktif olarak görüştü, ancak daha sonra bir şey olmadı. 10 bin ruble yitirilen mal ve evlerin zararını kapatamaz, hatta insanın kış gününde hayvan vagonlarında geçirdiği bir günün zararını bile gideremez” dedi.
Caharkale’li Ramzan D. “ Tümüyle bir halkı zorla anayurtlarından ettiler, tüm mal ve evlerinden mahrum bırakıldılar, Kazakistan steplerine atıldılar ve orada 13 yıl yaşadılar ve şimdi bunlar için devlet 10’ar bin ruble ödemeye hazır. Bu para ile Kazakistan’dan döndükten sonra 1980 ve 1992’de hayatlarını kaybeden anne, babam için küçük birer mezar taşı alabilirim. Ben bu tazminatı almayı ve ellerimi kirletmeyi düşünmüyorum” dedi.
Kavkazki Uzel,AjansKafkas