Ryabov: Ankvab gücünü arttıracak

Sohum/Ajans Kafkas – Rus, Gürcü ve Abhaz uzmanlar Abhazya Devlet Başkanı Aleksandr Ankvab suikastı zanlılarının gözaltına alınması, zanlı intiharları ve soruşturma sürecini değerlendirdi.

Ankvab’ı hedef alan son suikast 22 Şubat’ta gerçekleşti. Devlet başkanının iki yakın korumasının hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili olarak 12 Nisan’da Akhas ve Timur Hutaba, Anzor Butba ve Ramzai Haşig adlı zanlılar gözaltına alındı. 20 Nisan’da Murtaza Sakaniya gözaltına alınan isimlere eklendi.

Abhazya’da suikast zanlıları birer birer intihar ediyor. 17 Nisan’da eski İçişleri Bakanı Almasbey Kçaç gözaltına alınmak istenirken intihar etmiş olarak bulundu. Aynı günün gecesi Timur Hutaba Sohum cezaevinde intihar etti. Ertesi gün Murtaza Sakaniya sorgu için celp aldığında intihar etmeye kalkıştı.

Moskova Karnegi Merkezi bilim konseyi üyelerinden Adrey Ryabov, zanlıların gözaltına alınmasının gölgesinde, iktidarın, muhalif grupları ‘marjinalleştirdiğini’ düşünüyor. Ryabov konuyla ilgili değerlendirmesinde, Aleksandr Ankvab yönetiminin bundan sonraki süreçte gücünü arttıracağı öngörüsünde bulundu.

İntiharlarının soruşturmaya trajik bir renk kazandırdığını ifade eden Gürcü araştırmacı Zakareişvili ise “Eski içişleri bakanının intiharının ardından, diğer zanlılarının daha iyi korunması gerekiyordu” açıklamasında bulundu. Timur Hutaba’nın cezaevindeki ölümü için ‘korkunç’ ifadesini kullanan Zakareişvili, “Bu kişiye intihar etmesi için yönetimin yardımcı olduğunu söylemek istemiyorum, ancak olayda suç dünyasının parmağı olduğunu düşünebiliriz” dedi.

Sosyal Programlar Merkezi Müdürü Arda İnal-ipa, Ankvab’a düzenlenen altı suikastın er ya da geç açığa çıkarılması gerektiğini kaydetti: “Bu suçlar açığa çıkarılmadı, emri verenler tespit edilmedi. Bu yüzden toplum sürekli olarak ülke siyasi hayatına müdahale etmeğe çalışan güç odaklarının varlığından endişe duyuyordu. Her suikastın ardından, suçun açığa çıkarılması için mümkün olan her şeyin yapılmadığı izlenimi oluştu”

Yönetimin bu kez sonuna kadar gitmeye karar verdiğini belirten Arda İnal-ipa, “Soruşturma organlarına yardım edecek bir Rus ekibi de çalışmaya dahil edildi. Soruşturmanın bir çok detayının toplum tarafından bilinmiyor olması da bir başka konu. Her şey oldukça kapalı bir rejimde yürütülüyor, güvenlik organları ‘gizli soruşturmaya’ dayanıyor. Ancak, saldırıyla ilgili yeterince büyük isimler açığa çıkınca, halkın bilgilendirilmesi ihtiyacı doğuyor” dedi. İnal-ipa ayrıca, zanlı Timur Hutaba’nın devlet kontrolündeki bir kurumun içinde intihar etmiş olmasının kabul edilemez olduğunu da sözlerine ekledi.

Çegemskaya Pravda gazetesi yazı işleri müdürü İnal Haşig’in konuyla ilgili değerlendirmesi ise şöyle: “Her halükarda soruşturma sonuçlarını beklemek gerekli. Suikast zanlılarının intiharı, soruşturmanın ileri gittiğini gösteriyor. Sadece şunu söyleyebilirim soruşturmanın etrafında tam bir ‘enformasyon vakumu’ var. Bu tür ses getiren intiharların ardından bile topluma minimum düzeyde resmi bilgi veriyor”. KU/ÖZ/YA