Sohum/Ajans Kafkas – Kafkasya geleneklerinde referanduma eşdeğer tutulan ‘halk kongresi’, bu kez Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarının tanınması için gerçekleştirildi.
Abhazya ve Güney Osetya, Gürcistan’ın başlattığı savaşın durulmasının ardından bağımsızlıklarının tanınması için yeni bir hamle başlattı. Dün Abhazya Parlamentosu’nun bağımsızlığın tanınması konusunda Rusya Federasyonu’na başvurulmasını öngören kararının ardından bugün başkent Sohum’da bütün bölgelerden siyasi parti, sivil toplum örgütleri ve halk üzerinde etkili isimlerin katılımıyla kongre yapıldı. Aynı şekilde Gürcü bombardımanıyla yıkılan Güney Osetya’nın başkenti Tshinval’de de Osetler “Bağımsızlık istiyoruz” diye haykırdı.
‘Gürcistan’la yaşama şansı kalmadı’
Abhazya’nın başkenti Sohum’da 1992-1993 Gürcü-Abhaz savaşında hasar gören parlamentonun önünde toplanan 50 bini aşkın Abhazyalı ülkenin bağımsızlığının tanınmasını istedi. Saat 12.00’de başlayan kongreye Devlet Başkanı Sergey Bagapş ve Meclis Başkanı Nugzar Aşuba başta olmak hükümet, meclis üyeleri ve kamu personeli de katıldı. Parlamento Başkanı Aşuba, "Artık şurası çok net olarak ortaya çıktı ki Abhazya Gürcistan ile birlikte yaşayamaz” dedi. Halka okunan bildiride "Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Federasyon Konseyi ve Devlet Duma’sından bağımsızlığımızın tanınmasını istiyoruz’ denildi. Abhazya ile Rus arasında dostluk, işbirliği ve karşılıklı destek anlaşmasının imzalanması talebinin yer aldığı bildiride Rusya’nın askeri varlığının sürmesi konusundaki istek şöyle dile getirildi: "Gürcistan’dan saldırı tehdidinin hala ciddi olduğunu dikkate alarak Rus güçlerinin Abhazya topraklarında kalmasını öngören bir anlaşmanın gerekli olduğuna inanıyoruz.”
Tshinval’de gözyaşları içerisinde kongre
Osetler de Tshinval’de eş zamanlı olarak kendi kongrelerini yaptı. Başkent sakinlerinin Kuzey Osetya’ya sığınmış olması nedeniyle ancak yaklaşık 1000 kadar kişinin katılabildiği kongrede önce savaşın kurbanları için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Güney Osetya lideri Eduard Kokoyti Rusya’ya "Bizi bağımsız devlet olarak tanıyın" diye seslendi. Direktörlüğünü Oset asıllı Valery Gergiyev’in yaptığı Rusya’nın ünlü Mariinsky Tiyatrosu da yaralı Osetlere bir konser verdi.
Rusya’nın tutumu merakla bekleniyor
Kokoyti ve Bagapş, halkların mesajını Rusya yönetimine iletmek üzere Moskova’ya gidecek. Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi pazartesi acil toplanıp tanınma çağrılarını değerlendirecek. 14 Ağustos’ta Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Kokoyti ve Bagapş’ı kabulünde Abhazya ve Güney Osetya halklarının vereceği karara uyacağını söylemişti. Dün Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov da "Abhazya ve Güney Osetya’yı tanımaya hazırız" demişti.
‘Her şey Gürcistan’a bağlı’
Bugün Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın bu konuda alacağı kararların tamamen Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’nin tutumlarına bağlı olduğunu belirtip ekledi: "Bir sonraki adımdan Saakaşvili sorumlu." Daha önce Kosova’ya misilleme olarak parlamentonun alt kanadı Duma’nın çağrısına rağmen Kremlin, Abhazya ve Güney Osetya’yı tanımak yerine siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkiler kurmayı tercih etmişti. Bu kez çıkan savaş yüzünden durum daha ciddi. Ama gözlemciler, Rusya’nın Batı ile yaşadığı krizi derinleştirmemek için tanıma kararı almakta zorlanabileceğini, bu yüzden Batı’nın Gürcistan’a desteğini kesmek için tanıma tehdidini bir kart olarak masaya koyabileceğini öngörüyor. FT