‘De facto’lardan Tiflis’e karşı ortak strateji

Sohum/Ajans Kafkas – ‘De facto’ bağımsızlıklarına ‘de jure’ statüsü kazandırmak için güç birliği yapan Abhazya, Güney Osetya ve Transdinyester liderleri ortaklıklarını pekiştiriyor.

Abhazya ve Güney Osetya Gürcistan’a karşı, Transdinyester Moldova’ya karşı pozisyonlarını güçlendirmeye çalışıyor. Üç cumhuriyet askeri tehdidi ortadan kaldırmaya yönelik siyasi işbirliği ve olası bir saldırıyı püskürtmeye yönelik ortak hareket stratejisi üzerinde duruyor.

Abhazya, Güney Osetya ve Transdinyester liderleri Sergey Bagapş, Eduard Kokoyti ve İgor Smirnov, bu gündemle pazar günü Abhazya’nın başkenti Sohum’da ‘Demokrasi Hakların Hakları Topluluğu’ (DHHT) zirvesinde buluştu. Görüşmesinin ardından yapılan açıklamada, "Gürcistan’ın tahriklerine bağlı olan gerginliğin geniş çaplı askeri anlaşmazlıklara dönüşmemesine çalışarak, askeri tehdidin ortadan kaldırılması için politik işbirliğine devam etmeye niyetliyiz. Aynı zamanda var olan anlaşmanın genişletilerek olası bir saldırıya karşı ortak hareket stratejisi belirlenmesi konusunda işbirliğine devam etmeye kararlıyız" denildi. Açıklamada, son zamanlarda Gürcü-Abhaz ve Gürcü-Oset ayrılık bölgelerinde gerginliğin yükseltilmesine yönelik Gürcistan’ın bir takım silahlı provokasyonlar ve ciddi terör eylemlerine giriştiği belirtildi.

Tiflis’in Rus barış gücünü bölgeden göndermeye çalıştığı ve bölgede savaşların tekrarlanmamasını garanti edecek bir anlaşmaya yanaşmadığı hatırlatıldı.

Gürcistan’ın ağır silahlar ithal etmek, Abhazya ve Güney Osetya sınırlarına darbe vuracak gruplar yerleştirmek gibi askeri hazırlıklar içinde olduğu kaydedildi. Gürcistan politikacılarının sıklıkla sorunların askeri çözümüne yönelik çağrılar yaptıklarına dikkat çekildi. Üç liderin ortak kanaatine göre, Gürcistan Rus barış gücü askerlerini bölgeden çıkartır çıkarmaz yeni bir saldırı için harekete geçecek. Tiflis, ülke içindeki istikrarsızlığı kapatmak için dışarıda macera aramakla da suçlandı. Haziran 2006’da oluşturulan DHHT, cumartesi günü de dışişleri bakanları düzeyinde toplanmıştı. Zirve sırasında üniversiteler birliği kurulurken üç ülkenin kadın örgütleri de işbirliğini geliştirmek için toplantılar gerçekleştirdi. Ayrıca zirvede DHHT’nin tüzüğünün yanı sıra insani, ekonomik, finansal ve kültürel işbirliğini öngören anlaşmalar liderler tarafından imzalandı. KU/ÖZ/FT