Sohum/Ajans Kafkas – Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili’nin Abhazya’ya ‘Gürcistan’ın toprak bütünlüğü içinde sınırsız tam federalizm’ önerisi Sohum tarafından peşinen reddedildi.
Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Abhaz halkının tercihini bağımsızlıktan yana kullandığını belirterek “Abhazya’nın bağımsızlığının uluslararası alanda tanınması için sonuna kadar mücadele etmekte kararlıyız” karşılığını verdi.
"Abhazya’nın bağımsızlığı satılık değildir" ifadesini kullanan Bagapş, Gürcistan hükümetinin samimi olmadığını belirterek, "Bu öneriler sadece Bükreş’te yapılacak NATO zirvesi öncesinde, Gürcistan’ın barışsever bir ülke olduğunu gösterme amacı taşıyor” dedi.
Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba da "Gürcistan içinde geniş özerklikten söz etmenin anlamı yok. Gürcü devlet başkanının teklifleri Abhazya Anayasası ve halkımızın büyük çoğunluğunun bağımsızlıktan yana oy kullandığı referandum sonuçlarına aykırı" açıklamasını yaptı. Şamba "Gürcistan yönetimi ile federatif devlet olasılığını Gürcü-Abhaz savaşından önce görüşmüştük. Ama müzakere yerine biz tanklarla karşılaştık. Şimdi artık geçmişte kalan bir öneriyi müzakere etmek ülkemiz için kabul edilemez" dedi.
Şamba, Tiflis yönetimiyle sadece bölgede askeri güç kullanılmayacağına dair güvence verilmesi konusunda görüşmeler yapabileceğini vurguladı.
Abhazya Parlamentosu, SSCB’nin dağılmasının ardından hiçbir hukuki bağının kalmadığı Gürcistan’la nasıl bir ilişkide olunacağını müzakere etmek üzere Tiflis’e çağrı yapmaya hazırlanırken savaşla karşılaşmıştı. 14 Ağustos 1992’te Milli Muhafız Birlikleri Komutanı Tengiz Kitovani’nin öncülüğündeki Gürcü güçler, Sohum’u işgal edince Abhazlar direniş göstermiş ve Kuzey Kafkasyalı gönüllülerin de yardımıyla 30 Eylül 1993’te savaşı kazanmıştı. Savaş 8 bini aşkın insanın canına mal olurken Gürcü nüfus da Abhazya’yı terk etmişti. Savaşın ardından 1994’te imzalanan Moskova Anlaşması ile bölgede Bağımsız Devletler Topluluğu barış gücü konuşlandırılmıştı. Abhazya yıllar süren müzakerelerden sonuç alamayınca 3 Ekim 1999’da bağımsızlığını halkın oyuna sunmuştu. Halkın yüzde 98’i bağımsızlıktan yana oy kullanmıştı. (Ajans Kafkas)