Sohum/Ajans Kafkas – Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Türkiye’den anavatanını ziyarete giden gençlere Abhazya’nın bağımsız demokrat devlet inşası yolundan geri dönmeyeceği mesajı verirken geri dönüş çağrısı da yaptı.
Bagapş, 18’i ilk kez Abhazya’ya gelen 21 kişilik grubu dün kabul ederek Abhazya yönetiminin hedefleri hakkında bilgiler verdi.
Abhaz milletinin bağımsızlık davasında yekpare olmaları gerektiğinin altını çizen Bagapş "Farklı tarihi dönemlerde Abhazya ve Abhazların var olma meselesi gündeme geldiğinde bizi yekpareliğimiz kurtardı” dedi.
Bagapş geri dönüş meselesine de değinerek “Sizlerin her şeyi bırakıp buraya sürekli yaşamak için gelmenizin zor olacağını biliyoruz. Bizlerin gençlerin burada yaşayabilmeleri için gereken şartları oluşturmamız gerekiyor. Hangi ülkede yaşıyor olursa olsun, kanunlarımıza göre her Abhaz Abhazya vatandaşı sayılıyor. Vatanına dönmek ve burada yaşamak isteyen herkese yardımcı olmaya hazırız" mesajı verdi.
Bagapş, diasporadaki Abhaz gençlerin Abhazya Devlet Üniversitesi’nde okuyabilmeleri için gerekli şartların oluşturulması konusunda da çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Bagapş, Rusya’nın 2006’da Rusya-Abhazya sınırından geçişlerde kısıtlamaları kaldırmasına paralel olarak Abhaz diasporasının Abhazya’yı ziyaret imkânının doğduğunu hatırlatırken Sohum-Trabzon arasında deniz yolu ulaşımının açılması konusunu görüştüklerini ve diasporadaki Abhazların anavatanlarına ziyaret prosedürünü basitleştirmeye çalıştıklarını ama tüm bunlar için zamana ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Bagapş bölgede askeri varlığını artıran Rusya’nın da Gürcü-Abhaz meselesinin çözümünde yapıcı bir rol üstlendiğini, savaş sonrası barış gücü olarak pozitif bir işlev gördüğünü ve yeniden savaş çıkmamasının da garantisi olduğunu belirterek "Rusya’nın Abhazya’ya yönelik ekonomik ambargoyu kaldırmış olması ekonomimiz ve halkımızın durumunun gelişmesine hizmet ediyor" dedi.
Abhazya Parlamentosu’nu da ziyaret eden gençlerden 18’i Abhazya vatandaşlığı aldı. Parlamento Başkanı Nugzar Aşuba gençlere “Anavatanınız sizleri her zaman bekleyecektir. Benim için sizleri dedelerinizin topraklarında selamlamak büyük bir şereftir" dedi.
Aşuba, gençlerin Abhazya’nın siyasi ve ekonomik durumu, Gürcistan ile ilişkileri, müzakere sürecinin geleceği, güvenlik ve gençlik konusundaki sorularını yanıtlarken şunları söyledi: "Abhazya bugün oldukça zor bir durumda. Ama ülke yönetimi Abhaz halkının köklü isteklerini yansıtan dış politikasına devam ediyor. Dünya topluluğu er ya da geç halkın yüzde 97’sinin bağımsız demokratik devlet olma isteği sonucunun çıktığı 1999 referandumunu tanıyacak." Aşuba, Gürcü-Abhaz müzakere sürecinin kesilmesinin nedeninin de Gürcistan’ın anlaşmalara aykırı bir şekilde Kodor’a askeri yığınak yapması olduğunu belirterek “Müzakereler ancak BM Güvenlik Konseyi’nin Kodor’un silahlandırılması kararına uyulduğu takdirde yeniden başlar” dedi. Aşuba, Gürcistan’ın tehditlerine rağmen Abhazya’nın gelişmeye devam ettiğini vurguladı.
Türkiye’den savaş sonrası yıllarda Abhazya’ya yaklaşık dört bin kişi geldi ancak bir kısmı geri döndü. 2005-2007’de 379’u Türkiye’den 176’sı Acarya’dan olmak üzere Abhazya’ya 2063 kişi yerleşti. KU/RE/ÖZ/FT