“Kafkasya Nüfusunun Antik Çağ Sonu Orta Çağ Başındaki Sosyal Tabakalaşması: Arkeolojik Deliller” isimli uluslararası bilimsel konferans 4 Haziran’da Abhazya’nın başkenti Sohum’da tamamlandı. Bilim adamları konferansta ortak arkeolojik araştırma metotlarını tartıştı.
Konferansın önde gelen organizatörlerden tarihçi Anna Mastıkova, Sputnik muhabirine yaptığı açıklamada, Kafkasya’nın kadim nüfusunun sosyal tabakalaşmasının önemine dikkat çekerek bu konunun daha önce böyle bir konferansta ele alınmadığını, yapılan çalışmaların ise sadece münferit bilimsel çalışmalar olarak kaldığını söyledi. Ayrıca Mastıkova’ya göre, Sohum’daki konferans, Abhazya, Rusya ve Avrupalı araştırmacıların ortak bir zeminde buluşabilmesini ve çözülmesi gereken meselelerin birlikte ele alınabilmesini mümkün kıldı.
Mastıkova “Oturumlarda ortak bir terminoloji belirlenmesi ve mezar kazı çalışmalarının metodu hakkında uzlaşılması gerektiği sonucuna vardık. Birbirimizi anlamış olmak, bu konunun araştırılması için ortak metotların belirlenmesinde önemlidir. Konferansımız gösterdi ki, birleşebildiğimiz konular mevcut. Şimdi ihtiyacımız olan bilim adamlarının bu birleşilen konularda çalışırken ortak metotlar bulabilmesidir” dedi.
Konferansta farklı konularda ilginç raporlar sunulduğunu belirten Anna Mastıkova konuşmasını şöyle sürdürdü, “Genel olarak konferansın sonucundan çok memnunum. Her tebliğ ayrı bir önemi hak ediyor. Her biri bir diğerinden farklı ve ilgi çekiciydi. Bu konferanslara devam etmek istiyoruz. Kesin olmamakla birlikte iki yıl sonra tekrarlayabiliriz. Ayrıca bir dahaki konferansta, araştırmaların alanını genişleterek, sadece Kafkasya’yı değil tüm Karadeniz kıyı boyunu kapsamasını hedefliyoruz.”
Konferans Rusya Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü ve Abhazya Beşeri Bilimler Araştırma Enstitüsü tarafından organize edildi. Konferansa Abhazya, Rusya, Fransa, Almanya, Polonya ve Macaristan’dan 35 bilim adamı katıldı.