‘Ankvab’ın istifası- muhalefetin zaferi değil’
Abhazya devlet başkanlığı görevini geçici olarak yürütmekte olan Valeri Bganba, yenilenen Abhazya’yı nelerin beklediğini anlattı
Aleksandr Ankvab’ın görevini bırakışının üzerinden çok zaman geçmedi, ama Abhazya’daki devrimin sesi sanki tamamıyla durdu. İstediğini elde eden muhalefet sistematik şekilde seçimlere hazırlanıyor. Ülkedeki en önemli boşluğu kim dolduracak, gelecek yeni devlet başkanının önünde hangi problemler bulunacak? Tüm bunlar hakkında ülke başkanlığı görevini geçici olarak yürütmekte olan Valeri Bganba basına açıklamalarda bulundu.
– Valeri Ramşuhoviç Bganba, ülkedeki durumu anlatır mısınız. Nasıl bir atmosfer var, iyi bir haberler var mı?
– Peki, nasıl diyelim? Doğrudan mı yoksa….? (gülüyor)
– Nasılsa onu söyleyin.
– Gerginlik hemen hemen yok oldu. Artık ekonomik sorunlarla ilgilenecek imkan var ve bu da beni memnun ediyor. Ben, krizden çıktığımızı düşünüyorum. Artık sistematik şekilde seçimlere hazırlanacağız.
– Aleksandr Ankvab ile görevini bıraktıktan sonra hiç görüştünüz mü?
– Tabii ki, elbette.
– Eğer sır değilse ne konuda konuştunuz?
– Görüşmeler daha çok kişisel, açık olacak olursak. Biz onunla komsomol döneminden beri birbirimizi tanıyoruz. Basına yansımayan görüşmelerimiz oldu. Kesinlikle sır değil. Düşüncelerimizi paylaştık, halkımızın geleceğini konuştuk. Normal görüşme, dostça, normal bir görüşme, çünkü biz gerçekten çok eskiden beri birbirimizi tanıyoruz.
Ve yaşananlar benim için de, herkes için olduğu gibi çok hoş değildi. Ve onun için de elbette. Çünkü tüm bunlardan kaçınabilirdik. Ama, maalesef başaramadık.
– Peki tüm bunlar neden özellikle şimdi oldu?
– Biliyor musunuz, bu tür işler bir günde yapılmıyor. Elektrik enerjisi ile ilgili meseleler vardı, parlamento bunu bir şekilde düzenledi. Pasaport vermeyle ilgili meseleler vardı. Ve bilindiği üzere ekonomik durum sorunları çağırdı- kesinlikle ekonomik büyüme görülmedi.
Ancak ben, bunun muhalefetin zaferi olduğunu düşünmüyorum. Muhalefet yönetime gelmedi. O, seçime hazırlanıyor. Eğer kazanırsa Anayasaya uygun olarak yönetime gelir. Ben ise görevi, kanunun öngördüğü üzere üstlendim.
– İşadamları tarafından Aleksandr Ankvab’a eleşitiriler var mıydı?
– İş çevrelerinden somut eleştiriler olduğunu duymadım. Kanunlarımız var. İşini dürüstçe yapanlar gerektiği şekilde vergi verir, gerektiği şekilde normal çalışır. Eğer ticaret olmazsa ekonomi olmaz. Hiç bir sosyal mesele çözülmez. Ve biz onlarla kanunlara uygun olarak dürüstçe bir oyun oynamaya çalışıyoruz.
– Şimdi yaz- tatil ve dinlenme sezonu. Siz, Abhazya’da yaşanan olaylara bağlı olarak turist akışında ciddi bir düşüşten endişe etmiyor musunuz?
– Sizi temin ederim ki, bizde her şey kesinlikle sükunet içinde. Siyasi bir gerginlik oldu, ancak bu herhangi bir kriminal, adli gerginliğe bağlı değil. Siyasi bir gerginlik vardı ve umuyorum ki biz onu tamamıyla çözdük. Şimdi artık tüm güçler seçime hazırlanacak. Bundan dolayı tatil sezonu için endişe verecek bir durum görmüyorum.
Defalarca, ilk başta Abhazya’ya ziyaretinden vazgeçen kişilerin artık sağlık merkezlerindeki yerlerine dönmeye başladıklarını duydum. Dinamizmimize baktım ve size ifade edebilirim ki, ekside değiliz. Aksine Mayıs ve şu anda geçen seneye göre daha fazla insan var. Ümit ediyorum ki, yaşanan durum tatil sezonumuzu etkilemeyecek.
– Anlaşmazlığın çözüme kavuşturulmasında, aralarında Vladislav Surkov’un da bulunduğu Rus arabulucuların nasıl bir rol oynadığını söyler misiniz? Yoksa Abhaz halkı büyük oranda her şeyi kendisi mi çözdü?
– Tüm arabulucularımız sadece tek şey söyledi- Abhazya’nın içişlerine müdahale etmeyeceklerini. Ancak ifade etmek gerekir ki, onların gelişi taraflar arası diyalogun başlamasına yardımcı oldu. Diyalog başladıktan sonra onlar gitti ve tüm görüşmeler onlar olmadan yapıldı. Ve ben, tüm siyasi parti, tüm sivil hareketlerimizin sakin bir şekilde durumu müzakere edip bu durumdan çıkmayı başardıklarını düşünüyorum.
– Peki, Sohum belediye başkanlığı görevini geçici olarak Konstantin Piliya’nın üstlendiği doğru mu?
– Bunu size kim söyledi?
– Medyada böyle yazılıyor… Bu doğru değil mi? Bu bilgiyi yalanlıyor musunuz?
– Sadece yalanlamıyorum. Bu bilgi kesinlikle doğru değil.
– Ama medya böyle açıklıyor…
– Medya farklı olabiliyor.
– Umarım şimdiki bilgi öncekine göre daha doğrudur. Bu habere göre siz Gal ve Tkuarçal bölge başkanlarını görevden almışsınız.
– Sadece onları değil. Oçamçira bölge başkanını da.
– Peki yeni yöneticiler sansasyonel kimlik konusunu çözecekler mi?
– Kimlik verme süreci kanunlarımız, vatanşlık kanunu çerçevesinde yürütülecek. Bu konu, çözmesi gereken organlarca çözülecek. Yani, vatandaşlığa girme konusunu sadece devlet başkanlığı bünyesindeki komisyon belirliyor. Kimlik verme işi de Vize ve Pasaport dairesinin işi.
– Bir istifaya daha değinelim. Başsavcı Safarbey Mikanba’yı kastediyorum. Muhalefet onun istifasında neden ısrar etti?
– Mesele şu ki, parlamentonun kararına göre, başsavcı ifade ettiğimiz üç bölgedeki kimlik verme sürecinin güvenilirliğini kontrol etmek zorunda idi. Parlamento kontrollerin yeterince objektif yürütülmediğine karar verdi. Başka bir ifade ile, savcılık yapması gereken işi yapmadı. Ve bundan dolayı parlamento başsavcıyı görevden almaya karar verdi. Şu anda başsavcılık görevini askeri savcı Zurab Agumava yürütüyor.
– Seçimlere kadar bu görevi o mu yürütecek?
– Evet. O görev sorumluluklarını yerine getirecek.
– Şu anda siz Abhazya’nın geçici devlet başkanısınız. Peki daha uzun süreli olarak bu görevi yürütmeyi istemez misiniz? Seçimlerde aday olmayacak mısınız?
– Hemen cevap vereyim, seçimlerde aday olmayacağım. Bana hayallerimi soran herkese söyledim- 24’ünde seçimleri yapmak, 25’inda seçilen devlet başkanını tebrik etmek, 26’sında ailemle birlikte doğum günümü kutlamak. O zamana kadar ise yapılacak işler çok. Seçim süreci ile ilgileneceğim.
– Şu anda seçim sonuçları ile ilgili bir tahminde bulunabilir misiniz? Adaylar arasında ciddi bir rekabet olur mu?
– Bu soruya aday listesini gördükten sonra cevap verebilirim. Şimdilik ise sadece söylentiler var, bundan dolayı tahminde bulunmak zor. Şimdilik aday yok. Adaylık başvuruları da 25 Haziranda başlayacak.
– Muhalif lider Raul Hacimba’nın seçimlerde kazanma olasılığı nedir?
– Raul Cumkoviç çok tecrübeli bir siyasetçi ve eğer ekibi seçim kampanyasını iyi yürütürse kazanmasına şaşırmam.
– Size göre, yeni Abhazya yönetiminin Gürcistan ile ilişkileri nasıl olacak?
– Abhazya’nın başına kim gelirse gelsin Tiflis’e karşı kategorik olacaktır. Ankvab döneminde de öyle oldu. Bizim Gürcistan ile karşılıklı herhangi bir ilişkimiz yok ve olmadı. Bu ilişkiler onların Abhazya’yı tanımaları ile olur. İşte o zaman işbirliği, iyi komşuluk ilişkilerinden söz edilebilir. Bundan dolayı Abhazya’nın başına kim gelirse gelsin bu konuda bir değişiklik olacağını düşünmüyorum.
Gürcistan’ın iç ve dış politikasına tabii ki etkide bulunamayız. Ve bunu da istemiyoruz. Bizim stratejik partnerimiz var-Rusya Federasyonu. Onunla askeri işbirliği, askeri üsler konusunda temel bir anlaşma yaptık ve bunun bize negatif anlamda etkisi olacağını düşünmüyorum. Bundan dolayı bırakalım Gürcistan kendi politikasını, biz kendi politikamızı yürütelim.
– Gal bölgesinde durum nedir? Bir anlaşmazlık tehlikesi var mı, yoksa tüm bunlar hayali mi?
– Sizi temin ederim ki, orada herhangi bir anlaşmazlık yok. Bu, artık kendi yerlerinde çalışmayan bazı yetkili kişilerin hatası idi. Gal bölgesi- bizim bölgemiz. Elbette biz onu ekonomi, siyasi ve sosyal olarak entegre edeceğiz.
Elbette orada bazı problemler var. Orada kanunlarımıza uygun olarak vatandaşlık almış olan vatandaşlar yaşıyor. Elbette onlar seçimlere katılacak. Ancak kanunlara aykırı kimlik alanlar da var. Onlar seçimlere katılmayacak. Onların sürekli ikamet belgeleri var ve biz onları kovmayacağız, zira onlar yerli halktan.
– Abhazya ne durumda yeni başkana ulaşacak? Ne gibi problemlerle karşılaşacak, hangi öncelikli meseleleri çözmesi gerekecek?
– Aynı engellerle karşılaşmaması için siyasi reformlar yapması gerekecek. Biz şimdiden bununla ilgileniyoruz. Gelecek yeni devlet başkanının bu konuda parlamento ile ortak hareket edeceğinden ve gereken siyasi reformların yapılacağından şüphem yok. Aynı zamanda yerel idareler, parlamento, bakanlar kurulunun rollerinin güçlendirilmesi de gerekiyor.
Devlet başkanından tüm yetkileri almayı istemiyoruz. Ama aynı zamanda parlamento ve bakanlar kurulunun da güçlü olması gerekiyor. Bu aslında Abhazya gerçeklerine uygun Fransız metodu. En önemlisi, öncelikli olarak siyasi reformların yapılması . Daha sonra ekonomi, ekonomi ve bir kez daha ekonomi .
Ve Abhazya’da yönetime kim gelirse gelsin Rusya ile karşılıklı ilişkiler politikası değişmez. Bu herhangi bir yöneticinin isteği değil, ülkenin isteği. İşbirliği sadece zayıflayabilir veya iyileşebilir. Başka türlüsü olamaz.
Kavpolit.com.AjansKafkas