Sohum/Ajans Kafkas – Rusya’nın Abhazya’ya açılımlarının ardından Sohum’a heyet gönderen ABD, Abhaz yönetimine ‘Sizi dinleyip anlamaya geldik’ dese de uyarıyı ihmal etmedi: ‘Rusya’nın açılımları çatışmaya yol açabilir.’ Sohum ise 13 yıldır ambargodan mustarip olduğunu hatırlatıp ‘İyi yönde bir gelişmeye tepki neden’ sorusunu yöneltti.
ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Michael Carpenter ve ABD’nin Gürcistan Büyükelçiliği’ndeki siyasi işlerden sorumlu diplomat Alan Parcel, Bush yönetiminin mesajlarını dün Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba’a iletti. Görüşmede Carpenter "Biz buraya, son olaylar ışığında gelişen olaylara bağlı olarak ortaya çıkmış olan gerginliği daha iyi anlamak, sizin bakış açınızı öğrenmek için geldik" dedi. Carpenter, Rusya Federasyonu’nun Abhazya’ya yönelik ekonomik ambargoyu kaldırmasına bağlı olarak gerginliğin büyüdüğüne dair açıklamaların artmasından dolayı endişelendiklerini belirterek “Bunun çatışmaya yol açmasından kaygılıyız” ifadesini kullandı.
Rusya’nın Abhazya’ya yönelik son adımları bölgede daha fazla gerginliğe yol açacağını savunan Amerikalı diplomat "Buna bağlı olarak sizin düşüncenizi duymak isterim. Bize gelince arabulucu ve işi kolaylaştırıcı oluruz" diye konuştu.
Şamba da "Abhazya’daki pozitif gelişmelere Gürcistan’ın tepkisi, onunla aynı devlette yaşayamayacağımızı gösteriyor" yanıtını verdi.
Şamba, Gürcistan’ın Abhazya’ya yönelik politikasının her zaman güçten yana olduğunun altını çizip ekledi: “On üç yıl boyunca Abhazya saldırıya maruz kaldı. Ekonomisi yıkıldı, ülke soyuldu. Savaştan sonra yardım eli uzatılacağına Gürcistan’ın isteği üzerine bize karşı acımasız bir ambargo ilan edildi. Gürcü istihbaratı bugün halen Gal bölgesinde kundaklama ve terör eylemleri gerçekleştiriyor."
Rusya’nın ambargoyu kaldırırken objektif ve kurallara uygun davrandığını belirten Şamba, Carpenter’a "İnsanlar neden acı çeksin? Sadece onlar Gürcistan ile aynı devlette yaşamak istemediği için mi?" diye sordu.
Şamba’ya göre, güç kullanmaktan vazgeçmeyen Gürcistan ile konuşmak mümkün değil. İki ülke arasında bir diyalogun olabilmesi ve barış müzakere sürecinin başlayabilmesi için Gürcistan’ın cepheleşmekten vazgeçmesi şart.
Şamba, “Abhazya’ya yönelik uygulanan ekonomik ambargo konusunda uluslararası kulislerde sürekli olarak Rusya kınanıyordu. Ama Rusya ambargoyu kaldırdığında uluslararası arabulucular Moskova’nın doğru bir adım attığını söylemek yerine bununla ilgili kaygıları dile getirmeye başladı” diye yakındı.
Şamba, Rusya’nın yeni açılımlarının ekonominin gelişmesine ve halkın durumunun iyileşmesine yardımcı olacağını vurguladı.
Müzakere sürecinin kesilmesiyle ilgili kaygılarını ileten Amerikalı diplomatlara Şamba, bundan 2006’da Kodor Vadisi’nin yukarı kısmına anlaşmalara ve BM kararlarına aykırı bir şekilde asker gönderen Gürcistan’ın sorumlu olduğunu belirterek, “Kodor’dan asker çekilinceye kadar Abhazya da müzakereler için diyaloga devam etmeyecek” dedi. ÖZ/FT