Gürcü siyaset bilimcileri, Rusya ve Gürcistan müzakerelerinin kendini tükettiğini açıklıyor
Gürcistan’lı politologlar, Zurab Abaşidze ve Grigori Karasin arasında yapılacak görüşme tarihinin bir kez daha ertelenmesinin Rusya ve Gürcistan arasındaki müzakerelerin çıkmaza girdiğini gösterdiğini ve müzakerelerde görüşülecek olası konuların Rusya-Ukrayna ilişkilerindeki krize ve Kırım’daki duruma bağlı olarak değişebileceğini açıkladı.
Rusya ve Gürcistan arasındaki diplomatik ilişkiler ,Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanımasının ardından Ağustos 2008’de bitmişti. Ekim 2012’de Gürcistan Hayali koalisyon temsilcileri Rusya ile ilişkileri yeniden oluşturmayı düşündüklerini açıkladı. Bunun için Rusya ile ilişkiler konusunda özel temsilcilik görevi oluşturuldu ve görev RF eski Gürcistan elçisi Zurab Abaşidze’ye verildi. Abaşidze Prag’da bir kaç defa Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigori Karasin ile de görüştü.
Abaşidze ve Karasin arasındaki son görüşme Kasım 2013’de yapıldı. Prag’da ilk önce 4-5 Martta bir görüşme planlandı, ardından tarih 14 Mart olarak değişti, ancak bu tarih de bir daha değişti ve şimdilik de görüşme tarihi belli değil.
21 Martta telefonla görüşen Abaşizde ve Karasin yeni müzakere tarihinin daha ileri bir tarihe taşınmasına karar verdi.
Gürcü politolog, ‘Uluslararası meseleler ve güvenlik araştırmaları merkezi’ sivil örgütü başkanı Nika Çitadze, aslında Rusya ve Gürcistan’ın konuşacağı bir şey olmadığını düşünüyor. Çitadze “ Ticaret-ekonomi ilişkileri alanında tüm konular taraflarca zaten görüşüldü, siyasi konularda ise bugün için anlaşma imkanı yok” açıklamasında bulundu.
‘Uzmanlar Kulübü’ temsilcisi İrakli Tskvitişvili de Rusya’nın şu anda daha çok Ukrayna problemi ile ilgilendiğini ve Gürcistan’la avunmak için zamanı olmadığını ifade ediyor. Tskvitişvili “ Karasin ile yapılacak görüşme şu anda bir sonuç vermez. Artık siyasi meselelerin, örneğin kolaylaştırılmış vize uygulamasının görüşülmesi lazım. Ben, kolaylaştırılmış vize uygulamasının getirileceğini düşünüyorum, ama yakın bir zamanda değil” dedi. Ayrıca Rusya’nın Ukrayna meselesinin çözümünün ardından Gürcistan ile daha sert şekilde konuşacağını düşünen Tskvitişvili Rusya’nın son olaylarda Batı’nın zayıflığını gördüğünü, Karasin’in oluşan yeni duruma bağlı olarak tavrını sertleştireceğini ifade etti.
Gürcistan parlamentosundaki azınlık temsilcileri oluşan son duruma bağlı olarak Gürcistan’ın Rusya ile müzakereleri tamamıyla bırakması gerektiğini düşünüyor. Gürcistan parlamentosundaki Milli Birlik Hareketi milletvekili Nugzar Tsiklauri “ Gürcistan, Rusya ile ilişkileri aktifleştiren az sayılı ülkelerden. Bu çok kötü, bizi batılı partnerlerden ayırıyor. Görüşme tarihinin değişmesine gelince, bunun Ukrayna olaylarına bağlı olduğu açık. Karasin’in Rusya diplomatı olarak, Gürcistan’lı meslektaşları ile görüşmekten daha önemli işleri var şu anda” ifadesinde bulundu.
Kavkazki Uzel,AjansKafkas