Tiflis/Ajans Kafkas – Tiflis’in Abhazya ve Güney Osetya’ya karşı askeri tehditleri depreşirken Gürcistan, ordusunu büyütme yolunda dikkat çeken bir adım attı.
Gürcistan Parlamentosu dün asker sayını 5 bin, askeri bütçesini yüzde 26.8 oranında büyüten karar tasarısını onayladı. Tasarı Rus savaş uçaklarının Güney Osetya üzerinde uyarı uçuşu yapmasıyla milliyetçi duyguların tetiklendiği bir atmosferde vekillerin yüzde 97’sinin oyuyla kabul edildi. Gürcistan’ın bu adımı Rusya’nın bölgede askeri tatbikatına karşılık Gürcü ordusunun ABD’nin katılımıyla başkent Tiflis yakınındaki Vaziyani üssünde ortak askeri tatbikat yaptığı sırada geldi. ABD’nin bölgedeki ‘ateşli milliyetçi’ müttefiki Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili geçen yıl ordudaki asker sayısını 20 binden 32 bine çıkarmıştı.
Dünkü kararla ordunun mevcudu 37 bini bulacak ve 209 milyonluk ilave bütçeyle savunma harcamaları yıl sonuna dek 1 milyar dolara ulaşacak. Parlamento Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Nika Purua, ilave bütçenin özellikle hava savunma sistemine harcanacağını kaydetti. Tasarıyı muhalifler de desteklerken ‘Güçlü Gürcistan İçin’ grup, Gürcistan İçişleri’ne bağlı birliklerin konuşlandırıldığı Abhazya’nın Kodor Vadisi’ne Savunma Bakanlığı birliklerinin gönderilmesini önerdi.
Kime karşı?
Gürcü yönetimi resmi olarak ordunun büyütülmesini NATO’ya üyelik şansını artırma ve ‘uluslararası barış operasyonları’nda yer alma hedefine bağladı. Bunun doğrudan Abhazya ve Güney Osetya’yı 2008’de geri alma planıyla bağlantılı olduğu tespitini ise Nika Purua “Saldırı planı yok” diyerek reddetti. Purua “Gördüğümüz kadarıyla Rusya son günlerde sözden eyleme geçti. Bu nedenle bu meydan okumalara yanıt vermek ve her türlü gelişmeye hazır olmak zorundayız, ama herhangi bir saldırı girişiminde bulunmaya niyetimiz yok” ifadelerini kullandı.
Komite Başkanı Givi Targamadze de bunun Rusya’nın bölgedeki hareketlerine yanıt olduğunu belirterek “Gürcistan’a karşı tehdit derecesi kritik düzeye ulaştı ve buna bağlı olarak asker sayısının arttırılması ülkemizin savaş gücünün arttırılmasına yönelik bir cevap" dedi.
Parlamento Başkanı Davit Bakradze de “Gürcü silahlı birlikleri sayısının artırılması Gürcü askerlerinin çeşitli barış operasyonlarında daha aktif olarak kullanılmasına bağlı. Afganistan’da barış kontenjanını genişletmeyi planlıyoruz. Ordumuzun büyütülmesi öncelikli olarak uluslararası entegrasyon ve NATO üyeliği planlarına bağlı. Öncelik barış süreçlerine katılımı arttıracağız, özellikle Afganistan’da ancak gerekli olduğu takdirde Gürcü ordusu ülkenin egemenliğiyle ilgili çıkarlarını koruyacak" açıklamasını yaptı.
Askeri Tahmin Merkezi uzmanlarından Anatoli Tsıganov, asker sayısının arttırılmasının problemi çözmeyeceğini ve Rusya’yı korkutmak için Gürcistan’ın modern silahlara ihtiyacı olduğunu ifade etti. AP/AFP/KU/ÖZ/FT