Ermeni uzmanlar Gümrü şehrinde Avetisyan ailesinin bir Rus asker tarafından katledilmesinin ardından gelen protesto dalgasını değerlendirdi.
9 Ocak’ta yapılan “Gümrü olayları ile ilgili sivil protestoların ve yönetimin tepkisinin değerlendirilmesi” konulu basın toplantısında etnograf Granuş Haratyan’a göre Gümrü’de yaşanan trajediye Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan hızlı bir şekilde tepki gösterdi, acil toplantı yaptı ve davanın kontrolü altında olacağını söyledi. Ancak Ermenistan medyasında yer alan, toplumun Rus karşıtı düşüncelerden kaçınması yönündeki çağrılar anlamsız ve ürkütücü. “Kimsenin aklında böyle bir şey yokken yapılan telkinler garip kaçtı. Halkımız zaten katilin milliyetiyle ilgili bir tepki vermedi” diyen Haratyan,
“Ermeni halkının istediği Permiakov’un Ermenistan güvenlik organlarına teslim edilmesi. İnsanlar Rus güvenlik ve yargı organlarına güvenmediği gibi Ermeni makamlarına da güvenmiyor, ama sivil toplum baskısıyla burada gerçek bir soruşturma yapılmasını sağlayabileceklerini ümit ediyor” açıklamasında bulundu.
18 Ocak’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sarkisyan ile telefonla konuştu ve olayla ilgili soruşturmanın en kısa zamanda tamamlanıp suçluların cezalandırılacağını söyledi. Haratyan “Putin’in açıklaması Permiakov’un Rusya’da yargılanacağını gösteriyor. Üstelik herkes Permiakov’un cezalandırılmasından söz ediyor ama kimse olayın arkasında başkaları da olabileceğini konuşmuyor” dedi.
Sanatçı Zarui Muradyan, devlet eli kolu bağlı bir halde bulunurken Gümrü ve Erivan’da vatandaşların sağlıklı tepki verdiğini belirtti. Ayrıca gösterilerde polisin onlarca kişiyi gözaltına almasını eleştirdi.
Siyasetçi Karina Danielyan, Gümrü’deki Rus askeri üssünün görev süresinin uzatılması konusu tartışıldığı sırada, birçok sivil toplum örgütü buna karşı çıkarken kendisinin savunduğunu ve Ermenistan için güvenlik garantisi olduğunu düşündüğünü hatırlattı. Yaşanan trajedinin ardından bir çok eleştiri telefonu aldığını ve konuyla ilgili farklı düşünmeye başladığını ifade etti. Danielyan’a göre, trajediden dolayı yas ilan etmemekle hata etti.
1995 tarihli, Ermenistan’da Rusya askeri üssünün bulunmasıyla ilgili ikili anlaşma, Rusya devlet başkanının 20 Ağustos 2010’da Ermenistan’a yaptığı ziyarette imzalanan protokolle uzatıldı. Anlaşmanın süresi 25 yıldı, protokol ise süreyi 49 yıla kadar uzatıyor. Ermenistan parlamentosu protokolü 12 Nisan 2011’de, Duma ise 17 Haziran’da onayladı.
“Asparez” gazeteciler kulübü Başkanı Levon Barsegyan, Avestisyan ailesinin öldürülmesinin, Gümrü’de Rus birliğinin bulunmasıyla ilgili hoşnutsuzluğu ve tepkiyi tırmandırdığını belirtti. Vatandaşlar tarafından yönetimin verdiği sözlerin yerine getirmesinin beklediğini kaydeden Barsegyan, “Devletin yanlış hareket etmesi halinde protestolar yeniden alevlenebilir. Halkın tek isteğini davanın Ermenistan’da kalması. İnsanlar Rus soruşturmasına güvenmiyor. Soruşturmanın Rusya tarafından yürütülmesi kendilerini kandırılmış hissetmesine yol açar” dedi.
Kavkazki Uzel, Ajans Kafkas