Londra/Ajans Kafkas – Gürcistan’ın Güney Osetya’ya karşı başlattığı savaşta Rusya Savunma Bakanlığı’nın Çeçenya’da direnişi Çeçenler eliyle kırdırmak için kurduğu Zapat ve Vostok birliklerinin Osetlerle aynı safta savaştığı haberleri eksik olmazken Çeçen-İçkerya Başbakanı Ahmed Zakayev Gürcistan’la dayanışma sergiledi.
Marşo radyosuna konuşan Zakayev, 1992-1993’te Çeçenlerin Abhazların yanında savaştığı Abhaz-Gürcü savaşına gönderme yaparak “16 yıl önce Abhazya’da Gürcüler ve aramızda meydana gelen yaralar ve dargınlıklar bugüne kadar yavaş da olsa zorlukla geçmeye başladı. Birazcık aklı olan herkese sesleniyorum: Çeçenler, sizden sonraki nesilleri düşünün ve asırlık komşularımıza karşı bu maceraya çekilmenize müsaade etmeyin” dedi.
Zakayev, Zapat ve Vostok grubunun Gürcistan’a karşı savaşması konusunda da şunları söyledi. “Bir şekilde orada (ki oradaki savaş değil, bunu ben de siz de biliyorsunuz) iseniz Gürcülere karşı zorbalığa katılmayın, orada işlenen suçlara ortak olmayın, adınızı kirletmeyin. En iyisi oraya gitmemeniz ve Çeçenlerin buna katılmamasıdır. Ama bugünkü oluşan şartlarda belirli insanlar, belirli gruplar Ruslar için oraya giden, onların politikalarını gerçekleştirmek için gayret gösterenler sadece beni değil kendi babalarını bile dinlemez. Ama halkımız, milletimizin temsilcileri, yarınını düşünenler, bugün kalben Gürcülerin yanında ve Gürcistan’ın nasıl bir kötülük ve adaletsizlikle karşılaştığını anlıyor. Allah’a şükür, Çeçenler bugün bu meseleleri iyi anlıyor. Vatanımızda büyük küçük herkes siyasetçi. Son yirmi yılda genç nesil yetişti, yaşlılar savaşta ve siyasette yaşlandı, bundan dolayı onlar meydana gelen şeyleri iyi anlıyorlar, onları kandırmak mümkün değil. Ne söylerse söylesinler sizi temin ederim ki, Çeçenler Gürcistan’a göndermek için 10 bin veya 15 bin kişi hazırlamadılar. Eğer onlar oraya birilerini yollarlarsa, bunlar da 300-400 Kakiyevci veya Yamadayevci haydutlar olur. Ancak, savaş olmasa da halklar arası çekişmeye yönelik politika devam edecek. Gürcüler ve dünya için Rusya tarafı özel olarak orada Çeçenlerin olduğunu altını çizerek vurguluyor. Bu, bir kaç asırdır Kafkasya halklarına yönelik gerçekleştirilen sömürge politikası, ‘parçala ve yönet’ politikasının bir devamı. Sadece Ruslar bugün sağlam bir durumda olduklarını düşündüler ve artık beceremedikleri şeyi bir daha denemeye karar verdiler. Bu olaylar başladığında dışişleri bakanlığımız özel bir açıklama yayımlayarak Rusya ordusunun operasyonu Gürcistan’ı işgal amacıyla yürüttüğünü belirtti. Bugün orada meydana gelen olay 20 ve 21. yüzyılın en büyük askeri provokasyonlarından biridir. Rus ırkçı ve intikamcı tayfada başarılmış bir zafer izlenimi oluştu. Eğer Rusya bu kadar kısa sürede taktik savaşını kazandıysa, stratejik olarak bu büyük bir mağlubiyettir.” CHPRS/ÖZ/FT