Sohum/Ajans Kafkas – Sierra Leone sandıralı Türk gemisi Defne, yaklaşık iki aydır Abhazya’nın başkenti Sohum’da teknik sorunlar ve yakıt yokluğundan bekliyor.
Temmuz başında gemi Abhazya’ya yük getiren gemide dördü Suriyeli, beşi Türkiyeli, biri Azerbaycanlı 10 mürettebat bulunuyor.
Mürettebattan Salih Babayev, Kavkazki Uzel’e “Geminin burun kısmında Pitsunda’ya demir atarken büyük bir delik açıldı. Yakıt ve elektrik yok, motor hasar gördü. En yakın Türkiye limanına varmak için en az 10 ton yakıt ve
Karadeniz Gazetesi’nden felaket senaryosu
Trabzon’da yayımlanan Karadeniz Gazetesi ise gemiye Abhaz makamlarının el koyduğunu iddia etti. Gemideki Türkiyeli bir stajyer öğrencinin hikayesini sayfalarına taşıyan gazete, meseleden büyük bir trajedi çıkaran şu haberi yayımladı:
“Samsun’da gemi mühendisliği öğrencisi genç, staj için bindiği yük gemisinin Abhazya’dan çıkışına izin verilmemesi nedeniyle açıkta 1.5 aydır diğer personel gibi aç, susuz bir şekilde bekletiliyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi ailenin dört çocuğundan biri olan Hüsnü Ercüment Çalış (22), yaz sezonunda resmi stajını yapmak için bir deniz firmasıyla görüşerek staj dosyasını imzalatıp okuluna onaylattı. Zorunlu olarak yapılması gereken stajı için Trabzon’dan Mv Daphne isimli Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisine binen Çalış, Samsun Yeşilyurt Limanı’ndan geminin yük almasının ardından Abhazya’ya hareket etti. Gemi, Sohum bölgesinde durduruldu. Geminin yükünün boşaltılmasına ve Abhazya’dan ayrılmasına yetkililer izin vermedi. Açıkta demir attırılan geminin evraklarına el konulurken, yardımda bulunulmadı. Gemi personelinin ve gemide bulunan iki stajyerin çıkışına da izin vermeyen Abhazya yetkilileri 1,5 aydır gemi personelini mahsur bırakarak bekletiliyor. Ailesini arayan Hüsnü Ercüment Çalış, geminin ve kendilerinin çıkışına izin verilmediğini, gemide hastalıkların başladığını, elektrik su olmadığını, çok kötü durumda oldukları yönünde bilgi vermesi üzerine Çalış ailesi, Ulaştırma Bakanlığı Denizcilik Müsteşarlığı ile irtibata geçmeye çalıştı. Günlerdir bir sonuç alamayan aile, çocuklarının ve diğer personelin durumunun her geçen gün kötüye gitmesi nedeniyle gözyaşları içerisinde çaresizce bekliyorlar. Firma yetkililerinin de olayın ardından gemiye sahip çıkmamasıyla, ortada kalan aile üniversite öğrencisi çocuklarının ve diğer üniversite öğrencisi Metin Çalışır’ın kurtarılması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım istedi.”
Abhazya yardım önerdi
Abhazya Devlet Ulaşım İdaresi Müdürü Valeri Papba ise geminin mahsur kalmasında Abhazya yönetiminin suçlanmasını reddetti. Papba “Abhazya tarafından gemiyle ilgili bir problem yok. Gemi sahiplerinin ihmali yüzünden dönemiyor. Mürettebata yemek ve su konusunda yardımda bulunduk” dedi. Papba gence üniversitede eğitimine devam etmesi için acil olarak Türkiye’ye dönmesine yardımda bulunmayı önerdiklerini belirtti. Papba "Abhazya yönetimi, eğer Rusya-Abhazya sınırını geçme konusunda gerekli evrakları varsa dönüşü karşılamaya hazır. Türkiye tarafı hiç bir eylemde bulunmazsa, Abhazya yönetimi geminin eve gönderilmesine yardımcı olacak" diye ekledi.
Çalış’ın hikayesi farklı
Çalış ise kendi durumuyla ilgili Kavkazki-Uzel’e şunları anlattı: "Eğer yakın zamanda olacaksa gemideki sorunların giderilmesini beklemeye hazırım, ancak boşa beklemeye artık gücümüz yok. Ben stajyerim ve benim için üniversitede stajımın kabul edilmesi önemli. Ama gemiden ayrılırsam ‘ilginç bir macera’ olacak ve staj bitirilmiş sayılmayacak ve üniversite belki beni bir daha almayacak.”
Mürettebat gemi sahibini suçluyor
Mürettebat da, geminin ait olduğu şirket yönetiminin şu anda kendileri ile irtibata geçmediğini ve verdikleri sözü yerine getirmediklerini anlattı. Mürettebattan biri "Aslında geminin sahibi bizim Türkiye’ye dönmemiz için hiç bir gayret sarf etmiyor" dedi. ÖZ/FT