Tiflis’te Abhazya ve Güney Osetya için söylem birliği

Tiflis/Ajans Kafkas – AB raporunun Ağustos 2008’deki savaşta Gürcistan’ı suçlu bulmasının ardından Gürcistan içerisinde zor duruma düşen Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, muhalif partilerle Güney Osetya ve Abhazya konusunda söylem birliği yapmak için genişletilmiş güvenlik konseyi toplantısı yaptı.

 Toplantıyı önde gelen muhalif liderler boykot ederken Devlet Bakanı Timur Yakobaşilvi, Abhazya ve Güney Osetya’nın geri alınması gerektiği konusunda muhalefetle fikir birliği ettiklerini açıkladı.

Gürcistan Milli Güvenlik Konseyi, 12 Ekim’de parlamento içinden ve dışından muhalefet temsilcilerinin de katıldığı özel bir toplantı gerçekleştirdi.
‘İşgal bölgeleri stratejisi’ gündemiyle toplanan konseyde, Saakaşvili, görüşmeye katılan muhalefet temsilcilerine teşekkür ederek “Sizden sakladığımız sır yok” dedi. Toplantın ardından gazetecilere açıklamada bulunan Yakobaşilvi, Gürcistan’ın bölgesel bütünlüğü konusunda yönetim ve muhalefetin bakış açılarının aynı olduğunu belirterek “Muhalefete somut işbirliği yöntemleri sunduk ve bugün çeşitli fikirlerin incelendiğini faydalı bir görüşme gerçekleşti. Gelecekte de detaylarda uzlaşacağımız başka görüşmeler de olacağını düşünüyorum. Tüm bunlar bize ülke için önemli bir belge hazırlama imkanı verecek” dedi.

Muhalefetin dile getirdiği birçok şeyin ülke yönetimi tarafından kabul edilebilir bulunduğunu söyledi ama ayrıntı vermedi. Gürcistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Eka Tkeşelaşvili de, toplantıda parlamento ve parlamento dışı muhalefetin oldukça ilginç teklifler sunduğunu belirtti. Tkeşelaşvili, Hıristiyan Demokratlar’dan Georgi Targamadze’nin, Cenevre görüşmelerinde ele alınacak konuları belirleyip analizini yapmak üzere hükümet ve parlamentonun ortak bir komisyon kurmasını önerdiğini aktardı. Tkeşelaşvili önerinin kabul edildiğini ve komisyonda parlamento dışı muhalefetin de katılabileceğini belirtti.

Güçlü Gürcistan adlı muhalif parlamento grubunun başkanı Giya Tortladze de yönetimin Abhazya ve Güney Osetya konusundaki tutumunu onayladıklarını söyledi. Tortladze’ye göre Hıristiyan Demokratlar, Milli Güvenlik Konseyi yapısının reorganizasyonu da talep etti.

Muhalefet partisi Naşa-Gruziya-Özgür Demokratlar’ın lideri İrakli Alasaniya ise toplantıya katılmayı reddetti. Alasaniya “Güvenlik Konseyi toplantısına katılmıyoruz ama ifade özgürlüğü ve seçim ortamının iyileştirilmesi halinde devletle diyaloga devam etmeyi ihtimal dışı görmüyoruz” dedi. Toplantıyı boykot eden Muhafazakar Parti Başkanı Zviad Dzidziguri de “Saakaşvili sadece demokrat yönetim imajı oluşturmak amacıyla muhalefetle siyasi flörte başladı. Muhalif partileri şova katılmamaya çağırıyoruz” dedi.

Dzidziguri’nın çağrısını destekleyen Demokrat Hareket-Birleşik Gürcistan’ın lideri Nino Burcanadze de ilk Güvenlik Konseyi genişletilmiş toplantısının ardından yönetimin siyasi tutukluların serbest bırakılması veya medya alanında daha fazla özgürlük konusunda bir şey yapmadığını belirtti.

Saakaşvili muhalefetle uzlaşma adına 6 Ağustos’ta Tiflis’te eski BM elçisi İrakli Alasaniya, Gürcistan’ı Sanayi Kurtaracak’ın lideri Zurab Tkamaladze, Özgürlük Partisi lideri Konstantin Gamsahurdiya ve Gelenekçiler Birliği lideri Akaki Asatiani ile bir görüşme yapmıştı. ÖZ/FT