Sürgünün ‘resmi’ yası

Caharkale/Magas/Ajans Kafkas – Çeçen ve İnguşların 23 Şubat 1944 Orta Asya ve Sibirya’ya sürülüşlerinin 65’inci yıldönümünde hükümet temsilcileri de mesajlarla bugünü andı.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev sürgün dolayısıyla üzüntülerini ifade eden bir mesaj yayımlarken Kremlin güdümlü Çeçen başkan Ramzan Kadirov “Çeçenlerin tarihi, sistematik olarak büyük acıların yer aldığı kesitlerden oluşuyor. Ama her zaman, her dönemde Çeçenler şerefleriyle zorlukları yendiler, aydınlık gelecek inançları ile ruhları sağlamlaştı. Sürgün yıllarında da böyleydi, iki savaş döneminde de böyle oldu” dedi.
İnguşetya Devlet Başkanı Yunusbek Yevkurov da, Kuzey Kafkasya’dan sürülmüş olan 1 milyon insanın arasında İnguşların da bulunduğunu hatırlatarak “Bugün artık İnguş halkının kendi cumhuriyeti, kendi yönetim kurumları var” ifadelerini kullandı.
İnguşetya Parlamento Başkanı Mahmud Sakalov ise Rusya’nın sürgünün acılarını telafi etmeye yönelik çabalarına değinmeyi tercih etti. Sakalov, demokratik açıdan önemli olanın sürgüne gönderilen halklara yönelik 90’lı yılların başında kabul edilen ‘Sürgün Halklarının Rehabilitasyonu Kanunu’ olduğunu savundu. Çeçen ve İnguşlar bu yasanın kendileri için işletilmediğini düşünürken Rus parlamentosunu üst kanadı Federasyon Konseyi’nde İnguşetya’yı temsil eden İsa Kostoyev da rehabilitasyon kanununun sürgünden arta kalan sorunları çözmediğine dikkat çekti.
1944’te sürülen Çeçen ve İnguşlardan 411 bini Kazakistan’a, 85 bin 500’ü Kırgızistan’a gönderilmişti. Farklı kaynaklar ise sürgün edilen Çeçen ve İnguş sayısını 650 bin olarak veriyor. Stalin emriyle İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 37 bin Balkar, 70 bin Karaçay, 101 bin Kalmık, Kırım Tatarları ve Ahıska Türkleri top yekun evlerinden sürülmüştü. 2004’de Avrupa Parlamentosu, 1944’teki Çeçen sürgününü soykırım olarak kabul etmişti. ÖZ/FT