Sınır anlaşması tartışılarak onaylandı

Sohum/Ajans Kafkas – Abhazya Parlamentosu, Abhazya sınırlarının Rusya ile birlikte korunmasını öngören anlaşmaya tartışmalı bir oturumun ardından onay verdi. Anlaşma, onay veren bazı vekillerden de eleştiri aldı.

10 Temmuz’daki oturumda oturuma katılan 30 vekilden 27’si ‘Rusya Federasyonu ve Abhazya Cumhuriyeti’nin, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Sınırlarının Ortak Korunması Anlaşması’na onay verdi. Oylamada Guram Gumba, Adgur Haraziya ve Valeri Bganba çekimser kaldı.
Abhazya devlet başkanının parlamentodaki temsilcisi Dmitri Şamba, anlaşmanın amacını “Abhazya cumhuriyeti sınırlarının ortak korunması için uluslararası yasal çerçeve oluşturmak” diye sunarken milletvekillerine dağıtılan anlaşma taslağına Parlamento Savunma ve Milli Güvenlik Komitesi, Dışişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı’nın görüşlerinin eklendiğini belirtti. Adalet Bakanlığı da anlaşmanın Abhazya yasamasına uygun olduğu görüşünü bildirdi.
Savunma ve Milli Güvenlik Komitesi Başkanı Garik Samanba, komitenin anlaşmayla ilgili defalarca toplantı yaptığını belirtip “Anlaşmanın onaylanması gerekiyor” tavsiyesinde bulundu.

Oturumda Abhazya yargısı, Rus askerlerinin dokunulmazlığı, Abhazya tarafından konut sunulması gibi konularında tartışmalar yaşandı. Bazı milletvekilleri anlaşmada Abhazya Anayasasına aykırı bazı maddelerin bulunduğunu söyledi.
Parlamentolararası ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Guram Gumba “Hem Abhazya’nın hem Rusya’nın karşılıklı çıkarları var. Biz ilk kez böyle bir anlaşma imzalıyoruz, Abhazya’da bizim böyle bir anlaşmaya ihtiyacımız olmadığını söyleyecek tek kişi yok. Ama belge beraberinde birçok soruyu getiriyor. Endişe veren maddeler var. Devlet başkanına daha net bir belirginlik ve Rusya ile Abhazya Cumhuriyeti arasında sınır idaresi yetkilerinin sınırlandırılması konusunda başvurmayı düşünüyoruz” dedi.

Anlaşma olgunlaşmadı

Milletvekili Valeri Kvarçiya anlaşmanın 29 maddesinde öngörülen Abhazya tarafının askeri görevden kovulan veya yaşamak için Abhazya’yı seçen sınır askerlerine yaşayacakları bir yer sağlama zorunluluğuna katılmadığını belirtti: “Anlaşmanın tam olarak oluşturulmadığını düşünüyorum ve suç Abhazya yönetiminin. Anlaşmanın kabul edilmesi için oy kullanacağım, ama sadece Rusya yönetimine saygımdan.”
Milletvekili Adgur Haraziya da Abhazya’nın yargı meselesiyle ilgili endişelerini dile getirdi. Ermenistan ve Rusya arasındaki sınırların ortak korunması anlaşmasını örnek gösteren Haraziya,  “Abhazya ile anlaşmanın sınırları tam olarak belirlenmedi, özellikle de silahlı askerlerin yerleştirilmeleri maddesi. Benim hislerime göre, anlaşmanın hazırlanmasına Abhazya tarafı hiç katılmadı. Bence bazı konularda bizimle anlaşılması gerekiyor. Anlaşmanın onaylanmasından sonra onun geliştirilmesi için bir çalışma grubu oluşturulmalı” dedi.

Şamba eleştirileri reddetti

Dışişleri Bakanı Sergey Şamba ise, anlaşmanın onaylanmadan önceki sürecinde anormal bir durum olmadığını belirtip anlaşmanın tamamlanmadığı ve yönetimin şartların belirlenmesinde seyirci kaldığı eleştirilerini reddetti. “Dört ay boyunca Güvenlik Konseyi’nde anlaşma metni üzerinde çalışıldı” diyen Şamba, her anlaşmanın taviz ve uzlaşılardan oluştuğunu vurguladı.
Şamba “Rusya’nın buraya vatandaşlarını gönderirken hayatlarını riske attığını unutmamak lazım. Eğer gerekli görmüyorsanız onaylamayın. Anlaşmaya sadece Rusya’ya olan sevginizden ötürü oy vermeniz gerekmiyor” dedi. APSNPRS/ÖZ/FT