Sanal İpek Yolu hayata geçti

Tiflis – Türkiye’nin öncülüğünde Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan’daki bilgi ağını Avrupa bilgi ağına bağlayan Sanal İpek Yolu projesi hayata geçirildi.

AA muhabiri Gamze Rastgeldi’nin verdiği bilgilere göre Sanal İpek Yolu olarak adlandırılan, Black Sea Interconnection (BSI) projesi, 17 Mart’ta Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te düzenlenen toplantıyla yapıldı. Açılışta konuşan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Anlağan, Türkiye’nin koordinatör olarak görev almaktan gurur duyduğu bu projenin bölgedeki işbirliği imkanlarını artıracağını söyledi. Anlağan, TÜBİTAK’ın kurduğu üniversiteler ve araştırma kurumlarını birbirine bağlayan akademik bilgi ağı ULAKBİM’in, bu projede çok önemli bir rol üstlendiğini ve zor bir iş başardıklarını kaydetti.

Kafkasya’nın zorlu bir bölge olduğunu, bölge ülkelerinin siyasi anlaşmazlıklara dayanan sorunları bulunduğunu belirten Anlağan, bu zorlukları aşma yolundaki çabaların Türkiye’ye önemli nüfus ve prestij kazandırdığını kaydetti. Anlağan, bu bilgi ağının, bölgedeki uzlaşmazlıkların çözümünde de yararlı olmasını umduğunu belirterek, "Birbirleriye en rahat anlaşacak ve çözüm üretecek kesim bilim adamlarıdır. Ülkeler ne kadar ihtilaflı olursa olsun, bilim ve teknik konusunda işbirliği ve ilişkilerin gelişeceğine inanıyorum" diye konuştu.

Toplantıda konuşan Gürcistan Başbakan Yardımcısı Giorgi Baramidze, bu altyapının Gürcistan için çok önemli bir kazanım olduğunu ifade ederek, bilimsel ve teknik alanlarda Avrupalı ve diğer ülkelerden bilim adamlarıyla bilgi paylaşımında bulunacaklarını söyledi.

AB 7. Çerçeve Programları kapsamındaki proje, Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan’daki 45 üniversite ile bu üniversitelerdeki 150 bini aşkın akademisyen ve öğrencinin, Avrupa Akademik Ağı’na (GEANT) yüksek hızlarla erişimini sağlayacak. Projenin yürütücüsü Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM), ağ bağlantısının sınırlı kapasiteyle sağlandığı ilk aşamanın ardından, yüksek hızlarda bağlantı sağlayacak ikinci aşama için fiber optik kabloların Türkiye üzerinden geçmesi için uğraş veriyor.

Proje kapsamındaki ihaleler ve işletimden sorumlu olan TÜBİTAK, kiralanan altyapının kullanım süresinin dolacağı 2010 Mart ayından sonra yapılması planlanan ikinci ihaleyi, Türkiye’den bir kuruluşun almasını amaçlıyor. 1 Mart 2008’de başlayan ve 2 milyon avroluk bütçeye sahip projenin, 1,4 milyon avrosu Avrupa Komisyonu tarafından karşılanıyor.