İstanbul/Ajans Kafkas – Kosova’nın ardından uluslararası tanınma atağına kalkarken Gürcistan’ın sınıra asker yığmasıyla kendini gerilimin orta yerinde bulan Abhazya’nın Dışişleri Bakanı Sergey Şamba dört günlük Türkiye gezisine dün başladı. Dün akşam İstanbul’daki Kafkas-Abhazya Kültür Derneği’nde Kafkasyalılarla buluşan Şamba, Abhazya ve etrafındaki güncel gelişmelere dair bilgiler verirken Gürcistan’ın militarist söyleminin Rus barış gücüne yapılan askeri takviye sayesinde düştüğünü söyledi.
Şamba ayrıca Atlantik’in ötesindeki ABD’nin eninde sonunda Kafkasya bölgesindeki etkisinin azalacağını, Gürcistan’ın NATO’ya giremeyeceğini ve Rusya’nın bölgede yine güçlü bir devlet olarak nüfuzunu koruyacağını öngördü. Şamil Vakfı Başkanı Dr. Cemalettin Ümit’in yönettiği bilgilendirme toplantısında Şamba’ya Türkiye’den Abhazya’ya dönüş yapan milletvekilleri Soner Gogua ve Hötüş Talih de eşlik etti.
Gürcistan’la son günlerde yaşanan gerginliğe değinen Şamba, olaylar üzerine Rusya’nın bölgeye takviye barış gücü göndermesinin uluslararası hukuk normları çerçevesinde olduğunu ifade etti. Bölgeye gelen yeni barış güçlerinin Gürcistan’ın militarist söylemini yumuşattığını belirten Abhaz bakan, Gürcistan’ın Rusya ile de gerginliğini arttıran casus uçak olaylarına da değindi. Şamba, Abhazya’nın yedi Gürcü casus uçağını düşürdüğünü hatırlatıp Gürcistan’ı devamlı Abhazya’nın hava sahasını ihlal etmekle suçladı.
Türkiye ile seferler müzakere şartı
Yaşanan sıcak gelişmelerin ardından Gürcistan’ın BM daimi temsilcileri Irakli Alasania’yı barış görüşmeleri için Sohum’a gönderdiğini anlatan Şamba, barış müzakereleri için şu üç şartı öne sürdüklerini söyledi:
– Kodor Vadisi askerden arındırılacak.
– Saldırmazlık anlaşması yapılacak.
– Türkiye ile Abhazya arasında deniz seferleri başlatılacak.
Abhazya’nın genel ekonomik ve sosyal durumu hakkında bilgiler de veren Şamba, Abhaz-Gürcü anlaşmazlığının tarihi sürecini değerlendirirken, Gürcistan’da iktidara kim gelirse gelsin Abhazya’ya karşı olan işgalci tutumun değişmediğini ifade etti.
‘Rus pasaportu kaçınılmazdı’
Şamba, bölge üzerinde etkisi olan güçlerin politikalarının bölgeyi birinci dereceden etkilediğini belirterek, bütün güçlere her görüşmelerinde çifte standardı bırakmaları çağrısında bulunduklarını söyledi. Kosova’dan bağımsızlığa çok daha yakın bir noktada olan Abhazya’nın bağımsızlığının tanınmamasını çifte standart olarak değerlendiren Şamba, Abhazya’nın öncelikle kendisini dünyaya iyi anlatması gerektiğini belirterek, Sohum’a gelen yabancı gözlemcilerin Abhazya hakkındaki fikirlerinin değiştiğini ifade etti. Dinleyicilerin sorularını da yanıtlayan Şamba, kaçırılan 7 Abhaz askerinin Gürcistan’la yürüttükleri diplomatik görüşmeler sonucunda kurtardıklarını kaydetti.
Rusya’daki parlamento seçimlerinde Abhazya’da da sandık açılmasının bağımsızlıkla nasıl bağdaştırıldığı sorusuna Şamba, bunun dünyadaki bütün bağımsız ülkelerde görülen demokratik bir durum olduğu yanıtını verdi. Abhazya halkına Rus pasaportu dağıtılması konusunda da Şamba, bütün dünyanın kabul ettiği bir insan hakkı olarak seyahat özgürlüğünün Abhaz vatandaşları için kısıtlandığını, bu sorunu aşmak içinse Rusya ile çifte vatandaşlık yoluna gittiklerini ve bunun son derece doğal bir hak olduğunu söyledi. Şamba ayrıca başta Ermenistan olmak üzere başka ülkelerle de çifte vatandaşlarının olduğunu hatırlattı.
Sergey Şamba konuşmasının devamında Gürcistan’ın Amerika ile ilişkilerinin hep bu şekilde gitmeyeceğini söyledi. Şamba, coğrafi uzaklıktan dolayı Amerika’nın yakın gelecekte bölgede güç kaybedeceğini, Rusya’nın ise daha güçlü bir pozisyona geleceğini ileri sürdü. Gürcistan’ın NATO’ya girmesinin zor olduğunu ifade eden Şamba, özellikle Avrupa’nın güçlü ülkelerinden Amerika’ya rağmen Gürcistan’ın NATO üyeliğine şiddetli bir muhalefetin olduğunu belirtti. Sergey Şamba bugün Ankara’ya giderken güzergahta Abhaz köylerine uğrayacak. HT/FT
Hüseyin Tok