Caharkale/Ajans Kafkas – Çeçenya’da savaşın resmen bitirilmesinin üzerinden 7 gün geçtikten sonra 3 bölgede anti-terör operasyonu ilan edilmesi Rus askeri yetkililerinin bölgede istikrar istememesine bağlanıyor.
23 Nisan gecesinden itibaren Şatoş, Şali ve Vedeno’da yürürlüğe giren anti-terör operasyonunu yorumlayan yerel gözlemciler, ‘Çeçenya’da yaşananlar askeri komutanlığın Kremlin’in anti-terör operasyonunun iptal edilmesi yönündeki kararına yönelik tavırlarını sergiliyor’ görüşünü dile getirdi. Çeçenya’da bir sivil örgüt temsilcisi Kavkazki-Uzel’e “Askerlerin anti-terör operasyonunun iptalini kabul etmemelerini nedeni maddi. Anti-terör operasyonunun iptali askerler için maaşlarda azalma, unvan ya da terfide avantaj yitirme anlamına geliyor. Askerler ve istihbaratçılar yüzde 100 eminim ki, Çeçenya’nın yeniden Kuzey Kafkasya’nın en sıcak bölgesi olması için elinden geleni yapacaktır” dedi.
Yerel sivil örgütlerden birinin başkanı da “Anti-terör operasyonunun iptal edildiği gün meslektaşlarımla asker ve istihbarat çalışanlarının Çeçenya’da anti-terör operasyonunun iptalini kabul edecekleri konusunda şüphe olduğunu, bölgede istikrarsızlığın korunması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını konuşmuştuk. Olaylar gösteriyor ki haklıyız. Moskova’nın Çeçenya’da anti-terör operasyonunu iptal edişinin üzerinden henüz bir hafta geçmeden askeri komutanlıklar ikinci kezdir ülkede bölgesel anti-terör operasyonu ilan ediyorlar. Bu durum yakın bir zamanda durumun daha da kötü yönde değişebileceğini gösteriyor” diye konuştu. Aynı kişi 1999’da Moskova ve Volgodon’da yaşanan ve Çeçenya’da ikinci savaşın başlatılmasına bahane edilen terör eylemlerinin tekrarlanmasının da ihtimal dışı görmediğini belirterek şunları söyledi: “Baskıların arttırılması ve Kremlin’in son kararının iptali için Caharkale veya diğer yerleşim yerlerinde büyük eylemler veya siyasi cinayetler gerçekleştirilebilir. Bence şu anki durum çok ciddi.”
Rus yanlısı Çeçen başkan Ramzan Kadirov, Çeçenya’da savaşın bittiğinin ilan edildiği 16 Nisan tarihini bayram ilan edeceğini açıklamıştı. Ancak bu karardan dört gün sonra İtum-Kali ve Vedeno bölgelerinde operasyonlar yeniden başlayınca Kadirov “Kremlin’in kararının ardından neden hemen anti-terör operasyonu ilan edildi” diye çıkıştı. Bununla birlikte Kadirov bölge halkından sükuneti korumalarını istedi.
Askeri komutanlık anti-terör operasyonu ilanını Gürcistan’dan Caharkale’ye saldırılar gerçekleştirmek üzere özel hazırlanmış direnişçilerin geldiği yönündeki iddialara dayandırıyor. ÖZ/FT