Putin Çeçenlere gümrüğü bahşetti, lakin!

Caharkale/Ajans Kafkas – Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Çeçenya’ya mal girişini yasaklayan kararı kaldırıp gümrük rejimini yeniden tesis ederken yeni açılım Çeçen yönetimi ve uzmanlar arasında farklı algılanıyor.

Putin’in Kafkasya liderleriyle Petigorsk’ta yaptığı toplantı sırasında 19 Ocak’ta Çeçenya Cumhuriyeti’ne ithal ürün getirilmesi ve muamelelerinin yapılmasıyla ilgili sınırlamayı kaldıran kararı imzaladığını açıklamasının ardından Rus güdümlü Çeçenya yönetimi kararı ‘ülkenin vergi gelirleri artacak’ diye alkışlarken uzmanlar kuşkularını dile getirdi.

Çeçen başkan Ramzan Kadirov, Putin’in Çeçenya’da gümrük hizmetiyle ilgili sınırlamaları kaldıran karara özgüler dizip “Gelecek yıllarda cumhuriyet, federal merkezden alınan mali desteği azaltmaya yardımcı olacak vergi tabanı büyük ölçüde genişleyecek” dedi.

Finam adlı şirketin analisti Vladislav Koçetkov ise, “Caharkale havaalanının büyük dış ticaret için aktif olarak kullanılması, büyük kargo uçaklarını kabul etme imkânının kısıtlı olması nedeniyle mümkün değil. Havaalanının kapasitesi arttırılarak kargoyu arttırmak mümkün. Şimdilik onun daha çok ülkenin kendisi için gerekli olan malların (ekipman, inşaat malzemeleri) kabulü için kullanılacağını düşünüyorum” diye konuştu.

 Globalleşme Problemleri Enstitüsü Müdürü Boris Kagarlitski ise, “Çeçenya’daki havaalanı üzerinden sadece inşaat malzemeleri taşınmayacak. Ülkeye kaçakçılık kanalı da açılacak. Ama diğer taraftan, bu tehlikeyi büyütmemek lazım. Kadirov şimdi Çeçenya’da her şeyin sakin ve refah içinde olduğunu göstermeye çalışıyor, bundan dolayı da önemli ihlallere izin vermeyecektir” değerlendirmesini yaptı.

Milli Strateji Enstitüsü Başkan Yardımcısı Viktor Militariyev ise, Kremlin’in Çeçenya’da gümrüklerdeki kontrolün sorumluluğunu Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi özel temsilcisi Aleksandr Hloponin’e vermek suretiyle havaalanının dış ticarete açılmış olabileceğini öne sürdü. Rusya, 1999’da ikinci savaşı başlatırken Çeçenya’ya doğrudan dışarıdan mal girişini yasaklamıştı. Savaş ise resmen 16 Nisan 2009’da sona ererken gümrük kısıtlaması kaldırılmamıştı.

Çeçenler ilk doğrudan yurtdışı uçuşunu 16 Kasım’da Suudi Arabistan’a yaparken İstanbul’a 15 yıl aradan sonra ilk uçuş da 24 Aralık’ta gerçekleştirilmişti. KU/ÖZ/FT