Moskova/Ajans Kafkas – Rus insan hakları örgütleri Memorial ile Demos, Güney Osetya sınırları içerisinde kalan ve ağustostaki savaşın ardından yeniden Osetlerin denetimine geçen Ahalgori bölgesinde Gürcü nüfusun evlerini terk etmek durumunda kaldığını kaydetti.
Memorial’in müdürü Tatyana Kasatkina 21 Ekim’de insan hakları savunucularının ziyaret ettiği bölgeyle ilgili hazırladıkları raporu dün bir basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaştı.
Bölgede yaşayan nüfusun yüzde 80’inin Gürcü, geri kalanının Oset olduğunu hatırlatan Kasatkina “Ailelerin birçoğu karma. Sıradağlar Ahalgori bölgesini Güney Osetya’dan ayırıyor. Şu anda bölge Rus askerlerinin elinde ve Güney Osetya’nın bölümü olarak ilan edildi. Ahalgori’den Gürcistan’a iki binden fazla Gürcü gitti. Boşalan evleri Rus askerleri yağmalıyor, bazen de oralara yerleşiyorlar" dedi.
Kasatkina’ya göre “yerli halk, bölgelerinde işgal rejimi oluşturulduğunu düşünüyor. Buradaki yabancı askerler ve Gürcistan’a giden yola konulmuş olan kontrol noktaları kendilerini korkutuyor. Vatandaşlar bu yolun kapatılmasıyla kendilerinin Rusya vatandaşlığı almaya zorlandıklarını düşünüyor. Oset yönetim temsilcileri de Gürcülere Rusya vatandaşlığı almaları yönünde teşvikte bulunuyor. Genç erkeklerin sayımı yapılıyor, bölge halkı bunun onların Güney Osetya ordusuna çağrılma olasılığına bağlıyor. Okullar kapatılıyor, çünkü çocuk yok, okuyacak kimse kalmadı. Okulların yanı sıra anaokullarının yarısı boşaldı.”
Ahalgori ve başkent Shinval’i birbirine bağlayacak yolun ilkbaharda başlayan inşaatının yakında biteceği belirtildi.
Demos insan hakları merkezinin üyelerinden Varvara Pahomenko da Gori bölgesinde okulların civarında mayın temizleme çalışmalarının yürütüldüğünü belirterek "Okulların etrafında halen mayınlar var, bu duruma bağlı olarak oraya giden çocuk yok" dedi. İnsan hakları savunucuları Ahalgori ve Gürcistan içindeki Gori bölgelerindeki bazı okulların 7 gün önce açıldığını kaydetti. İnsan hakları savunucuları Gürcü mültecilerin de evlerine geri döndüğünü belirtti:
“Ekim başında mülteci sayısı 60 bin iken şimdi 35 bine düştü. 15 Ekim’de Gori’de bulunan Gürcistan’daki son çadır kampı da kapatıldı. Mültecilerin geçici olarak konakladıkları yerler ise Tiflis, Gori ve bazı şehirlerde halen mevcut. Mülteciler iki kategoride yer alıyor. Birincisi Güney Osetya’dan gidenler ve evlerine dönemeyecek olanlar, çünkü Güney Osetya yönetimi açıkça buna karşı çıkıyor. Şimdi onlar için toplu olarak yaşayacakları yerler inşa ediliyor. İkinci kategori, ‘tampon bölgelerden’ olan insanlar. Onlar sürekli ikamet yerlerine dönmeye başladı, ancak şu anda onların güvenlikleri konusunda tam bir garanti yok.” KU/ÖZ/FT