İstanbul/Ajans Kafkas – Mazlum-Der Rusya’ya iade edilmek istenen Çeçen mülteci İmran Abdülazimov’un işkence görüp öldürülebileceği uyarısı yapıp Türk hükümetine sınır dışı kararının geri alınması çağrısında bulundu.
Mazlum-Der İstanbul Şubesi Başkanı Ayhan Küçük bir basın toplantısı düzenleyerek geçen hafta Atatürk Havaalanı’nda belgelerini yırtması sayesinde sınır dışı edilmekten kurtulan İmran Abdülazimov’un durumuna dikkat çekti. Abdülazimov’un ailesinin de katıldığı basın toplantısında Küçük, yasal yollardan Türkiye’ye giriş yaparak ailesiyle birlikte İstanbul’da ikamet tezkeresi verilen Çeçen mültecinin hiçbir gerekçe gösterilmeden İçişleri Bakanlığı tarafından sınır dışı edilmeye çalışıldığını vurguladı. Sınırdışı edilme kararının durdurulmasını isteyen Mazlum-Der şu açıklamayı yaptı:
“Türkiye’de yaşayan Çeçen mültecilere yönelik insan hakları ihlallerinin en somut örneği (26 Aralık’ta) Atatürk Havalimanı’nda yaşanmıştır. 19.11.2008 tarihinde herhangi bir gerekçe açıklanmayarak evinden alınan Çeçen Mülteci İmran Abdulazimov Kumkapı Yabancılar Şube’ye götürülmüştür. Yabancılar Şube Misafirhanesine götürüldükten sonra hakkında İçişleri Bakanlığı’nın sınır dışı etme kararı olduğu kendisine söylenmiştir. Sınır dışı edilmek ve Rusya’ya teslim edilmek üzere Havaalanına götürülen İmran Abdulazimov’un Havaalanında pasaportunu yırtması nedeniyle çıkış işlemleri yapılamamış, Kumkapı Yabancılar Şubesine tekrar götürülmüştür. İmran Abdulazimov, Rusya ile girdiği çatışmada yaralanarak ilk defa 2002 yılında Türkiye’ye giriş yapmıştır. Türkiye’de 10 gün kaldıktan sonra Azerbaycan’a giriş yaparak orada akciğer ve karaciğerinden ameliyat olmuştur. Azerbaycan’da 5 yıl çalışmış ve Mart 2008’de Türkiye’ye yasal yollardan giriş yapmıştır. Kendisinin girişinden sonra eşi ve çocukları da Türkiye’ye yasal yoldan giriş yapmışlardır ve halen Türkiye’de ikamet etmektedirler. Ancak 31.10.2008 tarihinde kendisine verilen ikametgâh tezkeresi hiçbir sebep yokken ve gerekçe gösterilmeden iptal edilmiş ve sınır dışı kararı alınmıştır. Mülteci Hukuku alanındaki yasal boşlukların giderilmemesi, mültecilerin ve sığınmacıların yasal haklarının tanınmamış olması ve uygulamanın bu şekilde devam etmesi insan hakları ihlallerinin devam edeceği kaygısını arttırmaktadır. Bu nedenle mevzuat ve uygulamadaki aksaklıkların ve eksikliklerin bir an önce giderilmesi gerekmektedir. Siyasi muhalif konumunda bulunan ve geldikleri ülkede terörle suçlanan mültecilerin uluslar arası hukuk tarafından korunan haklarına riayet edilmeli, mültecilerin işkence, kötü muamele veya ölümle karşılaşabilecekleri ülkelere gönderilmemesi ilkesine saygı gösterilmelidir.
İmran Abdulazimov’un Rusya’ya gönderilmesi halinde öncelikle yaşam hakkı ve özgürlük ve güvenlik hakkı tehdit altına girecek, işkence veya kötü muamele ile ağır hapis cezasına maruz kalacaktır. Böyle bir durumda, Çeçen mültecinin T.C. Anayasası’ndaki ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki (AİHS) temel haklarını kullanması imkânsız hale gelecektir.
İmran Abdulazimov bir mültecidir. Rusya’ya gönderilmesi halinde, işkence görme ve/veya öldürülme ihtimali yüksektir. Yakın dönemde yaşanan hukuka aykırı sınır dışı olayları mültecilerin haklarından duyduğumuz endişeyi arttırmaktadır. Mazlum-Der İstanbul Şubesi olarak hükümetin acilen İçişleri Bakanlığı’nın sınır dışı kararını durdurmasını talep ediyoruz.”