Kritik anlaşmalar konseyden de geçti

Moskova/Ajans Kafkas – Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya ile imzaladığı işbirliği ve dostluk anlaşmaları parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi’nden de geçti.

Rusya’ya iki bölgede askeri üs kurma imkanı da tanıyan anlaşmalar 29 Ekim’de parlamentonun alt kanadı Devlet Duması’nda onaylanmıştı. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in Abhazya ve Güney Osetya Devlet Başkanları Sergey Bagapş ve Eduard Kokoyti ile birlikte 17 Eylül’de  Kremlin Sarayı’nda imza koyduğu anlaşmalar Gürcistan’ı kızdırmıştı.

Ağustostaki savaşın ardından 26 Ağustos’ta Güney Osetya ve Abhazya’yı bağımsız devletler olarak tanıyan Moskova, 9 Eylül’de diplomatik ilişkilerini resmen tesis etmişti.

Federasyon Konseyi’nce dün onaylanan belgeler Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya arasındaki ilişkilerin gelişimi için hukuki temel oluşturuyor. Bu belgelerde "Dostluk ilişkilerinin sağlamlaştırılması ve siyasi, ekonomik, askeri-teknik ve sosyal işbirliğinin geliştirilmesi isteği" yer alıyor. Rusya, Abhazya ve Güney Osetya vatandaşlarına çifte vatandaşlık verilebilmesi öngörülüyor. Ruble Abhazya ve Güney Osetya’da yasal para birimi olarak kabul ediliyor.  

Anlaşmaların bazı maddelerinin uygulanmasına yönelik yeni anlaşmalar yapılacak. Özellikle askeri işbirliği ve sınırların korunması konularında kritik anlaşmalar önümüzdeki günlerce imzalanacak. Bu anlaşmalar sayesinde Rusya iki bölgede askeri varlığını tesis edecek.

Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov, belgelerin onaylanmasının bu iki Kafkas cumhuriyetinin uluslararası tanınmasına hizmet etmesi gerektiğini belirterek, “Rusya’nın hareketi, onaylamanın ülkemizin askeri-siyasi oyun elementi olmadığını, onaylamanın uzun asırlar boyunca Abhazya ve Güney Osetya halkı ile dostluğu destekleyen Rusya insanının iradesinin ifadesi olduğunun anlaşılmasına imkan veriyor” diye konuştu. Federasyon Konseyi Uluslararası İlişkiler Komite Başkan Yardımcısı Vasili Lihaçev ise, “Anlaşmalar tam anlamıyla Rusya milli menfaatlerine uygun ve Rusya’nın diğer dost devletlerle imzaladığı anlaşmalardan farklı değil. Anlaşmalar tarafların devletler arası işbirliği temel prensiplerini belirliyor. Anlaşmalarda BM Tüzüğü’ne ve uluslararası kabul görmüş normlara bağlılık gerçekleşiyor" dedi.

Anlaşmalar Federasyon Konseyi’nin onayının ardından devlet başkanının imzasıyla yürürlüğe girecek. ÖZ/FT