Moskova/Ajans Kafkas – Kafkasya uzmanı tarihçi Prof. Aleksandr Krılov, Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili tarafından sıkça dile getirilen, ‘Kafkasya’nın kültürel olarak birleştirilmesi’ fikrinin ‘ütopik’ olduğunu söyledi.
Saakaşvili’ye göre; ‘Kuzey Kafkasya ve Kafkasötesi cumhuriyetlerini kültürel alanda birleşmesi, enerji, eğitim ve kültürel alanlarda somut projelere destek verilerek sağlanabilecek. Başlangıç noktası ise sınırlardaki ve kontrol noktalarındaki tankların engel olduğu insani ilişkilerin tesis edilmesi olacak.’
“Eğer bu şekilde bir birleşme olursa harika bir şey olur” diyen Krılov, “Her türlü birleşme fikri, eğer biz birine karşı birleşmiyorsak saygıyı ve benimsenmeyi hak ediyor, fakat bunun, başkalarının özellikle de komşu ülkelerin haklarını kısıtlama prensibi üzerine değil, ortak hedef ve görevler esası üzerine oluşturulması gerekir” şeklinde konuştu.
Ortak Kafkasya fikrinin eski devlet başkanı Eduard Şevardnadze zamanında da ortaya atıldığını hatırlatan Krılov “Ancak şu anda bizim Kafkasya’da gördüğümüz yığınla iç problem, her bir cumhuriyetin diğerleriyle arasındaki sorunlar ve Türkiye, Rusya ve İran gibi oyuncuların bölgedeki çıkarları göz önüne alınınca bunun mümkün olamayacağı görülüyor” dedi.
Küreselleşme ve Bölgesel İşbirliği Merkezi Başkanı, siyaset bilimci Stepan Grigoryan, Saakaşvili’nin birleşme fikrinin tümüyle mantıksız sayılamayacağını düşünüyor. Grigoryan” Anlaşmazlık büyüdüğünde ve problemler çözümsüz görülmeye başlandığında, ortaklık her zaman durumu kolaylaştır” dedi.
Tiflis Devlet Üniversitesi Sosyal Bilimler Merkezi doçenti Georgi Mçedlişvili ise Gürcistan devlet başkanın açıklamalarını batıya yönelik popülist açıklamalar olarak değerlendiriyor.
Gürcistan Devlet Başkanı Mikhail Saakavili Eylül 2010’da BM genel kurulundaki konuşmasında Kafkasya’nın tüm bölgelerinin birleştirilmesi önerisinde bulundu, daha sonra Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu ile görüşmesinde, ‘ortak, özgür ve istikrarlı Kafkasya fikrine bağlı olduğunu’ yineledi. KU/ÖZ/YA