Kafkasya üzerinden söz düellosu koptu

Soçi/Ajans Kafkas – Rusya’nın Tiflis’in Güney Osetya’ya açtığı savaşa misilleme yaparak girdiği Gürcistan’ın yıllardır kağıt üzerinde kalan toprak bütünlüğünün öldüğünü resmen ilan etmesinin ardından Amerikan yönetimi ‘Soğuk Savaş’ın kılıç kalkanını kuşandı.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı dayanışma için Tiflis’e gönderen Başkan George W. Bush, Rusya’yı kabadalılık yapmakla suçlayıp "Gürcistan’dan çık" diye efelendi. Soçi’de Almanya Şansölyesi Angela Merkel’i ağırlayan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ise "Rusya Kafkasya’da güvenliğini garantörü" yanıtını verdi.

Gürcistan, 7-8 Ağustos’ta Güney Osetya’yı yakıp yıkarken sessiz kalıp Rusya’nın müdahalesiyle afallayan Amerikan yönetimi, şimdi söz düellosuna tutuştu. Bush bugün Oval Ofis’in önünde Rusya’ya "Kabadayılık ve gözdağı 21’inci yüzyılda dış politika yürütmenin yolu olarak kabul edilemez" diye çıkıştı. Rusya’nın ABD ve Batılı müttefikleriyle ilişkilerine zarar verdiğini belirten Bush "Gürcistan’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyulmalı. Kavgacı bir ilişki ne Amerikalıların ne de Rusların çıkarına. İlişkileri onarmak için Rusya komşusunun özgürlüğüne saygı göstermeli. Soğuk Savaş bitti. Uydu devletler ve nüfuz alanları yaratma dönemi geride kaldı. Moskova işgal ettiği topraklarından çekilme sözüne sadık kalmalı" dedi. Bush Gürcistan’ın 2003’teki Güller Devrimi ile cesür ve başarılı demokratik ülkeye dönüştüğünü iddia ederek "Gürcistan halkı özgürlüğü seçti, onları bir kenara itemeyiz" diye ekledi.

Tiflis’te Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile görüşen Rice da AB dönem başkanı sıfatıyla Fransa’nın arabuluculuğuyla kotarılan ateşkes mutabakatının Moskova’ya verilen tavizlere rağmen Gürcistan’ın çıkarlarını koruduğunu savunarak "ABD, Gürcistan’ın çıkarlarını korumayan bir anlaşmanın imzalanmasını asla istemeyecek" dedi. Şu anki amacın Rus askerinin Gürcistan’dan çıkarılması olduğunu belirten Rice, zor konuların sonra ele alınabileceğini vurguladı. Rice, anlaşmada açıkça zikredilmediği halde Abhazya ve Güney Osetya’nın Gürcistan’ın içinde olduğunun kabul edildiğini öne sürdü.

Medvedev ise yanıtını Merkel’le görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında verdi. Rusya’nın barışı tesis etmeye çalıştığını vurgulayan Medvedev "Eğer birileri vatandaşlarımıza, barış güçlerimize saldırmaya devam ederse şimdi yaptığımız gibi yanıt veririz. Şüphe duyulması. Kafkasya’da güvenliğin garantörü olarak Rusya iki Kafkas halkının iradesini desteklecektir. Olup bitenlerden sonra Abhazlar ve Osetlerin Gürcistan’la bir devlet çatısı altında yaşayabilmeleri olası değil" ifadelerini kullandı. Rus lider, bölgeye uluslararası barış gücü talesine de "Karşı değiliz ama sorun Oset ve Abhazların Rus barış gücü askerleri dışında kimseye güvenmemesi" yanıtını verdi. Merkel ise Rusya açısından meseleye bakıldığında Gürcistan’a girmesine hak verdiğini belirtirken "Rusya’nın bazı eylemleri orantısız ve Gürcistan’da askeri varlığı mantıklı değil" sözleriyle rahatsızlığını dile getirdi. Merkel, Fransa’nın Rusya ile mutabık kaldığı altı maddelik ateşkes planının derhal uygulanmasını isteyip ekledi: "Rusya çekilmeli. Çözüm için hareket noktası Gürcistan’ın toprak bütünlüğü olmalı." FT