Kabardey-Balkar’da antik yerleşim yeri bulundu

Nalçik/Ajans Kafkas – Kabardey-Balkar’da Kişpek köyü civarında yaşı iki buçuk bin yıldan fazla olduğu düşünülen antik yerleşim yeri bulundu.Kafkasya Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Kerim Mirzoyev “İnşaat çalışmaları yürütülürken koruma-kurtarma çalışmaları gibi arkeolojik kazı çalışmaları oluyor. Bizi özellikle bu tür kazılar bu yerleşim yerine getirdi” dedi.
Kazı yürütülecek alanda yakın bir zamanda otoyol inşa edilecek. Bu yerleşim yeri ve birkaç kurgan otoyolun yapılacağı yerde bulunuyordu. Arkeoloji Enstitüsü çalışanları bu bilimsel değeri olan şeyleri kurtarmak ve korumak için tüm gayretlerini sergiledi. Onlara yardım için Krasnodar Kray ve Stavropol’den antik kültür arkeolojik enstitüleri çalışanları da geldi. Kazı alanı iki bin metre kareden fazla bir alandan oluşuyordu.
Yerleşim yerindeki evlerin duvarları ayakta kalmadı, çünkü arkeologların düşüncesine göre, evler büyük ihtimalle taştan değil, daha yumuşak, ağaç, kil gibi maddelerden yapılmıştı. Ancak bazı yerlerde çamur sıvalı örme evlerin izleri de var. Arkeologlar eski insanları bu çukurlara eski gereksiz şeyleri doldurdukları ve üzerini toprakla örttüklerini düşünüyor. Bu da, eski insanların ekolojik kaygılar taşıdığını gösteriyor.
Çukurlarda çok şey bulundu; örneğin kolyeler, oyun zarları, iğne, çeşitli muskalar, ok başları, seramik ve çömlek parçaları, bronz oraklar, nadir olarak demir eşyalar.
Mirzoyev “Yerleşim yeri Kuban kültürüne ait. Daha sonra bulunan parçaların karbon analizinin yapılmasının ardından yerleşim yerinin yaşı kesinleştirilecek, ancak uzmanların tahminine göre, bulunan yer bronz dönemi sonu demir çağı başına ait” dedi.
Mirzoyev’in ifadesine göre, yerleşim yerinin özelliklerine göre, orası barış içinde olan bir yerdi. İnsanlar toprak uğraşıyor, avcılık yapıyordu. Hiçbir savaş izi bulunamadı.
Bulunan yerleşim yeri kazıları bitmek üzere. Yakın bir zamanda arkeologlar bu yerleşim yerine ait olduğunu düşündükleri kurganlardan birinin kazısına başlayacak. Kurgan antik insanları mezarı saklamak için üzerini kapattığı molozlardan temizlendi. Kurgan kazısı faydalı şeyler ortaya çıkarabilir.
Kabardey-Balkar’da bulunan arkeolojik kalıntılara ülkenin tarihçileri dışında yabancılarda ilgi gösterdi. Bu amaçla Almanya’dan tarihçilerin geldiği belirtildi. KU/ÖZ