Caharkale/Ajans Kafkas – Çeçenya’da Rus yanlısı Çeçen yönetiminin başkent Caharkale’de işyerlerini elinden aldığı kadınlar, dertlerini anlatmak isterken yedikleri dayak yanlarına kar kaldı.
Caharkale’de izinsiz olduğu gerekçesiyle Yeşil Pazar’ın kaldırılmasından dolayı zarar gören 100 kadar kadın 23 Temmuz’da Gudermes kentinde Rus yanlısı başkan Ramzan Kadirov’un yazlık evinin önünde toplanarak mağduriyetlerini dile getirmek istedi. Amaçları Kadirov’la görüşerek soruna çözüm bulunmasını talep etmekti. Ama Rus yanlısı İçişleri Bakanlığı’na bağlı OMON birliğinin kadınlara müdahalesi sert oldu. Plastik coplarla dağıtılan kadınlardan bazıları da gözaltına alındı.
Üç çocuk sahibi ve bir hastası olan Caharkaleli 47 yaşındaki Maret, 14 Temmuz’da yıkılmaya başlanan Yeşil Pazar’la ilgili mücadelelerini şöyle anlattı: "Yeşil Pazarı yıkma çalışmaları başladıktan sonra orada satış yapanların büyük kısmı işsiz kaldı. Bunların büyük çoğunluğu da kadın. Burası kadınların gelir kaynağıydı. Çeçenya’da iş yok ve büyük bir işsizlik var. Bundan dolayı kadınlar Kadirov’a gidip yardım istemeye karar verdi. Bizim tek isteğimiz ticaretimizi yapabileceğimiz yeni bir yerin tahsis edilmesiydi. Caharkele’de açılan yeni pazar Berkat’ta yer yok. Üstelik kiralar da çok yüksek, bir metre karenin fiyatı 1000 rubleden başlıyor. Kadirov’un evinin önünde 100 kadın toplandık. Daha sonra OMON geldi ve bizi kovalamaya başladı. Kadınları copla dövdüler, en aktif olanlarını polis karakoluna götürdüler. Orada birkaç saat tuttular, sorguladılar ve her türlü sözlü hakarette bulundular. Genç kadınlara alaylı şekilde evli olup olmadıklarını sordular. Ve evli olanlara kocalarının neden bu tür eylemlere kalkışmaya izin verdiklerini sordular. Elbette tüm erkeklerimizin işleri OMON askerleri gibi yolunda değil. Onların iyi, paralı bir işi var. Sorgudan sonra bizi bıraktılar. Ama böyle bir girişimde daha bulunursak ‘daha kötü’ olacağı uyarısında bulundular. Biz şimdi ne yapacağımızı, kimden yardım isteyeceğimizi bilmiyoruz. Pazardan kovdular, başka iş yok ve görünmüyor da, ama aileyi doyurmak lazım.”
İçişleri Bakanlığı yorum yapmayı reddederken Caharkale Belediyesi’nden bir yetkili şu savunmayı yaptı: "SSCB döneminde Yeşil Pazar’da çoğunlukla yiyecek maddeleri satılıyordu. Ama 90’lı yılların sonunda burada giysi, ayakkabı ve daha başka şeyler de satılmaya başladı. Son yıllarda pazarın duvarının yanına çeşitli yapılar eklendi. Üstelik bu yönetimin izni olmadan, yol zapt edilerek yapıldı. Bu ise yolcuların ve araçların hareketinde problemler oluşturdu. Bundan dolayı belediye pazarı eski haline, ilk mimari şekline çevirmeye karar verdi. Bu konuda çalışmalar 14 Temmuz’da başladı. Bu konuda kanunsuz yer sahibi olanlar önceden bilgilendirildi ve pazarı mimari yapısını ihlal eden yapıların kaldırılacağı belirtildi." KU/ÖZ/FT