Dünya Gürcü’ye bonkör, Oset’e kör

Vladikavkaz/Ajans Kafkas – Gürcistan’ın 7-8 Ağustosta havadan daha sondaki günlerde tanklarla yakıp yıktığı Güney Osetya yaralarını saramıyor. Çünkü uluslararası yardım sadece Gürcistan’a akıyor. Türk Kızılayı da tek taraflı çalışıyor.

AB Gürcistan’a 1 milyon avro ayırırken AB üyeleri de ardı ardına Gürcü mülteciler için yapacakları yardım miktarlarını ilan etti. Sözgelimi Almanya 1 milyon avro, Hollanda 500 bin avro yardım yapacağını açıkladı. Avustralya Gürcüler için 1 milyon Avustralya Doları ayırdı.

ABD, İtalya ve Yunanistan’ın insani yardımları Tiflis’e çoktan ulaştı. Yardım malzemesiyle dolu beş gemisini yola çıkaran Kızılhaç iki uçak kaldıracağını kaydetti. Dünya Gıda Programı ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği de Gürcistan’a ikişer uçak gönderdi.

Türk Kızılayı da Tiflis’e 150 çadır, 2500 battaniye ve 1000 içme suyu yolladı. Yardımların tamamı Güney Osetya’dan kaçan Gürcü mültecilere dağıtıldı.

Osetler bodrum katlarında ekmek ve su bekliyor

Ya çoğunluğu Kuzey Osetya olmak üzere Kafkas cumhuriyetlerine sığınan Osetlerin hali? Dünya Osetleri defterden silerken 30 bini aşkın mülteci Rusya ve Kuzey Kafkasyalı kardeşlerinin eline bakıyor. Başkent Tshinval ise tamamen insani felaketin içinde terk edilmiş vaziyette. Kızılhaç Güney Osetya’ya koridorun açılması çağrısını yinelerken BM Osetlere yardım gitmediğini itiraf etti. Tshinval sakinleri yiyecek ve su getirecek konvoyları dört gözle bekliyor. Elektrik ve suyun olmadığı hayalet kentte 52 yaşındaki müteahhit ve ev eşyası satıcısı Valeri Lavoyev, dükkanındaki her şeyi ihtiyaç sahiplerine dağıttığını belirterek "Hiçbir yardım alamıyoruz" diye isyan etti.

Kuzey Osetya’nın başkenti Vladikavkaz’a gitmek için bir ağacın altında oturup otobüs bekleyen 80 yaşındaki Lidiya Cuyeva da "İnsani yardım alamadık. Evim gitti, suyum yok" diye yakındı. Çok sayıda insanın bombalanan binaların bodrumlarında yaşadığını anlatan 56 yaşındaki Lyuda Valiyeva da Rusya Acil Durumlar Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın hastane yakınında çadır kurup yardım malzemelerini indirdiğini ama şimdiye dek ellerine bir şey geçmediğini belirtip sordu: "Yiyecekler nereye gitti?" Yardım organizasyonundan sorumlu

Rusya Acil Durumlar Bakan Yardımcısı Pavel Platt ise kente 12 tonu un olmak üzere 100 ton yiyecek gönderdiklerini belirterek "insanların sığındığı bodrumlara giderek yiyecek veriyoruz ama her yere ulaşamıyoruz" açıklamasında bulundu. FT