Dudayev anıldı, Çeçen yurduna özgürlük istendi

Viynius – Ajans Kafkas – Çeçenya’nın bağımsızlık lideri Cohar Dudayev Rusya’nın güdümlü füzesiyle öldürülüşünün 12’inci yıldönümünde Litvanya’nın başkenti Vilnius’da anıldı. Anma programında Çeçenya’ya özgürlük, Çeçen halkına soykırım yapanların yargılanması taleplerini dile getirildi.

Rusya Federasyonu’nun Vilnius Büyükelçiliği önünde gerçekleştirilen anma programına katılanlar, Dudayev’in dul eşi Alla Dudayeva’nın yanı sıra Monsinyer Svarinskas, N. Sadunayta, R. Kupçinskas ve L. Keroseryüs gibi tanınmış isimlerin imza attığı bir bildiri yayımladı. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Pöttering, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Lluis Maria de Puig, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Başkanı İlkka Kanerva, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Litvanya Devlet Başkanı Valdas Adamkus’a hitaben yayımlanan mesajda Rusya soykırımla suçlandı.

250 bin Çeçen’in öldürüldüğünü, ülkeye 300 milyar dolar zarar verildiğini not eden mesajda şöyle denildi:

“Eğer Vilnius, Washington, Paris, Londra, Moskova veya Pekin caddelerinde gezerken dövülen birini görseydik onu kurtarırdık; haydutların yerli halka saldırdığını görseydik polis çağırır ve onları korurduk; silahlı askerlerin saldırısını ve askeri tekniğin toplu olarak kullanıldığını görseydik, tehlike çanların çalardık, tüm dünyayı haberdar ederdik ve vatanımızı korurduk. 13 yıl dinlenmeksizin kin, hakaret ve psikolojik saldırılar; mermiler, mayınlar, zehir, bomba ve kılıçlar; Rus devlet başkanları ve generalleri komutasında işgalciler Nohçi toprağına ölüm getiriyor. Rusya bağımsız Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti’ne karşı soykırım gerçekleştiriyor. 11 Aralık 1994’den beri yaklaşık 250 bin sivil yok edildi. Çeçenya’ya yaklaşık 300 milyar dolar maddi zarar verildi. 21 Nisan 1996’da Devlet Başkanı Cohar Dudayev haince öldürüldü. Kremlin için Çeçenya sadece askerler için değil aynı zamanda ideolojik teknoloji için de atış poligonu oldu. Ancak Çeçenleri haklamak mümkün olmuyor. Kendi güçsüzlüğünü ve saldırısını haklı çıkarmak için Kremlin propagandası, kendisiyle savaşın pahalıyla mal olduğu büyük düşman efsanesini yayıyor. Çeçenler terörist olarak adlandırılıyor, Rusya kitle iletişim araçları ise tüm dünyaya, kendisinin terörizme karşı savaştığını haykırıyor. Yoksa çocuklar, kadınlar, yaşlılar, tarihi ve kültürel miraslar, toprak, hayvanlar mı terörizm vasıtası? Saldıran ve zalime ulusal himaye oluşturuldu. Büyük devletler ve önemli barış kurumları saldırganı zapt etmiyor ve Kremlin’e Çeçenya’da top yekun soykırım yürütmesi için izin veriliyor.”

Bütün insanları ve devletleri Çeçen trajedisinin bitmesi için yardıma çağıran katılımcılar taleplerini şöyle sıraladı:

  • Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti’ne bağımsızlık verilsin.
  • Rusya ordusu Çeçen-İçkerya’dan çekilsin ve verilen zarar tazmin edilsin.
  • 12.05.1997’de Devlet Başkanları Boris Yeltsin ve Aslan Mashadov arasında imzalanan Barış Anlaşması’na Rusya riayet etsin.
  • Rusya yönetimi Çeçenya’daki soykırımdan dolayı uluslararası mahkemede yargılansın.

ÖZ/FT