Moskova – Abhazya ve Güney Osetya’yı bağımsız devletler olarak tanımaya yanaşmayan Ruslar, iki cumhuriyeti Rusya çatısı altında buluşturacak yeni bir formül üzerinde duruyor. Beyaz Rusya’yı Rusya Federasyonu’na katmak için düşünülmüş Rusya-Beyaz Rusya Birlik Devleti projesine Abhazya, Güney Osetya ve Transdinyester’in katılması gündeme getirildi.
Birlik projesi iki ülke arasında 1996’da tam birleşme öngören siyasi ve ekonomik birlik anlaşmasının imzalanmasıyla resmen kağıda dökülmüş ve 1999’da projeyi ortak devlete eviren bir anlaşma daha imzalanmıştı. Ancak müzakereler ortak devlete kimin liderlik edeceği meselesine saplanmıştı. Beyaz Rusya Devlet Başkanı Vladimir Lukaşenko’nun liderlik hevesi 2000’de Rusya’da Kremlin’e Vladimir Putin’in çıkmasıyla kursağında kalmıştı. 2002’de Kremlin’den Beyaz Rusya’nın Rusya’ya katılması önerisi gelince Lukaşenko ‘işsiz’ kalacağını öngörüp reddetmişti. Putin mayısta koltuğuna veda etmeden önce Minsk’e yaptığı ziyarette mesele yeniden ısıtılmıştı. Spekülasyonlara göre Putin devlet başkanlığını bıraktıktan sonra iki devletin birleşmesinden doğacak ortak devletin lideri olmaya hevesliydi.
Şimdi bu ortaklık Abhazya, Güney Osetya ve Transdinyester’i de içine alarak genişleme hevesini açık etti.
Rusya-Beyaz Rusya Birlik Devleti Sözcüsü Ivan Makuşok Gürcistan’ın geri almak için tekrar askeri hazırlıklara koyulduğu Kafkasya’nın iki ‘de facto’ cumhuriyetin birliğe katılabileceğini açıkladı. Sözcü “Birlik devletinin kurulmasını öngören 1999’daki anlaşma birliğin amaçlarını paylaşan başka ülkelerin de katılmasına imkan tanıyor. Sözgelimi Gürcistan da anlaşmaya katılabilir. Ayrıca bu demek değildir ki Abhazya ve Güney Osetya Rusya’ya katılacak. İlk adım kalıcı gözlemci statüsü elde etmektir” dedi. Sözcü bu meseleyi Abhazya ve Güney Osetya yetkilileriyle görüştüklerini de belirtti. Makuşok Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsız devlet olarak tanınmadan nasıl birliğe girecekleri konusundaki bir soruya “Şüphesiz bu devletlerin birliğe girmek için bağımsız olmaları gerekiyor. Biliyorsunuz Abhazya ve Güney Osetya ile ilgili özel bir statü belirlenmesine yönelik adımlar atılıyor” dedi ama ayrıntı vermedi.
Sözcü birliğe girmede Moldova’dan bağımsızlık mücadelesi veren Transdinyester Devlet Başkanı İgor Smirnov’un çok istekli olduğunu ve bu konuda ülkesinde bir referandum yapıldığı takdirde yüzde 90 olumlu sonuç alacağına inandığını aktardı. Makuşok, kısa bir süre önce Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba’nın bu meseleye işaret ettiğini ve Sohum’un birleşik devlete girme olasılığını gözden geçirdiğini belirtti. Makuşok, “Tekrar söylüyorum Transdinyester, Abhazya ve Güney Osetya bağımsız olarak Rusya ile eşit olacakları bu birliğe girmek istiyorlar” dedi.
Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya’nın egemenliğini tanıyıp tanımamasının önemli olmadığını belirten İvan Makuşok "Eğer Abhazya ve Güney Osetya’dan birleşik devlete girme konusunda resmi başvuru gelirse elbette bunu inceleyeceğiz" dedi.
Güney Osetya Basın ve Enformasyon Devlet Komitesi Başkanı İrina Gagloyeva bu konudaki görüşmeleri doğrulayarak "Güney Osetya yönetimi birleşik devlete bağlanma planını istişare etti" dedi. Gürcistan Entegrasyon Bakanı Temur Yakobaşvili ise bu yöndeki çalışmalara "İlgimizi çekmiyor” diye burun kıvırıp ekledi: “Ancak bu insanlar şunu anlamalı: Bu tür hareketlerle öncelikli olarak Rusya’ya zarar veriyorlar." (Ajans Kafkas)