Borodin: Tanıma konusunda Minsk’ten emin

Minsk/Ajans Kafkas – Yıllardır kağıt üzerinde kalan “Rusya-Beyaz Rusya Birlik Devleti”nin Genel Sekreteri Pavel Borodin, Minsk’in Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığının tanıyacağından emin.

Birçok konuda Moskova’yla paralel düştüğü halde Beyaz Rusya Parlamentosu bir türlü Abhazya ve Güney Osetya’nın tanınma taleplerini gündemine alamazken Borodin önceki gün bir basın toplantısı düzenleyip “Minsk Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını yasal çerçeveler içerisinde tanıyacak” dedi. “Beyaz Rusya neden hala Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanımadı” sorusu üzerine Borodin ayrıntıya girmeden "Tanınma konusunda bir prosedür söz konusu. Hem Güney Osetya hem Abhazya’ya bu mesele hakkında teklif götürdük. Süreç yasal zeminde devam ediyor ve hiç şüphem yok ki hepsi tanınacak" diye konuştu. Borodin’in yardımcısı Vasili Hrol ise iki cumhuriyetin bağımsızlığının tanınma konusunun Beyaz Rusya Parlamentosu’nun 2 Nisan tarihli oturumunda tartışılacağını söyledi.

Rusya dışında Abhazya ve Güney Osetya’yı henüz sadece Nikaragua tanımıştı. 24 Eylül 2008 tarihli açıklamasında Beyaz Rusya Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, Rusya’nın attığı adımın savaşın bir neticesi olduğunu belirtip Minsk’in bu cumhuriyetlerin bağımsızlığını tanıma konusunda aceleci davranmayacağını belirterek beklentilere gölge düşürmüştü. Uzmanlar, Beyaz Rusya’nın asıl derdinin Birlik Devleti’ni Rusya ve Beyaz Rusya olarak hayata geçirmek olduğunu, Abhazya ve Güney Osetya tanınırsa bunların da müstakbel devletin ortakları olacağından endişe duyduğunu belirtiyor.

1996’da “Rusya ve Beyaz Rusya Topluluğu” olarak kurulan, 1997’de “Beyaz Rusya ve Rusya Birliği” adını alan ve 1999’da imzalanan “Rusya ve Beyaz Rusya Birlik Devleti Anlaşması”yla bir ileri aşamaya geçirilen ortak devlet önerisi, birleşmenin şekli üzerindeki anlaşmazlık yüzünden sürüncemede kalmış bir model. Müzakereler biraz da ortak devlete kimin liderlik edeceğine saplanmış gözüküyor. Lukaşenko’nun liderlik hevesi Vladimir Putin’in 2000’de Rusya’da Devlet Başkanı olmasıyla kursağında kalmıştı. 2002’de Putin daha da ileri gidip Beyaz Rusya’nın diğer özerk cumhuriyetler gibi Rusya Federasyonu’na katılmasını önerince Minsk’i kızdırmış ve Lukaşonko’ya ‘işsiz’ kalacağı korkusunu yaşatmıştı. Putin 2006’da da doğalgaz fiyatına ‘ortak devlet’ dinlemeden zam yapıp Lukeşonko’ya "Rusya büyük canavar" dedirtmişti. Yine de iki ülke ilişkileri ‘düşman kardeş’ misali devam ediyor. Ancak Abhazya ve Güney Osetya’nın beklenin aksine Beyaz Rusya tarafından tanınmaması Putin döneminde benimsenen yeni yolun Minsk’te yol açtığı rahatsızlıkta gizli. ÖZ/FT