Shinval/Ajans Kafkas – Kafkasya’daki çıkan son savaşta Gürcistan’a açık destek çıkan Batı cephesinden sonunda Güney Osetya’nın düştüğü yada düşürüldüğü durumu anlamaya yönelik bir girişim geldi.
Avrupa Parlamentosu’ndan bir gurup milletvekili Güney Osetya’yı ziyaret edip durumu yerinde inceledi. Vekiller Batı’nın yavaş yavaş savaşın Gürcistan tarafından çıkartıldığı gerçeğini görmeye başladığını kaydetti.
Avrupa Parlamentosu’ndaki Sosyalist guruptan savunma komisyonu üyesi Julyetta Kieza, Güney Osetya’ya batı Avrupa toplumuna objektif bilgi sunmak için geldiklerini belirterek "İlk savaşın yaşandığı 1992’de ve geçen sene buradaydım. O zaman sadece durumu anlamak istemiştim. Şimdiyse savaşın sonuçlarını incelemek, neler olduğunu, insanların duygularını görmek istiyorum. Kesinlikle inanıyorum ki, Avrupa burada neler olduğu konusunda yeterince bilgilendirilmedi. Güney Osetya’da neler olduğuyla ilgili daha fazla açıklık gerekli" dedi. Kieza, Batı’nın tutumuna ilişkin özeleştirisini şöyle sürdürdü: "Baştan beri Batı’da Rusya’nın Gürcistan’a saldırdığı ve onu ele geçirme girişiminde bulunduğuna inanılıyor. Medyanın tavrı bu idi. Şimdi geçen birkaç aydan sonra belirli sayıda gerçekler ortaya çıkıyor. Ve Avrupa Parlamentosu da Gürcistan’ın Güney Osetya’ya saldırdığını itiraf ediyor. Ama bu savaşın tarihi, Güney Osetya ve Gürcistan’ın karşılılık ilişkiler tarihi hiç bilinmiyor. Ve eklemek gerekirse, Rusya karşıtı düşünceler özellikle Batı Avrupa ülkelerinde ağır basıyor, insanların büyük çoğunluğu Batı’da neler olduğunu bilmiyor ve anlamıyor."
Tanınma zor
Kieza, Güney Osetya’nın Avrupa ülkelerince tanınma olasılığıyla ilgili bir soruya da, “Bugün için tanınma ihtimali zayıf. Avrupa ABD’nin ideolojik etki alanında. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin geçenlerde Gürcistan’ın Güney Osetya’ya saldırdığını itiraf edip Rusya’nın ‘aşırı tepkisinin’ bir dereceye kadar halkı olduğunu söylemiş olmasına ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin Rusya’ya biraz destek vermesine rağmen Avrupa’da kimse Güney Osetya ve Abhazya’yı tanımayı düşünmüyor" yanıtını verdi.
Letonyalı parlamenter Tatyan Jdanok ise "Elbette biz tüm bunları televizyon ekranlarından gördük, ama buraya geldiğinizde duygular başka oluyor. Burada her şey tüm olanları anlatıyor. Güney Osetya’daki olaylarla ilgili enformasyon ablukasının kaldırılması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu. Letonyalı bir diğer parlamenter Andrey Tolmaçev ise "En önemlisi biz Güney Osetya parlamentosu ile internet üzerinden ve telefon aracılığıyla irtibat kurduk. Bugünkü ziyaretimin asıl amacı, burada Güney Osetya parlamentosu ile doğrudan irtibat" dedi. RE/ÖZ/FT