Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın Türkiye gezisi Ankara’nın taş koyması nedeniyle iptal edildi.
Gezinin yapılmasından başından beri rahatsız olan Türk Dışişleri Bakanlığı direk Sohum’la temasa geçip 17 Ekim’de başlayacak gezinin iptalini sağladı. Gürcistan’ı rahatsız etmeme politikası güden Ankara, Bagapş’ın kafkas diasporası ile kucaklaşma amacı güden gezisinin formatını değiştirmeyi denedi ancak kabul görmeyince gezinin yapılmaması için girişimler başlattı. Türkiye’nin Tiflis Büyükelçiliği üzerinden Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba ile sağlanan temas sonucunda 17-24 Ekim tarihlerinde İstanbul’dan başlayıp Ankara’da devam edecek gezinin iptali sağlanmış oldu.
Türkiye yoğun baskı yaptı
Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi Başkanı İrfan Argun, konuyla ilgili bir açıklama yaparak "Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sayın Sergey Bagapş ve beraberindeki heyet, 17-24 Ekim 2007 tarihleri arasında yapılması planlanan ve tüm hazırlıkları tamamlanan Türkiye gezilerini, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının tek taraflı, ısrarlı talep ve baskısı üzerine, bugün (16 Ekim 2007) iptal etmişlerdir" dedi.
Hendek programı sembolik olarak diaspora ile devam edecek
Argun, iptal edilen Türkiye ziyareti programı çerçevesinde 20 Ekim’de Hendek Uzuncaorman köyünde yapılacak olan toplantının ‘aynı heyecan ve coşku hatta daha yüksek katılımla’ gerçekleştirileceğini vurguladı.
Diplomatik krizin perde arkası
Argun gezinin iptal edilmesi süreciyle ilgili olarak da şu açıklamayı yaptı:
"Bildiğiniz gibi Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın Komitemizce Türkiye’ye davet edilmesi ile ilgili düşünce, 08 Şubat 2007 tarihinde zamanın Dışişleri Bakanı şimdiki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yazılan bir yazıda gündeme getirilmişti. Yazının içeriği, Abhazya-Gürcistan arasındaki savaşın bittiği 30 Eylül 1992 den itibaren sadece Gürcistan’ın argümanları ile hareket edilmesinin camiamızda yarattığı kırgınlığı hafifleteceği düşüncesi ile, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sayın Sergey Bagapş’ın Türkiye Cumhuriyeti’nce davet edilmesi talebimiz ile ilgiliydi. Konu ile ilgili yazının yazılışından uzun bir süre sonra Dışişleri Bakanlığınızca davet edilen Komite mensuplarına, talebimizin Sayın Sergey Bagapş’ın Şaakaşvili ile Türkiye’de görüşmesi şartı ile kabul edilebileceği iletildi. Ancak, Abhazya’nın Gürcistan’la belli periyotlarla yapılan rutin heyet görüşmeleri, Gürcistan’ın 25.07.2006 tarihinde Birleşmiş Milletler kararına rağmen Yukarı Kodor Bölgesi’ne asker indirerek yerleştirilmesi sonucu askıya alınmış, yüzyüze görüşmeler askerlerin geri çekilmesi ve sözde "sürgündeki hükümet" olarak ifade edilen kukla hükümetin Kodor’dan çıkarılmasına bağlanmıştı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz’e Abhazya Devleti’nin, Kodor’dan geri çekilme işlemleri tamamlanmadan Gürcistan tarafı ile görüşme yapmayacakları şifahi olarak iletildi. 21 Nisan’da yapılması planlanan gezi, Sergey Bagapş’ın geçirdiği rahatsızlık nedeniyle 17-24 Ekim tarihlerine ertelendi. Gezi ile ilgili hazırlıklar büyük bir heyecanla sürerken, Dışişleri Bakanlığına davet edilen Komite mensuplarına Kafkas Masası Müsteşar Yardımcısı Ünal Çeviköz tarafından Sayın Bagapş’ın Türkiye’ye yapacağı seyahatin iptal edilmesi şifaen tebliğ edilmiştir. Toplumumuzu temsil eden kurumlarla yapılan görüş alışverişi sonrasında, tarafımıza iletilen talep anlamlı ve uygun bulunmayarak programın aynen uygulanması hususunda mutabakat sağlanmış, Dışişleri’nin bilgisine de sunulmuştur. Ancak, önce Türkiye Tiflis Büyükelçisi Ertan Tezgör, daha sonra da Ünal Çeviköz, Abhazya Dışişleri Bakanlığı’nı arayarak gezinin ertelenmesi yönünde taleplerinde ısrarcı olmuşlardır. Öne sürülen "Türkiye’nin içinde bulunduğu özel şartlar" gerekçesi inandırıcılıktan uzaktır ve toplumumuzda ciddi bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Ancak Abhazya Devlet Başkanı Sayın Sergey Bagapş Türkiye diasporasında yaşayanların herhangi bir sorun görmemesi düşüncesiyle planlanan geziyi iptal etmiştir. " (Ajans Kafkas)