Bagapş ve Hacimba planları ile ilgili kısa birer röportaj verdi

Sohum/Ajans Kafkas- 12 Aralıkta bağımsızlığının tanınmasının ardından ilk devlet başkanlığı seçimlerinin yapılacağı Abhazya’da seçimlere beş aday katılıyor- şu anki Devlet Başkanı Sergey Bagapş, eski devlet başkan yardımcısı Raul Hacimba, işadamı Beslan Butba, çok tanınmamış siyasetçi Zaur Ardzınba ve Vitali Gamba. Moskova (geçen seferki devlet başkanlığı propaganda sürecinden farklı olarak) açıkça oyuna dahil olmuyor, ancak seçimleri dikkatlice gözlemlemeyi düşünüyor, özellikle de Soçi Olimpiyatları dolayısıyla. Abhazya’da gözlemci niteliğinde RF Yüksek Seçim Kurulunun Başkanı Vladimir Çurov da bulunacak, Çerkesk (dört bin oy pusulası gönderildi) ve Moskova’da (üç bin oy pusulası gönderildi) da devlet başkanlığı seçimleri için oy kullanılacak.

Teorik olarak adayların hepsi devlet televizyonunda aynı süreyi kullanma hakkına sahip. Ancak Beslan Butba, Karaçay-Çerkes devlet kanalında sadece Sergey Bagapş’ın yararına materyaller gösterildiğinden şikayetçi. Bununla birlikte seçimlerin en önemli problemi, Gal bölgesi olabilir, bölge nüfusunun çoğunluğu Gürcü ve sadece Abhaz pasaportu olanlar oy kullanabilecek, bunların sayısı ise çok değil.

 

Sohum’da bulunan Vesti Kafkas muhabiri Mariya Platonova adaylardan ikisiyle görüştü. Sergey Bagapş ve Raul Hacimba Vesti Kafkas’a ülkenin büyük problemleri olarak gördükleri konuları, seçildikleri halde onları nasıl çözmeyi planladıklarını anlattı.

 

RAUL HACİMBA

 

– Abhazya’da en aktüel problemlerden biri olarak Rusya-Abhazya sınırının genişletilmesi düşünülüyor. Siz bu sorunun çözümüyle ilgili ne düşünüyorsunuz?

 

– Benim başbakanlığım döneminde sınırda ikinci köprü inşaatı için gereken şartlar büyük ölçüde oluşturulmuştu. Bildiğim kadarıyla, ülke yönetimi bir köprü inşaatı olasılığı konusunda konuştu. Yaya geçidi bölümü yeni köprüye kaydırılacak, şu anda hizmet veren köprü ise sadece taşıtların geçişi için kullanılacak. Bu, sınırda gerginliği kaldırmak için uygun şartlar oluşturacak.

 

– Seçimlerde kazanmanız halinde, bu mesele ile yakından ilgilenmeyi planlıyor musunuz?

 

– Bunu tüm adaylar planlıyor. Bu, Soçi’de yapılacak Olimpiyatlara bağlı olarak ortaya çıkan bir gereklilik. Sınırlar meselesinin çözümü- Abhazya için acil ihtiyaç

 

– Gal bölge sakinlerinin vatandaşlık problemi de daha hafif bir problem değil. Bu sene Ağustos başında bu meselenin çözüm gayreti yönetim ve muhalefetin açık çatışmasına neden oldu. Sizce bu mesele nasıl çözülebilir?

 

– Biz, bu vatandaşların ‘Vatandaşlık’ kanunumuza uygun olarak vatandaşlıklarını sağlayabileceklerini düşünüyoruz. Ancak, eğer onlar Gürcistan devletinin vatandaşları ise kendileri için bir karar almaları ve bu vatandaşlıklarından vazgeçmeleri gerekiyor. Bizim sadece Rusya Federasyonu ile çifte vatandaşlık prensibimiz var.

 

– Yapılacak seçimlerde kazanmanız halinde, ekonomi alanında hangi problemleri öncelikli olarak çözmeyi planlıyorsunuz?

 

– Şu anda bizim, neredeyse tümüyle ölü olan tarım sektörünün gelişimine bağlı çok sayıda problemimiz var. Çay yok, tütün hemen hemen yok oldu, turunçgiller yok oldu. Öncelikli olarak  bu ürünleri daha sonradan işleyebilmek için üretmek gerekiyor. Kar getiren konserve fabrikaları savaştan sonra hemen hemen durdular.

 

– Onları yeniden inşa etmek mümkün mü, yoksa sıfırdan, baştan mı inşa etmek gerekiyor?

 

– Bazıları yeniden inşa edilebilecek durumda, bazılarının baştan yapılması gerekiyor. Örneğin, narenciye işlemeciliği için bir meyve şirketi kuruldu, ancak bu küçük fabrika için konulan miktarlar bizim ülkemiz için, hammadde yetersizliğinden ötürü mümkün olmadı.

 

  Defalarca, yönetim tarafından seçimlere hile karıştırılacağını beklediğinizi açıkladınız? Bununla nasıl mücadele etmeyi planlıyorsunuz?

 

– Tek bir yol var- seçimlere katılan gözlemciler, görevlerini tam olarak yerine getirmeli. Başka bir yol bilmiyorum. Bu seçimlerle ilgili manipülasyon mekanizmaları olduğunu bildiğimizi söylemeye çalışıyoruz, neler olabileceğini biliyoruz, ancak her şey gözlemcilerin nasıl çalıştığına bağlı olacak.

 

– Her seçim noktasında gözlemciler olacak mı?

 

– Muhalif güçler üç tane. Bu durumu kontrol etmek için gücümüzü birleştireceğimizi düşünüyorum.

 

– İkinci tur olacak mı, ne düşünüyorsunuz bu konuda? Eğer cevabınız evet ise, muhalefetten tek aday gösterilmesi planlanıyor mu?

 

– Olacağını düşünüyorum. Bugün meydana gelenlere ve insanların hallerine göre olacağını düşünüyorum. Şu anki yönetimin ilk turda oyları almayı planlıyor olmasına rağmen bu düşük bir ihtimal. Eğer ikinci tur olursa, muhalefetten oyların daha çoğunu almış olan tek aday çıkarılacak.

 

– Siz devlet başkanlığı seçimlerine ikinci kez katılıyorsunuz. Seçim kampanyası yürütülmesinde iki seçim kampanyası arasında bir fark hissediyor musunuz?

 

– Açıkça söylemek gerekirse, geçen seçimlerle kıyaslandığında bu seçimler daha sakin geçecek, ‘kirli P.R.’ daha az. Seçim kampanyasının oldukça sıkı yürütülüyor olmasına rağmen, hiç kimse geçen seçimlerdeki olayların tekrarlamasını istemiyor.

 

SERGEY BAGAPŞ

 

– İkinci kez devlet başkanlığına seçilirseniz, bundan sonra da Abhazya’nın diğer ülkeler tarafından tanınması konusunda müzakereler yürütmeyi planlıyor musunuz? Sizin için hangi devletlerin tanıması önceliklidir?

 

– Tanınma süreci basit değil ve onun çok hızlı olmayacağını da biliyorum. Bizim için Beyaz Rusya, BDT ülkeleri gibi ülkeler çok önemli. Buna paralel olarak diğer devletlerle de- Güney Amerika ve Orta Doğu- çalışıyoruz. Bu uzun bir süreç, ancak tanınmanın gerçekleşeceğinden şüphem yok.

 

– Abhazya bağımsızlığının Gürcistan tarafından tanınma olasılığı sizce ne kadar gerçekçi?

 

– Bunun gerçek olduğunu düşünmüyorum. Yakın bir gelecekte bu mümkün değil, çünkü Gürcistan’da devlet başkanlığına gelen herkes, bu göreve tek bir sloganla geliyor- Gürcistan’ın birleştirilmesi. Bundan dolayı böyle bir tanınmanın mümkün olacağını düşünmüyorum.

 

– Abhazya’nın Batı’da imajının iyileşmesi için ne gibi eylemlerde bulunmayı planlıyorsunuz?

 

– Önemli olan sadece tanınma değildir ve biz de dış politikamızı bunun üzerine inşa ediyoruz. Eğer biz demokratik devlet, hukuk devleti (buna gayret ediyoruz) inşa edebilirsek, bu Batı’da bizim imajımız için en önemli rolü oynayacak.

 

– Sizin görüşünüze göre, Gal problemi var mı?

 

– Bölgede durum normal. Orada Rusya sınır erleri var, bizim sınır erlerimiz var. Gürcistan tarafında AB’den gözlemciler duruyor. Onlar Abhazya’da da çalışmak istiyorlar, ancak biz izin vermiyoruz. Bu konuda, askeri gözlemcilerin, savaş başlaması konusunda tehlikeli olabilecek olan bölgede bulunması gerektiğinden yola çıkıyoruz.

 

– Peki Gal bölge sakinlerinin vatandaşlık alması problemi?

 

– Onlar normal insanlar, Abhazya pasaportu ve vatandaşlığı alıyorlar, onlar Abhazya’da yaşamayı planlıyorlar. Ancak bunun için onların Gürcistan vatandaşlığından çıkmaları gerekiyor.

 

– Türkiye’deki Abhaz diasporası ile ilişkiler kurmayı planlıyor musunuz?

 

– Bizim aramızda kurulmuş iyi ilişkiler var. Onlar buraya geliyor, bir çoğu Abhazya vatandaşlığı, pasaportu aldı, seçimlere katılacaklar.

 

Vestikavkaza.ru

 

ÖZ/