Nazran/Ajans Kafkas – İnguşetya’nın halkın gönlündeki eski lideri Ruslan Avşev, çot tartışılan halefi Murat Zyazikov’un yerine atanan Devlet Başkanı Yunusbek Yevkurov’un ilk adımlarını olumlu buluyor.
Auşev, BBC muhabiri Aset Batsuyeva’in sorularını yanıtladı.
Özelllikle neden Yevkurov atandı? Bu adam kimdir?
Yevkurov subaydır. Ben onu çok yakından değil ama uzun zamandır tanıyorum. İyi bir delikanlı, iyi bir okul bitirdi. Biyografisine, kişilik niteliklerine göre iyi bir seçim. Elbette onun ülke yönetiminde tecrübesi yok ve benim de yaptığım gibi öğrenmesi gerekecek. Ben de 1993’de seçildiğimde o güne kadar hiçbir devlet biriminde bulunmamıştım. Bundan dolayı adı geçen adaylar arasından, en iyilerinden biri idi.
Peki hangi adaylardan söz ediliyordu?
Adaylar vardı tabi, ama bunlar hep kapalı olarak müzakere ediliyordu. Bunlar eski hükümet başkanı, Devlet Duma milletvekili, mevcut Devlet Duma milletvekilleri. Siz onları biliyorsunuz, beş-altı kişiler ve onlar sürekli her yerde kendilerini teklif ediyorlar.
Bundan dolayı bu beklenmedik şekilde bulunan figür, bir kez daha altını çiziyorum kişisel özellikleri açısından en iyileri idi.
Peki o zaman sizin gibi adına halkı tarafından binlerce imza toplanmış, otoriter ve tecrübeli biri varken neden tanınmamış bir kişi?
Öncelikli olarak açık ve dürüst söyleyeyim, ben de istemiyordum. Ama bu imzalar beni halkıma ‘hayır’ diyemeyecek durumunda bırakmıştı. Gerçi çok iyi biliyordum ki beni atamayacaklardı, bunu durumumu ve diğer şeyleri bilerek defalarca ifade ettim. Diğer taraftan Yevkurov bilinmiyordu ve bu İnguşetya için daha iyi olabilir mi acaba? Yeni bir gözle daha iyi. Şimdi hızlıca tekerlek izine girmek ve İnguşetya adlı bu arabayı hızlıca hareket ettirmeye başlamak lazım.
Onun ilk adımları arasından ‘Evet bu adam doğru yapıyor’ veya aksini söyleyebileceğiniz adımlar var mı?
Öncelikli olarak o herkesle görüşüyor, yönetimden memnun olanla ve yönetimden memnun olmayanlar herkesle görüşüyor. O herkesi dinliyor. Bazı atamalar da yaptı, bazı kadro atamaları kötü değil, aralarında şüpheli ve doğru olanlar da var.
Bunların ilk adım için uygun olduğunu düşünüyorum, sonra zamanla kavrayacak. Ama biliyor musunuz, o keşifçiydi, galiba açık havada, karda, yağmurda yatmak zorunda kaldığı olmuştur, şu anda karşılaşacaklarına karşılık o durumlar onun için cennet görünecek.
Sizce, ülke yönetiminin değişim meselesi neden bu kadar sürüncemede kaldı?
Bunun daha önce yapılması gerektiğini düşünüyorum. Direnişçiler Nazran’a saldırdığında, 2005’de artık sonuçlar çıkarmalı ve yönetimi değiştirmeliydi. Mesele şu ki, galiba atayan ve atananların taraflı sorumlulukları vardı.
Cumhuriyetin geldiği durumda problem neydi? Zyazikov’un zayıflığı mıydı, yoksa daha başka güçler mi engel oldu?
Her şey yöneticilerden. Sorun şuydu ki, o hiçbir şey anlamadı, nereye düştüğünü, bu görevi taşıma özelliğinde olmadığı ve hazır olmadığını anlamadı. Belki o iyi birisi ama devlet başkanı olamadı, bunun için tamamen farklı şeyler gerekli.
Sizce Kremlin’in bölge politikasındaki temel hata nedir?
Bence, öncelikli hata, 1994’de Çeçenya meselesini güç yoluyla çözme kararı almış olması. Ben o zaman sonuçlarının uzun, uzun, uzun olacağını biliyordum… Bugünse durum radikalleşiyor. Kafkasya’nın tarihinin değiştirilmek istenmesine karşı direniliyor.
Kafkasya her zaman çeşitli menfaatlerin yeri oldu. Bugün kim orada her şeyin iyi olduğunu söyleyebilir?
Azerbaycan-Ermenistan durumuna bakınız, Gürcistan işte aynı… Kuzey Kafkasya’da problemler var, bundan dolayı Kafkasya’da tüm bu problemlerin nasıl çözüleceğini düşünmek, barışçıl aydınlık bir bölge olması için düşünmek lazım.
Peki bunun için ne yapmak gerekir?
Kafkasya tarihini okumak, Hacı Murat’ı okumak, Puşkin okumak, Lermantov okumak, zeki insanları dinlemek, ‘Her şey çok iyi, yine gelin, oturup koyun yiyelim, kalpak giydirelim, sen bizim dostumuzsun’ diyenleri dinlememek gerekiyor. Dostlar gidiyor, orada her şey devam ediyor. Kafkasya problemlerinin çözümünü ciddi olarak ele almak gerekiyor. ÖZ/FT