Moskova/Ajans Kafkas – Rusya Federasyon Konseyi üyesi Albert Kajarov, Suriyeli Çerkeslerin geri dönüşüne engel teşkil eden yasal düzenlemeler ile ilgili çözüm önerilerini konsey başkanına sundu.
Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matvinenko’nun talebi üzerine, Kabardey-Balkar senatörü Albert Kajarov, Suriyeli Çerkeslerin geri dönüşüne engel teşkil eden yasal düzenlemeler ile ilgili çözüm önerilerini hazırladı.
Kajarov’un, genel olarak vize ve ikamet prosedürlerinin hafifletilmesi ve masrafların azaltılmasını içeren tavsiye programında şu ifadeler yer alıyor:
“Şu an yürürlükte olan yasamaya göre, yabancı bir ülke vatandaşının Rusya’da geçici ikamet belgesi alabilmesi altı ay kadar sürüyor. Rusya’ya 3 aylık özel vize veya çok yönlü bir yıllık vize ile gelen yabancı ülke vatandaşının Rusya Federasyonu’nda sürekli olarak kalabilme hakkı 90 gün. Bu yüzden geçici ikamet başvurusunda bulunan kişilerin, ikamet belgeleri çıkıncaya kadar Rusya dışına çıkması gerekiyor.
Rusya Federasyonuna turist vizesi ile gelen bir kişinin geçici ikamet belgesi için başvurma hakkı bulunmuyor. Suriyeli Çerkeslerin terk ettikleri ülkeye dönmesi oldukça tehlikeli. Buradan yola çıkarak bizim önerimiz, Rusya’da turist vizesi ile bulunan Suriyeli yurttaşlarımıza, geçici ikamet belgesine başvuru hakkı verilmesi ve bu belgelerini alıncaya kadar vizelerinin uzatılması yönünde.
Rusya Federasyonunda vize işlemleri, özellikle de hızlandırılmış işlemler çok masraflı. Birçok yurttaşımızın ise vize ve davetiye masraflarını karşılayacak gücü yok. Çatışmalar nedeniyle ekonomi kriz halinde. Anavatanlarına geri dönmek isteyen yurttaşlarımızın Rusya elçiliklerinde harcamalardan muaf tutulmalarını öneriyoruz.
Daha önceki yıllarda Suriye’ye gönderilen davetiyeler uçak yolcularıyla taşınıyordu, ancak son zamanlarda hava ulaşımında aksamalar oluyor ve davetiyeler gönderilemiyor. Bundan ötürü davetiyelerin doğrudan Suriye’deki RF elçiliklerine e-maille gönderilmesi, ardından da ilgili kişilere verilmesini öneriyoruz.
Şu anda Suriye’de elçilik şubelerine ulaşım oldukça zorlaştı. Buna bağlı olarak Suriye’de verilmiş, Arapça’dan Rusçaya çevrilmiş belgelerin Rusya’da noter tasdikinin yapılarak legalleştirilmesini öneriyoruz.
Suriye’nin büyük bir bölümü, Humus, Şam ve Çerkeslerin yoğun olarak yaşadığı yerler çatışma bölgeleri içinde yer alıyor. Buralarda devlet kurumlarının çoğu çalışmıyor. Bundan ötürü de birçok kişi Suriye’den çıkmak için gereken belgelerini hazırlayamıyor. Tarihi vatanına geri dönmeyi isteyen, ancak göç hizmetine gereken belgeleri sunamayan Suriyeli Çerkeslere mülteci statüsü verilmesi olasılığının incelenmesi gerekiyor.
Yabancı ülke vatandaşlarına geçici ikamet izni RF hükümetince onaylanmış kontenjan sınırında verilebiliyor. Rusya hükümeti 18 Kasım 2011 kararına göre 2012’de yabancı ülke vatandaşlarına verilecek geçici ikamet kontenjanı şöyle:
Kabardey-Balkar Cumhuriyeti: 450
Karaçay-Çerkes Cumhuriyet: 300
Adıgey Cumhuriyeti: 457
Suriye’deki gelişmeler çerçevesinde bu cumhuriyetlerde geçici ikamet izni almak isteyeceklerin kontenjan barajını aşacağı aşikar. Bu yüzden Suriye’deki vatandaşlarımız için ayrıca kontenjan belirlenmemesi istiyoruz.”
22 Şubat’ta Federasyon Konseyinin toplantısında Göç Hizmetleri Genel Müdürü Konstantin Romodanovski kontenjan hakkına sorulan bir soruya, kontenjanla ilgili özel bir değişikliğin önemli problemler getirmeyeceği şeklinde cevap verdi. GZTYG/ÖZ/YA