İstanbul/ Ajans Kafkas – Abhazya’nın tanınması yönündeki çabalar çerçevesinde Türkiye’ye gelen ve Kafkas Abhazya Dayanışma Komitesi’nin hazırladığı bir program doğrultusunda Hendek, Düzce, Eskişehir ve Ankara’da görüşmeler yapan Abhaz heyeti, temasların ardından İstanbul’da diaspora temsilcileriyle bir araya geldi.
Dün akşam Abhaz Derneği’nde düzenlenen toplantıya katılan Abhazya eski Parlamento Başkanı ve Kafkas Demokrasi Enstitüsü Abhazya Şube Başkanı Sokrat Cincolia, Parlamento Dış ilişkiler Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Guram Gumba ve Abhazya Ekonomik İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Talih Özcan tanınma yolunda yapılan çalışmaları ve Abhazya’daki atmosferi katılımcılarla paylaştı. Yapılan konuşmalarda Abhazya’nın bağımsızlık yolunda kararlı adımlar attığı, Rusya’dan tanınma beklentisinin yüksek olduğu belirtildi.
Konuşmasına Abhazya Devlet Başkanı Sergei Bagapş’ın diasporaya selamlarını ileterek başlayan Sokrat Cincolia, “Abhazya 15 yıldır uygulanan ablukaya rağmen bağımsızlık yolunda emin adımlarla ilerliyor. Uluslararası gözlemciler Abhazya’yı ziyaret ettiklerinde Abhazya’nın bağımsızlığı fazlasıyla hak eden bir ülke olduğunu söylüyorlar. Bağımsızlığın tanınmasına da az kaldı” dedi.
Kosova’nın bağımsızlığını kazanmasını Abhazya açısından önemli için gelişme olarak niteleyen Cincolia, Balkanlarda yaşanan bu gelişmenin ardından Abhazya Parlamentosu’nun Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’ya bağımsızlığın tanınması için başvuru yaptığını, Duma’nın da bu talebi yerinde bulduğunu hatırlattı. “Bu süreçte ABD ve Gürcistan haliyle olumsuz bir tavır takındı. Türkiye ise sessizliğini koruyor. Gürcistan Abhazya’yı ilhak etmek istiyor fakat Abhazya’nın kararı net: Bağımsızlık” diyen Cincolia sözlerini şöyle sürdürdü: “Abhazya’yı silahlı yollardan ele geçiremeyeceğini anlayan Gürcistan ekonomik faktörleri devreye sokuyor. Bir ülke ekonomik olarak başka bir ülkeye bağımlıysa eğer o ülkenin bağımsız olduğu söylenebilir mi? Bunun için Abhayza ekonomik ilişkilerde Rusya ve Türkiye’ye öncülük tanıyor. Açık söylemek gerekirse Rusya bugün bizim yanımızda, Rusya’dan her türlü desteği görüyoruz. Bildiğiniz gibi son olarak ekonomik ambargoyu da kaldırdılar. Bunu tabi ki memnuniyetle kabul ettik. Ayrıca vize ve pasaport işlemlerinde de bize kolaylık sağlıyorlar. Rusya ile olan yakın ilişkiler Gürcistan istese de istemese de devam edecek. Ben şahsen bağımsızlığa çok yakın olduğumuzu düşünüyorum.”
Cincolia Kafkas diasporasına da “Kafkasya’da olduğu gibi Abhaz ve Adıgelerin diasporada da beraber hareket etmeleri gerekiyor” mesajı verdi. Cincolia beklenti ve öngörülerini ise şu sözlerle aktardı:
“Tabi ki Abhazya’nın bağımsızlığını kazanması her şeyin bittiği anlamına gelmiyor. Aynı birlik ekonomik sorunların üstesinden gelebilmemiz için de çok önemli. İnanıyorum ki Rusya Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyacaktır ve Rusya tanıdığı takdirde Türkiye de Abhazya’yı egemen bir devlet olarak tanıyacaktır. Ayrıca burada birçok Abhaz ve Kafkasyalı yaşıyor. Abhazya ile Abhazlar birbirlerinden daha fazla ayrı kalmamalı.”
Guram Gumba ise bağımsızlığın tanınması umudunun ileride mutlaka gerçeğe dönüşeceğini belirterek “Bugün Abhazya yönetimi bağımsızlığını arıyor. İleriki günlerde umuyoruz ki bu da gerçekleşecek. Artık dünyada bütün ülkeler Abhazya’yı yakından tanıyorlar. Devlet olmayı hak ettiğini biliyorlar” dedi.
Gumba şu mesajları verdi: “Her ne kadar Avrupalı ülkeleri, ABD ve Rusya büyük devletler olarak adlandırılsa da bu devletlerin bizi tanımaları bizim için yeterli değil. Bu ülkelerin dışındaki ülkelerin de bizi tanımasını istiyoruz. Abhazya bağımsızlık yolunda emin adımlarla ilerliyor. Hükümet ise konuyla ilgili olarak bir program belirlemiş durumda ve bu program ışığında çalışmalarımıza devam ediyoruz. Nasıl savaş sırasında birlikte hareket ettiysek bağımsızlığımız kazanabilmemiz için de aynı şekilde birlikte hareket etmeliyiz.”
Türkiye’den Abhazya’ya yerleşip parlamentoya girmiş olan Talih Özcan da Abhazya’da ekonomik yatırımların öneminden bahsedip diasporayı bu süreçte aktif rol almaya davet etti.
“Biz bu topraklarda doğduk. Bu ülkenin vatandaşıyız ama canımız, yüreğimiz hala Abhazya’da” diyen Özcan, yola çıkmadan önce Abhaz hükümeti temsilcileri ve Rus yetkililerle yaptıkları geniş katılımlı toplantıda Devlet Başkanı Bagapş’ın “Abhazya’nın tanınma sürecine diaspora da aktif olarak katılmalı” mesajını verdiğini belirtip Türkiye’de yürüttükleri temaslarla ilgili şunları söyledi:
“Biz de bu yönde birçok çalışmalar yaptık. İstanbul’dan önce Hendek, Düzce, Eskişehir ve Ankara’yı ziyaret ettik. Ankara’da devlet yetkilileriyle basınla bir araya geldik ve taleplerimiz kendilerine ilettik. Çok faydalı görüşmelerimiz oldu. Ayrıca dünyada bağımsızlık mücadelesi veren yaklaşık 200 toplum ve ülke var. Bunlardan bir de Abhazya ve fiilen bağımsızlığına da ulaştı. Umarız ki en yakın zamanda Abhazya resmi olarak da uluslararası arenada hak ettiği yere kavuşacaktır. Bildiğiniz gibi 2014’te Soçi’de olimpiyatlar yapılacak. Bu Abhazya için çok büyük bir fırsat. Bunu diasporanın çok iyi değerlendirmesi lazım. Eğer bu süreç içinde diaspora Abhazya’da yatırım yapmazsa bunu yapacak olan Ruslardır. Son olarak hepimiz Abhazya’nın bağımsızlığı için elimizden geleni yapmalı ve birlikte hareket etmeliyiz.”
Konuşmaların ardından katılımcılar Abhazya’nın ekonomik durumu, vize problemleri, olası Gürcistan saldırısı durumunda Abhaz ordusunun buna tepki verebilecek güçte olup olmadığı yönünde sorular yöneltildi. İşadamı Cengiz Gül de söz alarak Çeçenya örneğinden yola çıkıp Rusya’nın Abhazya’yı tanıması durumunda baş başa kalacağı diğer etnik problemlere dikkat çekti. Gül, ayrıca Abhaz yetkililere Rusya’nın Abhazya’yı tanıyacağına inanıp inanmadıklarını ve Abhaz yönetiminin bağımsızlığının tanınması yolunda başka ülkelerin alternatif olup olamayacağını sordu. Sorulan soruya Abhaz yetkililerin yanıtı ise mevcut konjonktürde Abhazya’yı tanıyabilecek tek gücün Rusya olduğu yönündeydi. FT
Mevdudi Bayçora