Abhazyalı Müslümanlardan üç hedef

Sohum/Ajans Kafkas – Abhazya’da özellikle radikal dini akımları engellemek, dinler arası barış ve toplumsal istikrarın temini amacıyla 2004’de kurulan Rusya Müftüler Konseyi Abhazya Temsilciliği, yürütülen çalışmalarını kamuoyuyla paylaştı.

Rusya Müftüler Konseyi Abhazya Temsilciliği Başkanı ve Müslüman Kültür Merkezi Vasatıya Başkanı Yenik Ruslan, Abhazya Müslümanları Kültür Merkezi ve camisinin inşası, Kur’an’ın Abhazcaya tercümesi ve Abhazya Dinlerarası Konsey’in kurulmasını öncelikli hedefler olarak sıraladı. “Temsilcilik açıldığından beri Abhazya’da barış, istikrar ve dinler arası uzlaşının kurulmasına hizmet ediyor” diyen Ruslan, temsilcilikte Abhazya Devlet Başkanlığı Resmi Konutu Müdürü Avidzba İbragim, din adamları Arütaa Yasir ve Arütaa Ramzi ile birlikte çalıştıklarını belirtip planlarla ilgili şu bilgileri aktardı:
Müslüman Kültür Merkezi Vasatıya, Müslümanların daha yoğun olarak yaşadığı Gudauta’ya taşınacak.
Gudauta’da 843 metrekarelik bir alana Müslüman Kültür Merkezi ve 1052 metrekarelik bir alana da cami yapılacak. Gudauta Bölge Başkanı 31 Mart 2008’de Müslüman Kültür Merkezi’nin genel planını kabul etti. Vasatıya’yla ilgili tüm belgeler devlet başkanı, başbakan ve Gudauta bölge başkanının yardımlarıyla tamamlandı.
Kur’an’ın Abhazcaya çevirisi üzerinde Abhazya Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Abhazca Dil Bölümü Başkanı Lili Hagba çalışıyor. Tercüme konusunda temel yardımcı kaynaklardan biri Moskova Cami İmamı Şamil Alautdinov’un çalışması.
Geleneksel dini örgütlerin faaliyetlerinin koordine edilmesi, dinler ve milletler arası barışın sağlanması, toplumda uzlaşı ve istikrarın temini, dinler arasında olası anlaşmazlıkların engellenmesi, Abhazya devleti, diğer devletler, uluslararası örgütler ve dinler arası örgütlerle diyalog amacıyla Abhazya Dinlerarası Konsey kurulacak.

Ruslan, Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin’in Abhazya’yı ziyaretinde Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın “sahte İslami akımların faaliyetlerinin olumsuz sonuçlarından kaçınmak için dini aydınlanmadan yana olduğunu, her zaman çok milletli ve çok dinli bir ülke olan Abhazya’nın hoşgörü geleneğinin tarihin derinliklerine uzandığını” söylediğini hatırlattı. Ruslan ayrıca “Abhazya Müslümanları bağımsızlığının tanınmasının birinci yılını umut, halkımızın dini dirilişi ve halkımızın aydınlanmasına büyük inançla karşılıyor” mesajı verdi. ÖZ/FT