Sohum/Ajans Kafkas – Abhazya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de (KKTC) aralarında bulunduğu BM’nin bağımsızlıklarını tanımadığı devletlerle diplomatik ilişkiye geçiyor. Bu çerçevede ilk ziyaret Abhazya Dışişleri Bakan Yardımcısı Maksim Gvinciya tarafından 5-8 Ocak tarihlerinde KKTC’ye yapıldı. Hedef KKTC’de Abhazya temsilciliği açmak.
KKTC ziyaretini, Çin’in kendi toprağı saydığı Tayvan ile Somali sınırları içerisinde yer alan Somaliland’da yapılacak temaslar izleyecek.
Sadece Türkiye’nin tanıdığı KKTC’ye yaptığı ziyaretle ilgili dün bir açıklama yapan Gvinciya, Kuzey Kıbrıs’la ilişkileri düzene koyma, hükümet temsilcileri ve Abhaz diasporası ile görüşmeler yapmayı amaçladıklarını söyledi. Yakında KKTC’de Abhazya Cumhuriyeti temsilciliğinin açılacağını belirten Gvinciya, "Kıbrıs’ta Rus-Kafkas savaşından sonra ülkesinden ayrılmak zorunda kalan muhacirlerin nesillerinden oluşan yaklaşık 500 Abhaz yaşıyor. Bu bağımsızlığı tanınmamış ülke ile ekonomik ve kültürel ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz, çünkü anlaşmazlıklarımızın benzer yönleri var" dedi.
Tayvan ve Somaliland’a da gitmeyi kararlaştırdıklarını belirten Gvinciya, "Ortak çıkarlarımız var. Hepimiz bağımsızlıklarımızın uluslararası alanda tanınmasıyla ilgiliyiz" ifadelerini kullandı.
Abhazya’nın halihazırda ‘de facto’ bağımsız olan Güney Osetya ve Transdinyester ile diplomatik ilişkileri mevcut. Güney Osetya, Abhazya gibi Gürcistan’dan, Transdinyester de Moldova’dan kurtulmaya çalışıyor.
Doğu Asya’da Çin’in ve Japonya’nın güneyinde, Filipinler’in kuzeyinde bir ada olan Tayvan ise ‘Çin Cumhuriyeti’ ismini Çin’e kaptırmış ama bağımsızlığını resmen ilan etmemiş bir ülke. 1949’da Çin’deki komünist rejimden kaçan milliyetçiler Tayvan’ı ‘Çin Cumhuriyeti’ ismiyle kurmuştu. Ancak Tayvan 1971’de BM’deki koltuğunu Çin’e kaptırdı. Tayvan’ı ‘iki rejim tek ülke’ siyasetiyle kendine ait gören Çin, resmen bağımsızlık ilan etmesi halinde işgal tehdidi savuruyor.
Somaliland da Afrika Boynuzu’nda 1991’de Somali’den bağımsızlığını ilan etmiş bir ülke. Kimsenin tanımadığı 137 bin metrekarelik ülkenin insanları, Somali’nin kendi bağımsızlığını kazanması öncesinde Etiyopya, Cibuti, Aden Körfezi ile çevreli bölgedeki Britanya Somalilandı’nın varisi oldukları iddiasında. APSN/KU/ÖZ/FT