Kafkasyalı insan hakları savunucuları güç birliği yapıyor

Kafkasyalı insan hakları savunucuları Kuzey Kafkasya Uzman-Analist Merkezi çatısı altında güçlerini birleştiriyor.

Kuzey Kafkasya Uzman-Analist Merkezi ilk toplantısını 5-6 Mart’ta Petigorsk’ta gerçekleştirdi. Kafkasya cumhuriyetlerinin tümünden, Stavropol ve Volgograd bölgelerinden temsilciler katıldı. Tüzel kişiliği olmayan organizasyonun insan hakları faaliyetleri üzerine yoğunlaşacağı kaydedildi.

Karaçay-Çerkes’ten Ruslan Kambiyev, İnguşetya’dan Magomed Mutsolgov ve Musa Bekmurziyev, Volgograd’dan Temur Kobaliya, Saratov’dan Ravil Tuguşev, Çeçenya’dan Heda Saratova Kuzey Kafkasya Uzman-Analist Merkezi bünyesinde yer alan isimlerden bazıları.

Uzman-Analist Merkezinin kuruluşuna öncülük edenlerden biri olan, Kuzey Kafkasya Federal Bölge Sivil Komitesi, insan hakları baş müfettişi Ruslan Kambiyev, organizasyonun genel işleyişine ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Kafkasya’daki en güncel sorunlarla ilgileneceğiz. Merkezin sürekli bir başkanı olmayacak, toplantının yapılacağı bölgeye göre değişecek. Gelecek toplantı Karaçay-Çerkes’de, bir sonraki ise İnguşetya’da yapılacak”.

Kafkasya’daki her türlü sivil girişimin değerli olduğunu vurgulayan Maşr insan hakları örgütü başkanı Magomed Mutsolgov da “İnsan hakları ihlallerine bağlı sorunlarımız çok. Halklar arası anlaşmazlıklar, Çeçenya’daki iki savaşın ardından yaklaşık sekiz bin kaçırılmış insan, dini kimliğinde ötürü polis takibatından kurtulamayan insanlar… Böyle bir merkezin kurulması çok önemli. Uzmanlar durumu değerlendirmeleri, mevcut sorunların çözümü noktasında çözüm önerileri hazırlamalı ve yönetime sunmalı” açıklamasında bulundu.

Bazı kanunların Kafkasya’da işlemediğini belirten İnguş insan hakları savunucusu, “Örneğin, gözaltı merkezlerinde kamu denetimi kanunu. Kanun var, ama güvenlik organlarının tespit edilen ihlallerinden dolayı sorumlulukları yok” dedi.

“Objektif” bağımsız enformasyon-analitik ajansı başkanı Heda Saratova, Kafkasyalı insan hakları savunucularının güçlerini birleştirebileceği bir çatı kurulması adına daha önce de benzer girişimlerin yapıldığını hatırlattı, ancak bu defaki girişimin çok daha uzun soluklu olacağına inandığını belirtti. “Önümüzde sivil toplumun güçlü tepkisine ihtiyaç duyan çok konu var” diyen Saratova, İmam Kurma Ali Bayçorov ve Budennovsk’te görev yapan Çeçen askerlerin durumunu örnek gösterdi.

İnguş blog yazarı Musa Bekmurziyev’e göre Kafkasya’daki temel problem sivil toplumun gelişmemiş olması.

Bekmurziyev “Sivil denetim olmadığında, ne cumhuriyetler, ne de bölge gelişemez. Her şey yetkililerin insafına bırakılmış olur. İnsanlar daha aktif olarak haklarını savunmalı. Bu çok önemli, bu uğurda çok insan hakları savunucusu ve gazeteci yitirdik” dedi.

Saratovlu avukat Ravil Tuguşev, Kafkasya’daki müslümanlarla ve diğer bölgelerdeki müslümanların problemlerinin birbirine benzer olduğunu ifade etti.

Son üç yılda müslümanların İslami yayınların yasaklanmasına daha fazla tepki gösterir hale geldiğini belirten Tuguşev, “Orenburg mahkemesinde kazandığımız zafer ile ilgili herkesi tebrik etmek istiyorum. 68 yasaklı kitaptan 50’si hakkındaki yasağı kaldırdık. Son yıllarda müslümanların bilinci artıyor. 68 yasaklı kitap kararı ile ilgili ülkenin farklı bölgelerinde 14 temyiz davası açıldı” dedi.