İstanbul/Ajans Kafkas – Türkiye’de yaşayan 50’ye yakın Oset 13 Kasım 2011’de Güney Osetya’da yapılan Devlet Başkanlığı seçimleri sonucunda yaşanan gelişmeler ile ilgili bir mektup kaleme aldılar.
Şubat ayında Türkiyeli Osetlerin imzasına sunulan ve bu hafta Güney Osetya makamlarına ulaştırılan mektupta halkın seçim sandığına yansıyan iradesine saygı gösterilmesi gerektiği vurgulanıyor:
“Demokrasinin belki en önemli nimeti, iktidarın barışçı yollarla el değiştirmesini sağlamasıdır. Serbest seçimler sonucu belirlenen yöneticiler, bir sonraki seçime kadar ülke yönetiminde yetki sahibi olurlar. Şu anda Güney Osetya’nın çizdiği tablo ise, demokrasinin ve en temel insan haklarının ayaklar altına alındığı bir "polis devleti" görünümündedir. Tam bu yüzden; böyle siyasi krizlerin tekrar yaşanmaması, ülkenin gereksiz çekişmelerle enerji kaybetmemesi için, haksızlığın, zorbalığın önüne geçmek için, demokrasi söylemini daha öne çıkarmak, Güney Osetya için daha çok demokrasiyi savunmak gerekmektedir.
Demokrasi, dünyanın tüm diğer halkları için olduğu kadar, kültürünün merkezinde "nıhas (halk meclisi)" gibi bir doğrudan demokrasi geleneği bulunduran ve bu yapıyı yüzlerce yıl öncesinden günümüze taşıyan Oset halkının da en büyük hakkıdır.
Güney Osetya’nın bağımsızlığına hayat veren en baştaki dayanak halkın referandumlar ile ortaya koyduğu bağımsızlık yönündeki iradedir. Güney Osetya’ya hayat veren bu damar kesilip atılmamalı, halkın iradesi demokratik bir devlette her şeyin üzerinde tutulmalıdır.”
Mektubun tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.