Bagapşsız toplanan Çerkeslerden Ankara’ya öfke

Uzuncaorman/Ajans Kafkas – Çerkesler, Dışişleri Bakanlığı’nın 17-24 Ekim’de planlanmış gezisine taş koyduğu Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş olmaksızın Hendek’te buluşup, Ankara’ya diasporanın kırıldığı mesajı verdi.

Türkiye’nin farklı bölgelerinden yaklaşık 500 kişi bugün Adapazarı’nın Hendek ilçesine bağlı Uzuncaorman köyünde bir araya geldi.

Bagapş’ın Türkiye ziyaretinin bir ayağı olarak planlanmış olan Uzuncaorman etkinliği saat 13.00’te başlayıp akşam saatlerine kadar sürdü.

Abhazya, Çeçenya ve Türkiye’deki şehitler için bir dakika saygı duruşuyla başlayan programda ilk sözü alan Sakarya Kafkas Kültür Derneği Başkanı Kadir Erkaya, ziyaretin engellenmesiyle ilgili olarak, “Onurumuz kırıldı, bizlere değer verilmediği hissine kapıldık” diye sitem etti.

‘Misafirimiz geri çevrildi, teşekkür mü edelim’

Abhaz Derneği Gençlik Komisyonu’nu temsil eden Suat Çelikçi ise çok sert bir çıkış yaptı: “Abhazya Devleti Cumhurbaşkanı sayın Sergey Bagapş’ın Türkiye’de halkıyla kucaklaşması, tüm hazırlıklarımızın tamamlanmasına rağmen T.C hükümetinin yoğun baskısı sonucu maalesef engellenmiştir. Bu konuda gerekli açıklama T.C hükümetinin ilgili birimleri tarafından muhakkak yapılacaktır. Ancak, bu saatten sonra yapılacak olan hiç bir açıklama bizleri asla bağlamayacaktır. Hükümetin bu düşmanca tavrı kalbimizde onarılması imkânsız bir yara açmıştır. Biz Abhaz halkının temsilcisi değiliz. Ama Abhaz’ız. Bizim ortak değerlerimize kurşun sıktınız. Misafiri için tanrının verdiği topraklardan vazgeçen bizler, kapımıza kadar gelen misafirimizi geri çevirenlere teşekkür mü edeceğiz?”

Çelik sözlerini şöyle noktaladı: “Biz Kuzey Kafkasyalılar olarak en kalabalık olduğumuz yer, cenazelerimizdir. Bu son yaşanan hadise bizim için bir cenazedir. Tüm Kuzey Kafkasyalıların bu cenazede kendilerine yakışır bir tavırla hükümete gerekli tepkiyi vereceklerini biliyoruz.”

Programı yöneten Mecidi Cengiz ise Çelikçi’nin sözlerini, “Gençlerin heyecanını anlıyoruz, ortada rahatsız edici bir durum var. Tabii bunlar gençliğin verdiği heyecanla dile getirilmiş sözler. Biz bunu bir dil sürçmesi ya da maksadını aşan sözler olarak değerlendiriyoruz” diyerek yumuşatmaya çalıştı.


Ata Katıİnsani bir talep çok görüldü

Demokratik Çerkes Platformu temsilcisi Handan Demiröz  ise, “Biz 150 yıldır bu ülkede yaşıyoruz. Bu topraklara, kanımızın son damlasına kadar dökmeye hazır şekilde hizmet ettik. Bagapş’ı ağırlamak son derece insani bir talepti. T.C. Dışişleri bunu engelledi. Biz aktif olarak siyasetin içinde yer almalı, haklarımızı talep etmeliyiz. Bu ihanet değildir, bölücülük değildir. Artık derneklerde mızıka, worşer, üç beş kelime Çerkesçe öğrenerek yapılan şeylerin ötesine geçmeliyiz” diye konuştu.


‘Devletle bilek güreşi olmaz’

Birleşik Kafkasya Dernekleri Federasyonu Başkanı Ata Katı da şunları söyledi:  “Bu durumu daha toleranslı karşılamalıyız. Milli birliğimize zarar verecek hareketlerden kaçınılmalıdır. Devletle bilek güreşi yapılmamalıdır. Abhazya, ulusların kendini yönetme hakkına dayanarak bağımsızlığını ilan etmiştir. Birlik birçok problemin üstesinden gelmeyi sağlar.”


AKP’den söz

AK Parti’den Sakarya Milletvekili Şaban Dişli ise kürsüye gelerek eleştirilere yanıt verdi. Dişli, “Terslikler oldu. Bu ziyaret ‘engellendi’ değil de ‘ertelendi’ derseniz, memnun olurum. Duyulan rahatsızlığı başta cumhurbaşkanı olmak üzere bütün yetkililere ileteceğim. Önümüzdeki hafta bakanlığa gidelim. Burada sıkıntı duyabileceğiniz şeyleri orada söyleyebilirsiniz. Orada da yazılı veya sözlü olarak size gerekçelerini iletirler” diye konuştu. Dişli, konunun takipçisi olma sözü de verdi.


‘Şık olmadı, kınıyoruz’

Cihan CandemirKAF-FED Başkanı Cihan Candemir de görüşlerini şöyle aktardı: “Ertelendi dense de aslında engellenmiştir. Tepkiler var. Tepkileri yansıtmak en doğal hakkımız. Öte yandan toplum önderleri olarak bu tepkiyi doğru şekilde yönlendirmek görevimizdir. Barışa hizmet edeceği bilinen bu ziyaretin, toplumumuza bir açıklama yapılmadan engellenmesi en hafif tabirle şık değildir. Kınıyoruz. Yanlı bir tutum sergilenmiştir. Dışişleri’nin, Abhazya’nın haklarını göz ardı eden tutumu adil değildir. Bu adaletsizliği kabul etmiyoruz. Gürcistan’a yapılan yardımlar bu ülkenin saldırgan politikalarını desteklemektir. Yapılan yardım ve tutum, bölgede barışa değil, savaşa hizmet etmektedir. Bir yandan Kıbrıs’a uygulanan ambargoyu kaldırmaya çalışırken diğer yandan Abyazya’ya ambargo uygulamaya devam edilmesi Türkiye gibi büyük bir ülkeye yakışmamaktadır. İçimize dönersek… Bugünkü heyecanımızı olumlu bir noktaya taşımalıyız. Birlik önemli. Savaş zamanı gösterdiğimiz birliği bugün de ortaya koymalıyız. Savaşta kazanmak yetmiyor, masada da birlik olup kazanmak gerekli.”

Dünya Çerkes Birliği üyesi Nail Serbes ise, “15 yıldır Rusya’dayız. İyi ilişkilerimiz var. Bugün kötü gibi görünen gelişmelerin Abhazya’nın lehine olacağını düşünüyorum” dedi.

Türkiye’den Abhazya’ya yerleşen Abhazya Parlamentosu üyeleri Talih Hötüş ve Soner Gogua ile yine Abhazyalı milletvekili Leva Ayüzba ve Abhazya Türkiye Temsilcili Vladimir Ayüzba da kürsüye gelerek Ahbazca konuşmalar yaptı.


‘Yaşasın Türkiye, yaşasın Abhazya’

İrfan ArgunBagapş’ın ziyaret planıyla ilgili süreci koordine etmiş olan Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi Başkanı İrfan Argun ise kürsüye çıkan son konuşmacı olarak ziyaretin iptal sürecini anlattı. 1992’de Abhazya’nın ilk Devlet Başkanı Vladislav Ardzınba’yı kabul etmemiş olan Süleyman Demirel’le başlayan Türkiye’nin Abhazya politikasını eleştiren Argun şunları söyledi:

“Demirel’i Abhazya konusunda hiçbir zaman affetmiyorum, affetmeyeceğim. Geçmişte Ardzınba’nın Türkiye’ye geldiği dönem içerisinde Gürcü lobileri etkin rol oynamıştır. T.C.’nin Abhazya politikası savaştan bu yana hep aynı olagelmiştir. Bagapş neden gelemedi? Türkiye Dışişleri Bagapş’ın gelmesine şart koştu. Savaşın bittiği tarihten beri Rusya AGİT temsilcileri Abhazya’da gözlemci olarak hep bulundu. Türkiye ise görüşmelerin kendi denetiminde olmasını istiyor. Abhazya ise sadece Türkiye’nin katılmasını istemiyor. İlk girişimde, hastalığı dolayısıyla gelemedi. Ve bugüne kadar ertelendi. Dışişleri Bakanlığı, Komite’ye ‘Ziyareti erteleyin’ dedi. Biz bu işin takipçisi olacağız. Gezinin ertelenmesi söylemi, acaba gerçek midir yoksa kibarca bir ret midir? Bunu, kararın resmi bir şekilde yazıya dökülmesiyle anlayabiliriz. Bizim isteğimiz T.C.’nin Abhazya’yı da muhatap almasıdır. Bir suçlu gibi Abhazları bir tarafa atıp sadece Gürcüleri dinlemek Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmıyor. Umuyoruz ki bu ilişkiler düzelecektir. Temennimiz bir dahaki sefere Bagapş’ı burada birlikte karşılamaktır. Sizden isteğimiz savaştan hemen sonraki kenetlenmeyi sağlamanızdır. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, yaşasın Abhazya!”


Tepkiler gençleri kesmedi

Ancak gençler verilen tepkilerden tatmin olmadı. Program dağılmadan Abhaz gençler, organizasyon komitesine verilmesi gereken tepkinin konuşmalara yeterince yansımadığını belirtip tekrar söz istedi. Gençler Suat Çelikçi’nin konuşma metninin altına imza attıklarını deklare ederken, bunun bir dil sürçmesi olmadığını vurguladı.

Programa Abhazya’dan katılan konuklar arasında ise Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı DanışmanıAlek Logua, Abhazya Cumhuriyeti Rostov Temsilcisi Slavik Amıçba ve gazeteci Ludmila Çikipha da vardı. MB/HT/FT (Ajans Kafkas)

Mevdudi Bayçora-Hüseyin Tok