“Camilerin kapatılması radikalleşmeyi arttırır”

Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale’de yapılan yuvarlak masa toplantısına katılanlar, camilerin kapatılmasının terörizmle mücadele metodu olarak düşünülemeyeceğini, şu anki gergin ortamın daha kötü olaylar yaşanmadan çözülmesi gerektiğini ifade ettiler.

1 Şubat’ta, Mahaçkale’de, Çernovik gazetesi yazı işlerinde, Severnaya camisinin kapatılması konusu ile ilgili bir yuvarlak masa toplantısı yapıldı. Toplantıya, cami imamları, ekonomi profesörü E. Gaydar, Ekonomi Politikaları Enstitüsü Politik ekonomi ve bölgesel gelişim bölümü başkanı İrina Starodubrovskaya, insan hakları konseyi üyesi Maskim Şevçenko ve Dağıstan’ın tanınmış din ve sivil toplum adamları katıldı.

31 Ocak’ta, Hasavyurt’ta, Severnaya camisinin kapısı kaynak yapılarak kapatıldı. Akşam saatlerinde güvenlik güçleri caminin etrafında toplandı. 1 Şubat’ta cami cemaati, belediyeye yürüyüş yaptı ve yönetim ile görüştü. Akşam cami açıldı ve cemaat akşam namazını camide cemaatle kıldı.

Çernovik gazetesinde düzenlenen toplantıya katılanlar, Dağıstan yönetimi ve müftülüğün bu tarz meseleleri selefi toplumu ile konuşarak çözmesi gerektiğini, aksi halde yapılan baskıların provokasyon olarak algılanabileceğini söylediler.

Toplantıda konuşan Severnaya camisi temsilcisi Najmuddin Najmudinov, ülkede birçok cami bulunduğunu, ancak sadece selefi camilerinin kapatılmaya çalışıldığını, bunun İslam’ın farklı akımları arasında kavga çıkarmaya çalışan kişilerin işine geldiğini söyledi.

Najmudinov, “Müslümanlar arasında anlaşmazlık olması için hiçbir sebep yok. Din alanındaki anlaşmazlıklar Facebook veya televizyonda çözülmüyor, onlar alimlerin toplandığı masalarda çözülüyor” dedi ve cami kapatılmasının terörizmle mücadele metodu olarak kabul edilemeyeceğini, bunun yanlış bir politika olduğunu kaydetti.

Toplantıya katılan Rusya devlet başkanlığı insan hakları konseyi üyesi Maksim Şevçenko, yapılan ihlallerinin Moskova’daki insan hakları savunucularına bildirilmesini önerdi. Şevçenko, cami cemaati ile müzakerelerde bulunmadan cami kapatılmasının provokasyon olarak kabul edilebileceğini, bu hareketin Dağıstan müftülüğünün otoritesini zayıflattığını söyledi.

Şevçenko, “Müftü Ahmed Abdulayev’in tecrübesi ve bilgeliği sayesinde Dağıstan Müslümanları arasında barış sağlandı. Bu, Dağıstan sivil toplumu için büyük bir başarı idi” dedi ve bazı yönetim organlarının bu tarz eylemlerinin, farklı dini akımlara mensup Müslümanlar arasındaki barışı bozduğunu ve dini liderlerin otoritesini yıktığını kaydetti.

Şevçenko, toplantı katılımcılarına, yasa dışı müdahalelerle ilgili Rusya İnsan Hakları yetkilisi Ella Pamfilova’ya, İnsan Hakları Konseyi Başkanı Mikhail Fedotov’a ve Rusya devlet başkanına başvurulması gerektiğini söyledi.

Toplantıya katılan İrina Starodubrovskaya da, toplum ve yönetim arasında diyalog olmadığını, bundan dolayı da anlaşmazlıkların çözülemediğini ve olayların daha tehlikeli boyutlara ulaşabileceğini söyledi.

Camilerin kapatılmasıyla IŞİD’e gidenlerin son bulmayacağını ifade eden Starodubrovskaya, aksine camilerin kapatılmasının teröristlere koz vermek demek olduğunu söyledi.

Rusya Kafkasya Halkları Kongresi Yüksek Konseyi üyesi Abakar Abkarov, Dağıstan’da selefi camilerin kapatılmasının gençlerin radikalleşmesine sebep olacağını ifade etti.

Kavkazki Uzel’in verdiği bilgilere göre, toplantının sonunda Mahaçkale merkez cami imamı Magomedrasul Saaduyev, ülke müftülüğünün Hasavyurt camisi ile ilgili sorunun çözümü için mümkün olan her şeyi yapacağını söyledi.