TANAP projesi Türkiye ve Azerbaycan’ı yakınlaştırmaya devam ediyor

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, “TANAP, artık Türkiye ile Azerbaycan’ın kaderinin ortak olduğunu ekstra belgeleyen bir konudur.” dedi. Biga Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda, Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) sosyal ve çevresel yatırım programları kapsamında desteklenen 10 projenin tanıtım töreni gerçekleştirildi.

Turan, törende yaptığı konuşmada, TANAP’ın, “enerjinin İpek Yolu” anlamına gelen çok kıymetli bir iş olduğunu söyledi. Azerbaycan’ın doğal gazının hiç ara vermeden oradan çıktığını ifade eden Turan, şunları belirtti: “Türkiye’de değerlendirilip Avrupa’ya ihraç ediliyor. Bu sadece bir boru değil. Bunun bir ekonomik boyutu var, siyasi tarafı var, kültürel dostluk tarafı da var. Azerbaycan ile çok iyiyiz ama son zamanlarda çok daha yakın olmamızın bir sebebi de bu tarz yatırımların ortak olmasıyla ilgili. TANAP, artık Türkiye ile Azerbaycan’ın kaderinin ortak olduğunu ekstra belgeleyen bir konudur.” diye konuştu.

TANAP nedir? Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, TANAP, projesinin amacı, Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınmasıdır. TANAP, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Güney Doğal Gaz Koridorunu oluşturmaktadır.

TANAP, Türkiye Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacaktır. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz aktaracak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacaktır. Proje kapsamında Türkiye sınırları içerisinde biri Eskişehir ve diğeri Trakya’da olmak üzere, ulusal doğal gaz iletim şebekesine bağlantı için iki çıkış noktası yer alacaktır. TANAP Doğal Gaz Boru Hattı sistemi; 19 kilometresi Marmara Deniz geçişi olmak üzere toplam 1850 km ana hat ile Türkiye içerisindeki çıkış noktalarına olan bağlantı hatlarının işletmesinde kullanılmak üzere sayı ve nitelikleri aşağıda belirtilen yer üstü tesislerinden oluşmaktadır:

– 7 adet kompresör istasyonu,

– 4 adet ölçüm istasyonu,

– 11 adet pig istasyonu,

– 49 adet blok vana istasyonu ve

– Türkiye’deki ulusal doğal gaz şebekesini beslemek üzere 2 adet gaz çıkış istasyonu

Projede yer üstü tesislerine ilaveten geçici olarak kullanılmak üzere işçilerin konaklayacağı kamp sahaları, boru depolama alanları ve erişim yolları da tesis edilecektir.

Kaynak: AA