Mısır’da Memlük sarayı inşa edildi

Kafkasya’dan gelip Mısır ve Suriye’de uzun süre hakimiyet kuran Memlüklerin dönemi, 200 yıl önce sona ermişti. Ancak, Memlüklerin torunları yaşamaya devam ediyor; atalarını, geçmişini ve nereden geldiklerini hatırlıyorlar.

Nagib Şarkas, Mısır Memlüklerinin son torunlarından biri. Mısır’ı bir süreliğine terk etmişti, ancak hanedanın hatıralarını canlandırmak için geri döndü. Tarihte Memlükler “kubbe kurucuları” olarak adlandırıldı. Hanedan üyesi Nagib de Nil Nehri’nin üzerinde bulunan küçük bir adacığa Memlüklerin hatıralarını içeren bir saray inşa ettirdi.

Nagib Şarkas, “Elbette bu sarayı inşa ederek atalarımızın ihtişamını yeniden canlandırmak istedim. Göç ettim ve Mısır’da hiçbir şeyim kalmamıştı. Tarihimiz unutulduğu için şimdi yeniden bu topraklara döndüm ve tarihimizi yeniden canlandırmaya çalışıyorum. Atalarımın anıları ve şanlı tarihi, Allah’ın izniyle unutulmayacak” şeklinde konuştu. Şarkas’ın dedesinin dedesi Mısır’daki Osmanlı Valiliğine bağlı Bakan el-Şerif Hasan’dı.

Bugün Mısır’da hanedanın soyundan gelen neredeyse hiç kimse yok. Şarkas konuyla ilgili: “Elbette öyle ama biz yalnız değiliz. Tarihte Memlüklere veya Çerkeslere uzanan birkaç aile var. Onlar zamanında heybetli ailelerin bir parçalarıydı ve şu anda toplumla beraber yaşıyorlar.” şeklinde konuştu.

Şarkas’ın inşa ettirdiği “Altın Ada”ya sadece tekneyle ulaşılabiliyor. Sarayın duvarlarında Memlüklerin işaretleri mevcut. Şarkas, projeyi kendi imkanları ile gerçekleştirdi ve halkın ziyaretine açtı.


Yorumlar
  1. Alaattin Bayram

    Sorunlardan biri Memluk kelimesine yüklenen “köle” anlamı. Bu anlamı yüklemeyi nasıl beceriler anlamak zor. Arapça köle şatiha demektir. Selimin itibarsızlaştırma oyunları.
    Memluk aslı “Memlhıqu” “Мэмлъык|у]” olması gerekir. Anlamı dava elçisi, anlamına gelir. Yani bir ülkü uğruna, bir dava uğruna savaşan, mücadele eden demektir.