G7 bildirisinde Rusya’nın Kırım’ı ilhakı kınandı

Almanya’nın Krün şehrinde bulunan Elmau Sarayı’nda gerçekleştirilen G7 Zirvesi’nde Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesi bir kez daha kınandı.

G7 Zirvesi sonrası yayınlanan bildiride, G7 liderlerinin, Ukrayna’nın doğusundaki anlaşmazlığa diplomatik bir çözümün bulunması için sarf edilen çabalarını desteklediği vurgulandı ve Kırım’ın Rusya tarafından  ilhak edilmesinin bir kez daha kınandığı belirtildi. Bildiride, Rusya’nın, Ukrayna’daki ayrılıkçı güçleri desteklemeye son vermesinin ve Minsk Anlaşması’nı tamamen uygulamasının beklendiği de belirtildi.

“Rusya’ya yaptırımlara devam”

G7 Zirvesi’nin ardından basına açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Obama, Zirvede Ukrayna’daki iç karışıklıkların da gündeme geldiğine işaret ederek, “G7 Ukrayna’yı desteklemeye devam edecek” dedi.

Ukrayna’nın ekonomisi ve demokrasisini güçlendirmesi için gereken ekonomik ve teknik desteğin sağlanacağını kaydeden Obama, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda şiddet uygulamaya devam ettiğini, Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tehdit ettiğini belirtti.

İki yıldır G7 zirvelerinin Rusya’sız yapıldığını hatırlatan Obama, “G7’nin her üyesi Ukrayna’ya uyguladığı saldırgan tavırdan dolayı Rusya’ya uygulanan yaptırımlara devam edecek” ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Merkel; Destek grubu kurulacak

Almanya Başbakanı Angela Merkel de yaptığı açıklamada G7 ülkelerinin Ukrayna’ya desteklerinin devam edeceğine işaret ederek, “G7 ülkelerinin Kiev’deki büyükelçiliklerinin Ukrayna’yı ülkedeki ekonomik reformların uygulanması ve yolsuzluğa karşı savaşılması için bir destek grubu kurmasını planlıyoruz” dedi.

“Putin, daha verimli formüllere odaklanıyor”

G7 Zirvesi’nin ardından yapılan açıklamalar ile ilgili Moskova’dan tepki gecikmedi. Kremlin Basın Sözcüsü Peskov yaptığı açıklamada, “G7” ve “G8” formatlarının küresel sorunları görüşmek için yeterli olmadığını bildirdi.

Gazetecilere yaptığı açıklamada Peskov, Putin’in G7 Zirvesi’ne davet edilip edilmediği yönündeki sorulara değinerek, “Günümüzde, yedi veya sekiz ülkenin toplanarak küresel sorunlara çözüm getirmesi mümkün görünmüyor. Putin, küresel ekonomi ve diğer alanlarda gerçek dengeleri gözeten daha verimli başka formüllere odaklanıyor” dedi.