Kafkasya’daki kutsal yerleri ile ilgili bilgilerin yer aldığı “Abhazların Mabetleri ve Adıgelerin kutsal yerleri” kitabının tanıtımı 12 Nisan’da Abhazya Devlet Müzesi’nde yapıldı.
Kitabı hazırlayanlardan profesör Alla Sokolova, yaptığı açıklamada, “Bu konuyla ilgili çalışmalar henüz çok yeni. Bu konuda daha çok şey yapılması gerektiğinin farkındayız. Abhazya’da kutsal yerlerin sertifikalandırılması işi tamamlandı. Çalışma çok zordu. İki yılda iki kitap, konferanslar, yuvarlak masa toplantıları oldu” dedi.
Sokolova, proje üzerinde iki yıldır yürütülen çalışmaların, proje katılımcılarına Abhazların kutsal mabetlerinde gerçekleştirilen ortak dualara katılma imkanı verdiğini, çeşitli Abhaz ve Adıge köylerine geziler düzenlendiğini ve bu suretle bu kutsal yerlerin sertifikalandırılma işinin tamamlandığını belirtti.
Kitabı hazırlayanlardan bir diğeri olan, arkeolog, tarihçi Garik Sanguliya’ya göre, “Abhaz ve Adıgelerin kutsal yerleri” kitabı Abhazya tarihi açısından büyük bir önemi haiz var.
Sanguliya, “Bu kutsal mekanların bir bölümü çok az incelendi. Hıristiyanların mekanları ise daha çok incelendi. Bundan önce eski dini anıtlardan haberimiz yoktu. Bu proje çerçevesinde eski anıtların incelenmesi ile ilgilendik. Bir bütünlük içinde bu çalışmanın devam edeceğini düşünüyorum. Bunun için arkeologlar ve başka uzmanları dahil etmek gerekiyor” dedi.
Kitaptaki bilgiler, geçmişteki ve şimdiki kutsal yerler olarak iki başlık altında anlatıldı. Kitabın okuyucusu 13. ve 14. yüzyıl tarihçilerinin Abhaz ve Adıgelerin geleneksel ritüelleri ile kurban ayinleri hakkında yazdıklarını, Abhaz-Adıge-Hitit dini-geleneksel uygulamaları analizi ve daha birçok bilgi bulabilecek.
Kitaptaki materyaller “Rusya Hümanizm Derneği”nde yapılan “Abhaz ve Adıgelerin kutsal yerleri: Gelenek ve Modernlik” uluslararası projesi çerçevesinde yürütülmüş araştırmalarda toplandı.
Sputnik Abhazya’nın verdiği bilgilere göre, kitap, Rusya Hümanizm Derneği, Abhazya Beşeri Bilimler Enstitüsü, Adıgey Beşeri Bilimler Enstitüsü ve Adıgey Devlet Üniversitesi desteği ile hazırlandı.
Derin maziyi bilmek ve bu güne nasıl gelindiği konusunun ilave edilmesiyle dahada takdire değer bir çalışma olacağı açıktır. Öncülük yapanlara ve emek verenlere teşekkür ediyorum.