İnsan hakları savunucuları Kafkasya’daki kadın hakları ihlallerini açıkladı.
Rusya Hukuk İnisiyatifi (PİR) ve Chechenya Advocacy Network (CAN) BM Kadın Hakları Komitesi 62. oturumuna, Rusya’nın Kafkasya’da Kadın Hakları Sözleşmesine (CEDAW) riayeti hakkında alternatif bir rapor gönderdi.
Rusya yönetiminin raporu 27 Ekim’deki oturumda sunulacak.
13 Ekim’de yayımlanan raporda, insan hakları savunucuları Rusya’nın Kafkasya’da CEDAW sorumluluklarını yerine getirme konusunda dört temel problemi olduğunu ifade etti. Rapora göre bunlar, Çeçenya’da kadınlara kıyafet konusunda yapılan baskılar, nikah ve aile konularında kadına yönelik ayrımcılık, kadına şiddet ve kadınlara zarar veren geleneksel uygulamalar.
Raporda bazı davalardan örnekler sunuldu. Bu davalardan birincisi Timagova’nın Rusya’ya karşı açtığı dava. Bu dava, CEDAW Komitesi’nin, Sözleşmenin ek protokolüne dayalı olarak Rusya’dan aldığı ilk dava. Timagova Rusya’ya karşı davasında başvuru sahibi Çeçenyalı kadın kendisine şiddet uygulayan eski kocasına verilen cezanın orantısız derecede hafif olduğunu iddia ediyor.
Raporda örnek gösterilen davalardan biri de Bolhoyeva’nın Rusya’ya karşı açtığı dava. Davada, zorla evlendirildikten iki ay sonra komaya giren genç kızın durumunun soruşturulmadığından söz ediliyor.
Raporda sunulan üçüncü dava örneği, Çeçenya’da, ebeveynlerden hayatta kalan tek kişi kadın olsa da çocukların ona verilmemesi problemiyle ilgili. “Rusya Hukuk İnisiyatifi” sitesinde, bu durumun sebebinin gelenek olduğu ifade edildi.
Eylül 2012’de Şima Timagova AİHM’ye başvurdu. Ancak AİHM şikayeti kabul etmedi. Şubat 2014’de ise dava BM Kadın Hakları Komitesince kabul edildi.
Rusya, 27 Ekim’de yapılacak BM Kadın Hakları Komitesinin 62. oturumunda, Rusya’da kadınlara yönelik ayrımcılığın önüne geçilmesiyle ilgili bir rapor sunacak. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları ve İnsani İşbirliği Departmanı temsilcisi Yekaterine Vodenikova’nın belirttiğine göre bu rapor konuyla ilgili sekizinci rapor olacak. Vodenikova’nın ifadesine göre Rusya, komitenin tavsiyelerini göz önünde bulundurarak kadınların durumunu iyileştirilmek için birçok çalışma yaptı. Rusya aynı zamanda bu konuda BM ile yapıcı diyaloğa devam etmeyi düşünüyor.
Kavkazki Uzel’in verdiği bilgilere göre, Çeçenya Cumhuriyeti Barolar Birliği “Nizam” temsilcisi Malika Abubakarova Çeçenya’da kadına ayrımcılık davalarında adaleti sağlamanın çok zor olduğunu ifade ediyor.