Ruslan Keş: Çerkeslerin asırlık hayali tarihi vatana geri dönüştür

Leyla Narouşvili- Kavkaz OnlineGürcistan parlamentosunun Çerkes halkı jenosidini tanınması herkes tarafından memnuniyetle karşılanmadı. Kabardey-Balkar Çerkes Kongresi Başkanı Ruslan Keşev ile röportaj.

– Büyük ihtimalle dünyadaki Çerkeslerin çoğu uzun süredir beklediği, trajedinizin tanınması konusunu olumlu karşılamıştır?
 
– Biz Çerkeslerin, teşekkür, coşku ve umuttan başka bir tepkisi olamaz. Bizim asırlık hayalimiz ülkemiz Çerkesya’nın dünya haritasında yeniden yer alması için tarihi vatana geri dönüş ve gereken uluslararası hukuki değerlendirmeyi alarak halkımızın trajedisinin tanınmasıdır. Ancak, Çerkes milli çıkarlarına uymayan bakış açılarını dile getiren bazı örgütler var. Okuyucularını veya dinleyicilerini şaşırtmaya yönelik anlaşılamaz bazı eleştiriler de duyuluyor. Özellikle Türkiye Kafkasya Federasyonu, bazı Rusya örgütlerinin provokasyonunu tekrarlayarak, tamamıyla anlaşılmaz bir açıklamada bulundu, Çerkes jenosidine Gürcistan’ın kendisinin katıldığını iddia eden tahrifçileri bilim adamı olarak adlandıramam.Onlar Kafkasya (Rusya) ordusunun Tiflis’te bulunduğunu ve Gürcü taburlarının Çerkeslere karşı askeri operasyonlara katıldığını iddia ediyorlar. Bu saçmalığı Türkiye Kafkasya Federasyonundan Çeremoz diye biri tekrarladı. Bu çok alçakça bir açıklama ve biz bu örgüte tarihi daha iyi öğrenmesini tavsiye ediyoruz, ama eğer onlar Çerkes istikametinin tersine oynamak istiyorlarsa, bunu hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz ve kimseye Çerkes toplumunu kırmasına izin vermeyeceğiz. Şimdi halkı kenetlenmesi, seferber olması ve Çerkesya’nın yeniden dirilişini karşılamayı, geri dönüş ve jenosidin diğer halklar tarafından tanınmasını istemesi lazım. Bunun yerine bu tür saçmalıklarda bulunmak Türkiye Kafkasya Federasyonu (KAFFED) dahil olmak üzere hiçbir örgüte itibar kazandırmıyor.
 
Bizim tavrımız şöyle: KAFFED, Türkiye diasporasında tüm Kafkas halklarının çıkarlarını temsil ediyor, orada Çerkesler kesinlikle çoğunlukta (yüzde 95), ama onun diğer halkların çıkarlarını da temsil etmesi gerekiyor, ama Çerkeslerin öncelikli olarak kendi özel problemleri ile ilgilenmesi ve manipule edilmelerine ve anlaşılmaz entrikalara çekilmelerine izin vermemeleri gerekiyor. Bu durumdan en iyi çıkış yolu, ‘Zafer’ kolhozlar kurmak değil, kendi, özellikle Çerkes milli örgütü, federasyonu kurmaktır. Özellikle Abhazlar 1993 sonrası Türkiye Abhaz Federasyonunu kurdular ve oraya nedense Ubıhları dahil ettiler. Ubıhlar Çerkes toplumunun, Çerkes dünyasının parçası ve onları ortak Çerkes organizmasından koparmak uygun değil. Biz bu adımı provokasyon olarak kabul ettik ve eğer onlar yollarımızın ayrıldığını düşünüyorlarsa, onların Çerkes örgütlerinde kalmamaları gerekiyor. Biz kendi milli örgütlerimizi kurup birleştikten sonra açıkça hangi konuda birleşeceğimizi, bu tür hangi provokasyonlara çekilmemize izin vermeyeceğimizi göreceğiz.
 
Gürcistan’ın güya Çerkes jenosidine katıldığı yönündeki Türkiye Kafkasya Federasyonunun dile getirdiği açıklamaya gelince- bu kesinlikle uygun değil- Gürcistan Rusya İmparatorluğuna 1801’de dahil edildi ve onun bölgelerinden biri oldu. Yani Gürcistan o zaman devlet olarak yoktu ve kendi bağımsız politikasını yürütmedi. Gürcistan yönetiminin Çerkeslerin yok edilmesine katıldığı veya emir verdiği yönündeki yanlış bilgileri yaymak tam bir saçmalık! Aslında bunlarla, Tiflis’e yerleşmiş olan Kafkasya çar valisi ilgilendi. Toplum bilincinin manipule edilmesi amacıyla, açıkça provokasyon yalanı bilinçli olarak yayılıyor: Rusya komutanlığı Gürcü olarak adlandırılıyor, üstüne de Rusya tarafından işgal edilen Gürcistan’ın Çerkesya’ya karşı kendi, bağımsız politikasını yürüttüğü uyduruluyor. Diğer Rus tahrifçiler, Kabardey birliklerin Batı Çerkesya’ya karşı savaşa katıldığını ve 1841’de imparator I Nikolay’ın  Kabardeylere sancak bağışladığını iddia ediyorlar. Halbuki Kabardey daha 1825’de fethedilmiş ve Rusya imparatorluğu yapısına tamamıyla dahil edilmişti. Ondan sonra olanların hepsi, Gürcistan olayında olduğu gibi, Kabardey politikası, Batı Çerkesya politikası değil, Rusya imparatorluğu politikası oldu. Çünkü bu devletler İmparatorluk yapısına dahildi, yani halkların özgür seçimi yoktu. Bizi ilgilendiren, askerlerin milli yapısı değil, onların kimin emrini yerine getirdikleri ve kime boyun eğdikleridir. Onlar ise Rusya imparatorluğu komutanlığına itaat ediyordu. Bundan dolayı ben, herkesten bu tür provokasyonları çoğaltmamalarını ve bunların ardında hangi güçlerin olduğunu düşünmelerini çok rica ediyorum. Şu an, bu tür oyunlar oynama zamanı değil: tüm dünyada Çerkes milli hareketinin oluşturulma süreci devam ediyor ve kimse buna engel olamaz.
 
– Bundan sonra planlarınız nelerdir?
 
– Jenosidimizin BM üyesi Gürcistan devleti tarafından tanınması, öncelikli olarak büyük bir çalışmanın ve bir yıldan fazla bir süre önce yapmış olduğumuz taleplere kulak veren Gürcistan’ın kendisinin isteğinin bir sonucudur. Ve elbette bu tüm Çerkes milli hareketinin tümünün zaferidir. Ve bu sefer, Çerkes milli hareketi son 150 yıldır gördüğümüzden farklı olarak kendi kaderine kayıtsız kalmadı. Gürcistan parlamentosuna tüm Çerkes diasporasından ne kadar çok sayıda başvuru gitti biliyorsunuz. Çerkes milli hareketinin içinde bulunduğu dağılmış durumu göz önünde bulundurursak, bu büyük bir zafer ve ilerideki eylemler için bir teşviktir, gerçi biz henüz zorlu bir yolun başındayız.
 
Gürcistan birinci oldu ve biz ona gönülden minnettarız. Şimdi biz diğer ülkelere de başvuracağız. Süreç henüz başlıyor. Bizim amacımız Avrupa halkları tarihinde olduğu gibi Çerkeslerin tarihi vatanları-Kafkasya’ya dönüşüdür. Türkiye’de veya herhangi başka bir yerde ne kadar iyi yaşanırsa yaşansın, bizim ülkemizi sadece Kafkasya’da kurmamız mümkün, vatanımız sadece oradadır. Çerkesleri zorla geri getirmemeli, ikna yoluyla ve asimilasyondan kurtararak geri getirmeli. Geri dönüş örnekleri biliyorum ki, insanlar coğrafi şartlar açısından Çerkesya’dan çok kötü olan yerlere döndüler, Çerkesya ise yeryüzünde cennet! Oraya neden dönülmesin? Orada dağlar, nehirler, düzlükler, deniz, güzel bir iklim var.
 
Milli Felaketinizi Gürcistan Parlamentosunun tanımasının ardından sosyal internet sitelerindeki yorumlarda, düşmanca değil endişeli yorumlar oldu. Örneğin: Çerkesler nereye döndürülüyor; orada onları kimse beklemiyor; onlar nerede yaşayacaklar; çoktandır orada yaşayanlara ne olacak, ve onlar kime gerekli…
 
– Bu yorumları değerlendirmek zor, üstelik onların çoğunluğu gizli veya nick ile yapılmış, ama mesele şu ki, bu tür sorular özellikle bizim geri dönüş yolunda engel oluşturmak için soruluyor. SSCB’nin dağılmasının başından itibaren, yirmi yıldan fazla bir süredir, yani bizim geri dönüşten söz etmeye başladığımızdan beri bize aynı sizin sorduğunuz soruları yanıt olarak veriyorlar. Örneğin bize, geri dönülecek yer olmadığı söylendi, ancak Çeçenya’da savaş başladığında, yüz bin Çeçen Kabardey’de barınak buldu. Yer bulamadılar mı? Dönen Çerkeslerin  yaşayan insanları tahliye ederek onların evlerine yerleşeceğini söyledi? Biz insan haklarına riayetin tam olduğu modern, demokratik toplum oluşturmayı istiyoruz. Yani hiç kimse, onlar kim, orada kim yaşıyor, suçu ne gibi sorular sormayacak. Ruslar, Kazaklar, Ermeniler, Karaçaylar, Balkarlar, Nogaylar, kendi Çerkesler, Çinliler, orada yaşayan herkes vatandaşlık hakkına sahip olacak. 
 

Geri dönüş meselesi, orada yaşayan insanların haklarının kısıtlanması anlamına gelmiyor, bu, elinde silah ve tanklarla değil, kanun ve demokratik prosedürler yönetiminde insanların geri dönüş sürecidir. Bunun için, diasporadaki Çerkeslerin Rusya vatandaşlığı almasını çözecek özel bir program kabul edilmesi gerekiyor. Dünyada nüfus göçü her zaman oldu ve olacak. Eğer bir daire satılıyorsa, kişi onu her istediği yerde alabilir, bu yasak mı? Çalışır nüfus geri dönecek. Bu arada, biliyorsunuz Rusya’da nüfus oldukça azalıyor ve demograf-bilim adamlarının söylediğine göre, Rusya’nın devlet olarak varlığına devam edebilmesi için 20 milyon göçmenin gelmesi gerekiyor. O zaman bu anlamda Çerkesleri geri döndürme neden söz konusu olmasın? Tarihi Çerkesya haritasına bakacak olursak, Kıyı Boyunda sanki tamamıyla dolu, ama bu sadece kıyı boyunda dar bir alan: denizden birkaç kilometre uzaklaşın, Çerkesya zamanında gelişmiş yerlerin şimdi bomboş olduğunu görürsünüz. Ve bugün Krasnodar Kray ve Stavropol Kray, Adıgey, Kabardey-Balkar cumhuriyeti köylerinden büyük nüfus akımı varsa da geri dönüşçüler şüphesiz yeni şehirler ve köyler oluşturacaktır. Krasnodar Kray çok gelişen bir bölge gibi görünüyorsa da, Krasnodar’dan 50 km uzaklaştıktan sonra oldukça borçlu ve depresif görünüyor. Çerkeslerin geleceği ve birilerini tehdit edeceği ve evlerinden çıkaracağı meselesi bilinçli olarak gündeme getiriliyor. Sormak isterim- Kanunlar neden gerekiyor? Veya yönetim organları? Veya polis? Biz, vahşi insanlar mıyız?
 
İkinci soru: bize, Çerkeslerin kendilerinin gelmeyi istemediği söyleniyor: işte bakın Türkiye’de yaşam seviyesi ne kadar yüksek, meyveler çok ve ucuz… Ama muhaliflerimize, Rusya araştırmacılarına sormak istiyorum- eğer siz haklı iseniz ve Çerkesler dönmeyi istemiyorsa, o zaman neden tartışıyorsunuz? Neyden korkuyorsunuz? Çerkeslerin dönmeyeceğine eminseniz, onlar için sınırı açın ve  sizi asılsız isteksizlik suçlamaları ile suçlamayı bırakacaklar ve problemin ciddiyeti de azalacak. Hiç kimse Çerkesleri zorla Kafkasya’ya yerleştirmeyi düşünmüyor, problem şu ki, Çerkeslerin koşulsuz tarihi vatanlarına geri dönüş hakkı olmalı, bu haklarını kullanıp kullanmama hakkı da onların kişisel tercihidir, ancak sürgün edile halkın neslinin vatanına dönme hakkı olmalı ve şimdi biz bunun için mücadele ediyoruz.
 
– Sizce Rusya yönetimi Çerkeslerin geri dönüş kanununu kabul eder mi?
 
– İşte tarihi örnek: 1944’de Kafkasya’dan Orta Asya’ya ve Kazakistan’a Balkarlar, Çeçenler ve İnguşlar sürgün edildi. 13 yıl sonra 1957’de onlar tarihi vatanlarına döndüler. Biz biliyoruz ki, onların geri dönüşüne geri dönüş ve iskan ile ilgili özel programlar yardımcı oldu, yani bu tür zorlu süreçler kendi kendine geçilemez. Devletin gerekli projeleri hazırlaması ve geri dönüşü düzenlemesi gerekiyor. Evet şimdi bir çok paranın amacı dışına aktığı, her şeyin pürüzsüz olmadığı hatırlatılıyor, bunu kabul ediyorum. Ancak şu veya bu şekilde, en azından bu programlar çalıştı, halk da yeniden kendi tarihi vatanına döndü. Geri dönüş organizeliydi, gerekli devlet politikası çalıştı, kredi ayrıldı vs. Bize şu söyleniyor: ortak esaslar üzerine dönün, örneğin Çinliler Rusya’ya geliyor; siz de öyle gelin. Ama Çerkesler Kafkasya’dan kendi istekleri ile daha iyi bir yaşam aramak için,  olağan bir göç ile gitmedi, onlar şimdi artık uluslar arası seviyede tanınmış olan jenosit politikasının sonucunda gittiler. Bundan dolayı onlar genel ilkeler üzerine geri dönemez ve dönmemeli: öncelikli olarak, çünkü Çerkes halkı Rusya’nın köklü halkı; ikincisi Rusya’nın köklü halkları içinde Çerkes diasporası Ruslardan sonraki en kalabalık diasporadır. Genel ilkeler üzerine geri dönüş bizi kesinlikle tatmin etmiyor. Onlar bize genel ilkeler üzerine geri dönmeyi önerdiklerinde, bununla geri dönüşü, tek tük kişilerin dönebileceği dar bir alana taşımak istiyorlar; onlar bizim banka hesabımızda şu kadar bin dolar olmasını isteyecekler; her zaman belirli belgelere sahip olmak gerekecek; sizin ikamet yerinizde olup olmadığınızı polis kontrol edebilecek ve hatta sizin sınır dışı edilmeniz için tutanak tutabilecek vs.  Tüm bunlar geri dönüş olasılıklarını sınırlıyor ve daraltıyor. Bundan dolayı biz özellikle Çerkeslerin geri dönüşü konusunda sade, net bir mekanizma olmasını istiyoruz. Bu konuda önemli olan, bizim jenosit sonucunda tüm dünyaya dağılmış olan köklü halk olduğumuzun göz önünde bulundurulmasıdır.
 
Çerkeslere minimum olarak, kendi tarihi vatanlarında tüm vatandaşlık halklarını kullanabilmeleri için Rusya vatandaşlı alabilme hakkı sunulmalı. Rusya nasıl bir statü sunacak veya hangi uluslar arası statü çerçevesinde Çerkesler geri dönecek- hepsinin detaylı şekilde hazırlanması gerekiyor, yeni mekanizmalar düşünmeye gerek yok, onlar zaten var ve test edildi- sadece onları gerçekleştirmek için siyasi irade lazım. Çerkes toplumunun başvurusunun tüm dünyaya, tüm demokratik ülkelere gönderilmesi kaçınılmaz ve bu Çerkeslerin durumunun kendisi tarafından belirleniyor: Çerkeslerin yaklaşık yüzde 90’ı Rusya’nın sınırları dışında yaşıyor, onlar tüm dünyaya seslenme hakkına sahip. Çerkes meselesi Rusya istese de istemese de her halükarda çözülecek!
 
– Ve son soru- Çerkesler Gürcüler ve Abhazlar arasında arabulucu rolü oynayabilir mi?
 
– Gelecekte evet, tabii ki. Ama sizlerin, Gürcü ve Abhazların arabulucu olmadan kendi problemlerinizi çözmeniz gerekiyor. Her zaman, üçüncü bir güç dahil olduğunda, onun kendi çıkarları ortaya çıkıyor ve her türlü manipülasyon başlıyor. Oturup, konuşmada hiçbir felaket yok! Müzakereler er yada geç, her halükarda olacak ve bugün Gürcistan’ın takip ettiği yol müzakerelere götürecek- ebediyen birbirine dar bir çerçeveden bakılamayacaktır. Zaman ileri gidiyor ve dünya değişiyor. Yaşanan trajediye rağmen, uzlaşmak dışında bir yol yok. Birleşik Avrupa’nın tarihini hatırlayacak olursak, ne tür savaşlardan geçmiş olurlarsa olsunlar, bugün orası sınırsız açık bir toplumdur. Rusya-Çerkesya savaşı tarihini ele alın, tahrip ettiler, sürdüler onların yerine başkalarını yerleştirdiler, ancak 150 yıl sonra mesele yine gündeme geldi. Bu şu anlama geliyor, savaşla hiçbir şey elde edilemez. Sadece barış yolu lazım, geri kalan her şey- tüm taraflar için felakettir.
 
Kavkasia.net/ÖZ/